Falen onder druk BLOG SSIG

Iedere sporter wil graag een CUP winnen. Maar in een CUP situatie geraken, dat wil niemand. In de sportpsychologie staat CUP namelijk voor ‘Choking Under Pressure’. Wat is dat precies? En hoe kun je falen onder druk voorkomen? 

Choking Under Pressure (CUP), of ‘falen onder druk’, staat voor een plotselinge en drastische afname in prestatieniveau wanneer de druk hoog is. Een iconisch voorbeeld is de Australische golfer Greg Norman die in 1996 na drie rondes leider was in de Masters, door velen gezien als het belangrijkste toernooi in de golfsport. Hij had op dat moment 6 slagen voorsprong op zijn directe concurrent Nick Faldo. Aan het eind van de finale ronde had Norman een achterstand van 5 slagen op winnaar Faldo.

Iedereen die graag op het juiste moment wil pieken kan in een CUP situatie geraken. Natuurlijk in de topsport maar óók als je ambitieus bent en werkt in bijvoorbeeld de wetenschap of het bedrijfsleven. Wil je er graag weten wat je kunt doen om CUP te voorkomen? Lees dan dit blog. 

Meer tips in de Community Club »