TSC Connect

Het belang van vlooien: over apenstreken en teamdynamiek.

De Amerikaanse schrijver Steven R. Covey, bekend geworden met zijn bestseller over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap, stelde dat als je gedrag effectief wilt beïnvloeden, je dat gedrag eerst moet begrijpen. Bij de TSC Connect op 1 november, in de Jumbohal in Veghel, vertelde bioloog Patrick van Veen hoe hij inzicht krijgt in het gedrag van mensen door dat van apen te onderzoeken. ‘Het is goed om je te realiseren wat de rituelen zijn die in jouw team voor binding zorgen.’

lees verder »
TSC Nieuws

De Topsport Community lanceert eigen video podcast

De Topsport Community lanceert een eigen video podcast genaamd Boven het Maaiveld. In de eerste uitzending is Jeroen Otter, de bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, te gast. De podcast is aanstaande zaterdag 6 april om 14.30 uur te zien op het YouTube kanaal van de Topsport Community. 

lees verder »
TSC Must Read

Soms piek je met je tenen

Zij wist het zonder ook maar enige zekerheid te voelen. Het was 1968 en Ada Kok deed haar badjas aan en volgde een Mexicaanse official op weg naar de prijsuitreiking. De 21-jarige zwemster had zojuist - hoe lang geleden was het? Tien seconden? Drie uur, het voelde zo onwerkelijk lang - zojuist dus had zij, in een Mexicaans zwembad, de olympische finale van de tweehonderd meter vlinderslag gezwommen.

lees verder »
TSC Nieuws

Pieter van den Hoogenband nieuwe chef de mission

De Topsport Community is trots dat haar oprichter en directeur Pieter van den Hoogenband de nieuwe chef de mission is van de Nederlandse Olympische equipe. De leden van het bestuur en de raad van toezicht kennen Pieter als een eerlijke, openhartige en gedreven man met een hart voor de topsport. Dit heeft hij laten zien tijdens zijn sportcarrière, maar juist ook in de periode na zijn sportieve loopbaan, toen hij de Topsport Community vol overgave heeft opgebouwd, laten groeien en geleid. 

lees verder »
TSC Oog in Oog

Flow-focus: gefocust én ontspannen

Een topprestatie onder druk, dat is het streven van elke topsporter. In het bedrijfsleven is dat niet veel anders: juist als het erom draait, willen we de beste prestatie leveren. Voor wie in de juiste flow zit, is dat een koud kunstje. Maar hoe bereik je die staat? Tijdens een interessante Top met Top legde Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie, het uit.

lees verder »
TSC Nieuws

Wereldhave sluit partnership met Topsport Community

Deze week ondertekenden Pieter Polman van Wereldhave en olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband van Topsport community een partnershipovereenkomst. Met de overeenkomst verbindt Wereldhave zich voor drie jaar als partner aan de Topsport Community en krijgt hiermee als organisatie toegang tot kennis en inzichten uit de topsport, via het netwerk en de bijeenkomsten van de Topsport Community.

lees verder »
TSC Must Read

De dag dat Guardiola leerde dat hij nooit meer laf zou zijn

Ajax-trainer Peter Bosz heeft een hekel aan lafaards. Dat is niet verbazingwekkend voor iemand die zijn teams laat spelen volgens het simpele Cruijff-adagium: om te winnen moet je een doelpunt meer scoren dan je tegenstander. Toch spiegelt Bosz zich volgens eigen zeggen vooral aan de Spaanse coach Pep Guardiola. Misschien wel omdat Pep ooit de gevolgen van laf gedrag toonde.

lees verder »
TSC Must See

Duncan Stutterheim: "Als ondernemer moet je wel LEF hebben"

De Topsport Community was op bezoek bij Duncan Stutterheim, oprichter van onder meer ID&T en de A'DAM Toren. Hoe zou hij zichzelf omschrijven als ondernemer en hoe is bijvoorbeeld het idee van de A'DAM Toren ontstaan? Duncan vertelt ons wat volgens hem ondernemen met lef is.

lees verder »
TSC Must Read

Lef - door Romano Haynes

LEF
- door Romano Haynes

lees verder »
TSC Must See

Kijk mee naar de derde TSC CONNECT!

De derde Topsport Community CONNECT stond volledig in het teken van de ‘mind’ en welke invloed het brein heeft op het leveren van prestaties. Hoe kun je je mentaal het beste op voorbereiden op een belangrijke dag? Hoe houd je focus op je doelen? Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband en presentator Arie Boomsma gingen hierover in gesprek met prof. dr. Margriet Sitskoorn en dr. Ruud den Hartigh.

lees verder »
TSC Must See

Mediteren met olympiër Sjef van den Berg

Meditatie is populair. Ook binnen de topsport wordt deze techniek steeds vaker ingezet om focus en mentale weerbaarheid te vergroten. Op Papendal sprak olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband handboogschutter Sjef van den Berg om te zien wat meditatie hem heeft opgeleverd. Want, handboogschieten is bij uitstek een sport waarbij concentratie een cruciale factor is. 

lees verder »
TSC Must See

Prof. dr. Erik Scherder: 'Gebruik je verstand en beweeg!'

Hoe belangrijk is beweging voor het brein? En, hoe kun je je fysiek het beste voorbereiden op een belangrijke dag/presentatie? In het kader van het jaarthema vitaliteit ging de Topsport Community in gesprek met Prof. Dr. Erik Scherder. De bekende neuropsycholoog – regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door – heeft een kort en krachtig advies: ‘Meer bewegen houdt je brein fit!’  

lees verder »
TSC Must Read

'Grenzen Verleggen' in de media

Sinds de lancering van ‘Grenzen Verleggen’ op 22 juni jl. is er veel aandacht voor het boek geweest vanuit de media en de sport. Zo hebben de sporters van Paralympisch TeamNL voor hun vertrek naar Rio een boek gekregen. Recentelijk is ook tweede druk van het boek verschenen, reden voor een terugblik!

lees verder »
TSC Must Read

Wat maakt het verschil tussen winnen en verliezen?

Op 2 augustus 2016 publiceerde Metro een interview met Thomas Waanders co-auteur  van het boek Grenzen Verleggen over het verschil tussen winnen en verliezen. Lees hier het interview.

lees verder »
TSC Must Read

Ellen van Langen: Gemengde gevoelens over atletiekjaar 2015

Tijdens het Jaardiner van de Topsport Community in Restaurant Fifteen hielden een kleine honderd gasten hun adem in toen Ellen van Langen aan het laatste rechte stuk op de 800 meter begon. Alsof het weer 3 augustus 1992 op de Olympische Spelen in Barcelona was … De Nederlandse atlete zag vijftig meter voor de finish een gaatje, pakte haar kans en kwam als eerste over de streep in 1 minuut 55 seconden en 54 honderdsten. Nederlands record, Olympisch goud, levende legende. Een spontaan applaus was haar deel op 9 maart 2015. Ellen van Langen werd er zelfs een beetje verlegen van.

lees verder »
TSC Must See

Altijd al benieuwd naar wat topsporters eten?

Pieter van den Hoogenband ging op onderzoek uit bij Sportcentrum Papendal en sprak met experts en topsporters over de laatste ontwikkelingen op het gebied van voeding. 

lees verder »
TSC Must Read

Sport is verweven in het DNA van ABN AMRO

Interview Daniel Casalod, ABN AMRO “De Topsport Community kan eraan bijdragen dat Nederland weer in flow komt"

lees verder »
TSC Must Read

Hoe haal je meer uit ‘licht en donker'?

“Ik heb me altijd afgevraagd waarom zakenmensen en politici die veel door verschillende tijdzones reizen, geen jetlagprotocol hebben. Immers, met belangrijke beslissingen of miljoenendeals zijn vaak grote belangen gemoeid. Reden te meer om fit aan de onderhandelingstafel te verschijnen. In de topsport hanteren wij altijd de vuistregel dat je voor elk uur tijdsverschil een dag moet acclimatiseren. Nu snap ik best dat veel mensen geen dagen van tevoren kunnen aanreizen voor een belangrijke bespreking. Maar – voor zover ik heb kunnen nagaan – neemt het merendeel een mogelijke jetlag en bijbehorende vermoeidheidsverschijnselen maar gewoon voor lief. Zonde, want je kunt er wel degelijk voor zorgen dat je scherp bent als je ver weg het vliegtuig uitstapt.”

lees verder »
TSC Must Read

Fitte medewerkers zorgen voor een fitte organisatie

Colette Cloosterman-Van Eerd, mede-eigenaar, lid van de Raad van Bestuur en directielid bij Jumbo Supermarkten, houdt enorm van sporten. Niet alleen om zelf fit te blijven, maar ook om collega’s en klanten te inspireren. Juist daarom is het familiebedrijf één van de partners van de Topsport Community (TSC)

lees verder »
TSC Must Read

Het belang van slaap wordt te vaak onderschat

Kenneth Schuit wist eigenlijk zelf ook wel dat hij lange tijd veel te weinig sliep. “Gemiddeld 5 uur en 52 minuten per nacht, inclusief het weekend”, rekent de commercieel directeur van ONVZ voor. Zijn personal coach van Lifeguard had hem er ook al regelmatig op gewezen, maar Schuit werd pas echt ‘wakker’ tijdens de bijeenkomst ‘Slaap & Herstel’ die de Topsport Community (TSC) in juli 2015 organiseerde op ‘De Toekomst’, het trainingscomplex van de jeugd van Aja

lees verder »
TSC Must Read

Sneller, hoger, sterker: de drive van EY

Citius, altius, fortius. Sneller, hoger, sterker. Het is opvallend hoe de slogan van de Olympische Spelen aansluit bij datgene waar EY – partner van de Topsport Community – voor staat. 

lees verder »
TSC Must Read

Sensoren op de huid voor topprestaties?

We leven in een tijd waarin technologische innovaties elkaar in rap tempo opvolgen. Voor het jaar 2013 heeft MIT Technological Review een lijst opgesteld met '50 disruptive companies’. Dit is een overzicht van bedrijven met innovatieve technologie, waarvan wordt verwacht dat ze de wereld dit jaar het meest zullen veranderen. Voor de topsport wil ik de technologie van het bedrijf MC10 er uit lichten.

lees verder »

Volg ons via of meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bij het aanmelden van de nieuwsbrief gaat u akkoord met het verwerken van uw persoonsgegevens.
Check daarom regelmatig deze privacyverklaring voor een mogelijke update.