EVENT

De toekomst van contact

Wát een manier om ons jaarprogramma rondom het thema contact af te sluiten op de KNVB Campus in Zeist! 🏁

Sarina Wiegman & Guus Hiddink deelden hun ervaringen als bondscoach met ons en vertelden hoe zij verschillende teams boven zichzelf laten uitstijgen.

Peter Joosten & Nico van Yperen verkenden tijdens een bijzondere workshop de toekomst en Wouter de Jong nam ons mee in hoe je anderen in hun kracht zet. Dit alles met een muzikale omlijsting door Camiel Meiresonne van Son Mieux 🎶

lees verder »
EVENT

Contact. Adapt. Move on.

Contact. Adapt. Move on. Daarmee trapten we de tweede seizoenshelft af tijdens een nieuwe Topsport Community Connect in Stadion Galgenwaard. 

Deze editie van Connect kun je tot en met 6 november terugkijken als je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief. Of bekijk een korte een impressie van deze inspirerende middag op onze social kanalen, zoals Instagram, Facebook, LinkedIn & Twitter.

lees verder »
EVENT

De illusie van contact

De illusie van contact, dat was het thema van de afgelopen Topsport Community Connect. Een spectaculaire middag met inspirerende verhalen van onze gasten in Stadion Galgenwaard ⚽️

lees verder »
ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

Beluister onze nieuwe podcast!

Exact op het moment dat de Olympische Spelen - een jaar later dan gepland - in Tokio werden geopend, trapten wij af met de spiksplinternieuwe podcastserie ‘Accept. Adapt. Move on.’.

Deze kreet komt recht uit het hart van TeamNL. Pieter van den Hoogenband kreeg 'm het afgelopen jaar steeds vaker te horen tijdens de verschillende bijeenkomsten waarin hij als Chef de mission de Olympiërs op de hoogte hield over de voortgang van de spelen: van de last minute annulering tot een nieuwe datum een jaar later.

lees verder »
EVENT

De focus ging aan tijdens de Challenge!

Afgelopen vrijdag gingen we met elkaar de challenge aan op Papendal. Mark Tigchelaar voedde ons met de laatste inzichten uit de wetenschap om ons te helpen afleidingen te weerstaan en Sjef van den Berg en Rick van den Oever hielpen ons deze inzichten meteen toe te passen in de praktijk 🏹

lees verder »
COMPILATIE

Terugblik op een bijzonder jaar!

Ook 2021 was... bijzonder. Ook afgelopen jaar zagen we veel verandering op ons af komen. Tegelijkertijd leerden we onszelf om ook beter om te gaan met deze verandering.  

lees verder »
COMPILATIE

Topsport Community Awards 2021

Afgelopen week heeft Pieter van den Hoogenband de winnaars van de Topsport Community Award 2021 verrast! Een bijzondere award die onze partners jaarlijks uitreiken aan medewerkers en/of teams voor hun inspirerende prestaties het afgelopen jaar.

lees verder »
10 JAAR TOPSPORT COMMUNITY

Altijd nieuwsgierig & op zoek naar verbinding

Stel, je bent meervoudig olympisch kampioen zwemmen en na twintig jaar chloor in je oren besluit je dat het mooi is geweest. Wat dan? Dan begint de rest van je leven pas. De zoektocht naar de nieuwe invulling van zijn bestaan mondde voor Pieter van den Hoogenband een decennium geleden uit in de oprichting van de Topsport Community. En waar hij topsporters altijd op het hart drukt vooruit te kijken, blikken we nu één keer terug op de afgelopen tien jaar. Hoe heeft het in vredesnaam zo uit de hand kunnen lopen?

lees verder »
NIEUWS

Mentaal sterker worden?

De aandacht voor mentale veerkracht groeit. En dat vinden wij een goede ontwikkeling. Want uit veel onderzoeken blijkt dat verminderde mentale veerkracht bij steeds meer groepen de belangrijkste oorzaak is van werkstress. En laat werkstress op dit moment nu dé beroepsziekte #1 zijn in ons land.

lees verder »
EVENT

Soft power of super skill?

Maandagavond 13 september 2021 gaan we weer het theater in! Dan vindt weer een nieuwe Topsport Community Live in DeLaMar plaats met als thema: ‘Veerkracht: soft power of superskill?’. Een avond vol krachtige verhalen uit de topsport, het bedrijfsleven en de wetenschap.

lees verder »
NIEUWS

Louis van Gaal ontvangt Legacy Award

"Ik ben enorm trots om namens de Topsport Community the Topsport Community Legacy Award te mogen uitreiken aan Louis van Gaal.

lees verder »
COMPILATIE

Kracht van het individu

We kijken terug op een geslaagde editie van onze allereerste Topsport Community Walk & Talk! Op 12 maart 2021 gingen onze partners 1-op-1 in gesprek met een voormalig topsporter of een topcoach.

lees verder »
NIEUWS

Wijziging in samenstelling Raad van Toezicht Topsport Community

Per 1 januari is Margo Vliegenthart afgetreden als lid van de Raad van Toezicht van de Topsport Community. Na tweemaal vier jaar het bestuur van de stichting van goede adviezen en kritische blikken te voorzien is het nu tijd om het stokje over te geven.

lees verder »
NIEUWS

Topsport Community Events

Ook komend jaar blijft de TopSport Community weer topsport, bedrijfsleven en wetenschap met elkaar verbinden. Dat doen we niet alleen online, maar ook tijdens onze events.

lees verder »
NIEUWS

Gilde Equity Management nieuwe partner Topsport Community

Recent tekenden Gilde Equity Management en de Topsport Community een partnerovereenkomst. De samenwerking start op 1 januari 2021 en zal zeker drie jaar duren. Als partner krijgt Gilde Equity Management toegang tot het netwerk en de bijeenkomsten van de Topsport Community waarin topsport, wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar komen.

lees verder »
NIEUWS

Topsport Community en EIFFEL verlengen samenwerking

De Topsport Community en EIFFEL hebben hun partnership verlengd met drie jaar. EIFFEL is medeoprichter van de Topsport Community en vanaf de start nauw betrokken bij de oprichting van de stichting samen met Pieter van den Hoogenband.

lees verder »
NIEUWS

Van Lanschot Kempen nieuwe partner Topsport Community

Per 1 november is Van Lanschot Kempen een nieuwe partner van de Topsport Community. De overeenkomst geldt voor drie jaar en als partner krijgt Van Lanschot Kempen via het netwerk en de bijeenkomsten van de Topsport Community onder andere toegang tot inzichten en kennis uit de topsport.

lees verder »
NIEUWS

EY verlengt partnership met Topsport Community

EY verlengt haar partnership met Topsport Community. Deze samenwerking is gestart in 2014 en heeft als doel de kruisbestuiving tussen topsport, wetenschap en bedrijfsleven te stimuleren. 

lees verder »
EVENT

Crisismanagement, leiderschap en legacy

Het jaar 2020 zal de boeken ingaan als het jaar waarin een coronavirus de wereld tijdelijk een halt toeriep. Ook in onzekere coronatijden blijft de Topsport Community echter verbinding zoeken tussen wetenschap, bedrijfsleven en topsport. Want juist dan wordt duidelijk hoe groot het belang is van crisismanagement en leiderschap. ‘Expect the unexpected, dat is wat we doen.’

lees verder »
TSC Must Read

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Op maandagavond 10 februari 2020 organiseert de Topsport Community de theatervoorstelling TSC Live 2020 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Het thema van de avond is: ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’. De TSC Live is de afsluiting van het themajaar ‘Team’.

lees verder »
TSC Video

Sfeerimpressie van de Topsport Community Connect 1 november

Een sfeerimpressie van de TSC Connect die plaatsvond in bij onze partner Jumbo in Veghel. Deze bijeenkomst stond in het teken van 'teamdynamiek'. Gasten uit de topsport, de wetenschap en het bedrijfsleven deelden hun ervaringen en gingen in discussies.

lees verder »
TSC Video

Sfeerimpressie van de Topsport Community Connect 12 september

Een sfeerimpressie van de TSC Connect die plaatsvond in het Parool Theater in Amsterdam. Deze bijeenkomst stond in het teken van 'samen winnen, samen verliezen'. Gasten uit de topsport, de wetenschap en het bedrijfsleven deelden hun ervaringen en gingen in discussies.

lees verder »
TSC Oog in Oog

Het belang van een ingespeeld team

Ze lijkt een trage starter, althans, voor wie niet beter weet. Eenmaal op gang stoomt ze iedereen voorbij. Met een straatlengte voorsprong snelt Marlou van Rhijn na 200 meter over de finish: de paralympische titel is opnieuw voor haar. In het fragment uit 2016 rent ze alleen, maar die prestatie was het resultaat van de inspanning van velen. Ze zegt het meteen tijdens haar gesprek met CoolBlue-oprichter Pieter Zwart, tijdens de eerste Oog in Oog van dit seizoen.

lees verder »
TSC Video

Sfeerimpressie van de Topsport Community Connect

Sfeerimpressie van de Topsport Community Connect in het Parool Theater. Samen met Robin van Galen en Yasemin Smit (coach en speelster gouden waterpoloteam van de Olympische Spelen in 2008) én Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland (beide goud op het WK teamsprint in 2018 en 2019) kijkt Peter Murphy naar hoe succesvolle teams worden samengesteld.

lees verder »
EVENT

Alleen ga je snel, samen kom je verder

Als je op slechts een paar meter afstand een balletpaar in volle concentratie een stuk ziet dansen, dan hoor je ook het snuiven, de schurende lichaamsdelen, het neerkomen na elke sprong. Soms denk je zelfs het spannen van de spieren te kunnen horen, zo expressief is het huwelijk tussen kracht, souplesse en elegantie. Perfectie harmonie in teamverband: het was een indrukwekkende eerste les van een nieuw jaar Topsport Community.

lees verder »
TSC Video

Overzicht jaarthema

De Topsport Community heeft zo'n 2000 relaties en medewerkers van onze partners bereikt tijdens de events. Er waren ruim 1000 aanwezigen bij het Topsport Community Live event in het DeLaMar theater. Een mooie groep topsporters, coaches en wetenschappers deelden hun kennis met onze community!

lees verder »
TSC Video

Aftermovie TSC Live 'Pieken en falen'

Sfeerimpressie van de Topsport Community Live in het DeLaMar theater die op 11 februari plaatsvond. Ronald Koeman, Ruud van Nistelrooij, Bibian Mentel, Edith Bosch en Stefan Groothuis vertelden hun persoonlijke verhalen rondom het thema 'Pieken en falen'.

lees verder »
TSC Oog in Oog

Pieken en spiritualiteit

Er is weinig spiritueels aan een trap tegen de nieren of een beuk tegen het hoofd. Het beeld van de vechtende Lucia Rijker, die in haar profcarrière 54 partijen heeft gevochten en ze allemaal won, laat zich dan ook lastig verenigen met de rustgevende gestalte die voor ons staat. De ruimte is verlicht met kaarsen, meditatieve muziek klinkt uit de speakers. De dertig aanwezigen hebben hun schoenen moeten uitdoen en luisteren aandachtig naar de zacht sprekende Rijker, die kaarsrecht en ontspannen het verhaal doet van haar bijzondere reis van de boksring naar het boeddhisme.

lees verder »
TSC Connect

De kunst van het falen

Topsporten is hard werken en afzien, maar de winnaar wordt beloond met applaus en eeuwige roem. Wat toeschouwers echter niet zien, is dat vrijwel elke sporter in zijn carrière meer verliest dan wint. En elk verlies voelt als een stomp in de maag, een deuk in het zelfvertrouwen. Hoe ga je daarmee om? Hoe behoud je de motivatie als het steeds niet lukt, als je niet weet of je ooit dat kampioenschap zult behalen?

lees verder »
TSC Connect

De psyche van het pieken

Pieken in de sport: dat magische moment waarop het lichaam precies doet waarvoor het heeft getraind, zonder dat het hoofd in de weg zit. Maar voordat je die staat bereikt waarin lichaam en geest één zijn, moet je zowel fysiek als mentaal in topvorm zijn. En dat laatste valt te trainen, zo bleek tijdens de Connect bij ABN Amro in Amsterdam.

lees verder »
TSC Oog in Oog

Aftermovie Bibian Mentel Award

Kortgeleden vond de Top met Top plaats en dit keer met een wel heel bijzondere gast: Bibian Mentel. Bibian ontving uit handen van Pieter van den Hoogenband de eerste editie van een award die door de Topsport Community in het leven is gebracht. Als grote verrassing maakte Pieter bekend dat de award de naam van Bibian zal dragen! Bekijk hier de beelden van de feestelijke dag.

lees verder »
TSC Connect

Aftermovie Connect 'Balans'

Hoe zorg je voor mentale en fysieke balans als je je aan het voorbeiden bent op een piekmoment en wat kan het bedrijfsleven en de topsport van elkaar leren als het gaat om stress? Onder andere deze vragen kwamen aan bod tijdens onze Connect over balans in de Jumbohal te Veghel. Een middag vol enthousiaste gasten en sprekers. Benieuwd naar de beelden? Kijk dan hier de aftermovie van het evenement.

lees verder »
TSC Connect

Tijdig de batterij opladen

Het luistert nauw, dat pieken. Trainen, harder trainen, tijdig gas terugnemen en dan hopen op een goed getimede periode van supercompensatie, de magische staat die zorgt voor wereldrecords en olympische titels. Maar wanneer je precies je rust moet pakken en wanneer je nog even door moet beulen, dat is voor elke sporter een ontdekkingstocht. En voor werknemers ook.

lees verder »
EVENT

Aftermovie Topsport Community diner 2018

Hoe kom je in een flow als sportteam of bedrijf en wat doe je als leidinggevende of coach als pieken niet lukt? Dit soort vragen stonden centraal tijdens ons traditionele diner dat dit keer plaatsvond in het Concertgebouw. Onder bezielende leiding van topdirigent Jules van Hessen werd de vertaalslag gemaakt van leidinggeven aan een orkest naar leidinggeven binnen een sportteam of organisatie.

lees verder »
EVENT

Aftermovie Topsport Community Live

Op vrijdag 9 februari stond vond het interactieve theaterprogramma 'Succes is een keuze?!' plaats in het DeLaMar Theater. Dit was tevens de afsluiting van het jaarthema 'Lef'. Pieter van den Hoogenband, Mart Smeets, Gerard Kemkers, Paul van Ass, Yvonne van Gennip en Marianne Timmer vertelden over lef, focus en het maken van keuzes. Arie Boomsma praatte de middag bevlogen aan elkaar.

lees verder »
EVENT

Jan Peter Balkenende over leiderschap in tijden van tegenslag

Prestaties die zijn gebaseerd op toeval hebben weinig waarde. Daarom wil elke sporter duurzaam presteren: zijn hoogste niveau halen en dat handhaven en verbeteren. Hetzelfde geldt binnen het bedrijfsleven. Maar elke carrière kent tegenslag: van blessures en zure nederlagen tot financiële crises of faillissementen. Hoe overwin je zulke tegenslagen? In de Hermitage te Amsterdam vertelde Jan Peter Balkenende over zijn leven in de altijd onvoorspelbare politiek. Hoe slaagde hij erin zijn doelstellingen te bereiken?   

lees verder »
EVENT

'Coachen is (g)een kunst?!'

Ben je al bij je geboorte een topcoach of kun je de vaardigheden van de topcoach ook aanleren? Die vraag stond op 10 november centraal bij de Topsport Community CONNECT. In het auditorium van EY praatten topcoaches Gerard Kemkers en Paul van Ass onder leiding van Arie Boomsma openhartig over dit onderwerp. Het publiek discussieerde driftig mee. “Na 30 seconden weet ik al of iemand een goede coach is.”

lees verder »
EVENT

Theatervoorstelling: 'Succes is een keuze?!'

Kom op 9 februari 2018 naar het DeLaMar Theater en laat je inspireren door olympisch kampioenen.

lees verder »
EVENT

TSC Kleedkamersessie met Oscar Kneppers: 'Succesvol het roer om gooien'

Afgelopen vrijdag kwam een select gezelschap samen voor de TSC Kleedkamersessie op de KNVB Campus in Zeist. High potentials uit het bedrijfsleven, jonge ondernemers en voormalig topsporters zoals bijvoorbeeld shorttrackster Margriet de Schutter en voetbal international Daphne Koster waren uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over het lef dat nodig is om het roer om te gooien. Bij topsporters aan het einde van de topsportcarrière wanneer een nieuw leven aanbreekt, bij professionals op een moment waarop wordt besloten dingen radicaal anders aan te pakken. Gastspreker Oscar Kneppers, founder van startup accelerator Rockstart, nam de genodigden mee in zijn verhaal over hoe je het roer succesvol om kunt gooien.

lees verder »
EVENT

Vierde TSC CONNECT met Ben Tiggelaar: Leren gaat boven presteren

Waarom is het zo moeilijk om te veranderen? Waarom kunnen we wel dromen, maar is het doen zo lastig? Of is dat gewoon een kwestie van durven? Het nieuwe seizoen van de Topsport Community staat in het teken van LEF. Voor de eerste TSC Connect van deze jaargang waren we te gast bij PON in Leusden, waar het ging over dromen, durven en doen. Specialist op dit terrein is Ben Tiggelaar, motivational speaker par excellence, die kwam uitleggen wat het nut kan zijn van een geel briefje in de koelkast.

lees verder »
NIEUWS

Dit was het vitaliteitsjaar van de Topsport Community

Voor de Topsport Community stond 2016 in het teken van het jaarthemaVitaliteit. Met events voor partners en relaties werd stil gestaan bij de invloed van voeding, beweging, slaap en de mind op prestaties. In het DeLaMar in Amsterdam werd het jaar, met meer dan 500 geïnteresseerden, afgesloten met een succesvol theatercollege 'succes zit tussen je oren'. 

lees verder »
EVENT

TSC Kleedkamersessies ‘vitaliteit’ afgesloten in Heerenveen

Hoe zorg je ervoor dat vitaliteit geen project blijft, maar dat het wordt verweven in het DNA van de organisatie? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst op vrijdag 20 januari jl. in Heerenveen, waarmee een serie van zes kleedkamersessies van de Topsport Community in 2016 werd afgesloten. 

lees verder »
NIEUWS

Overlijden Ton Hegeman

Afgelopen zaterdag, 10 december, is ons zeer gewaardeerd bestuurslid Ton Hegeman geheel onverwacht en veel te jong overleden. 

lees verder »
EVENT

Zesde Kleedkamersessie: Vitaliteit in de organisatie

Op de plek waar Nederlands beste golfer Joost Luiten dit jaar de KLM Open wist te winnen, gingen vertegenwoordigers van de partners van de Topsport Community op donderdag 1 december met elkaar in gesprek over ‘vitaliteit en duurzaamheid in de organisatie’. 

lees verder »
EVENT

Derde TSC CONNECT over de invloed van de Mind

Rondjes draaien met je voet en tegelijkertijd met je vinger een ‘negen’ in de lucht proberen te ‘tekenen’… Ruim 150 vertegenwoordigers van de partners van de Topsport Community deden donderdagochtend 17 november in het prachtige auditorium van ABN AMRO in Amsterdam op verzoek van neuropsycholoog prof. dr. Margriet Sitskoorn een dappere poging. Tevergeefs… “Ons brein is niet gemaakt om te multitasken. Nee, vrouwen kunnen dat dus ook niet beter dan mannen…” In de lachsalvo die daarop volgde, klonk zowel opluchting als teleurstelling door. 

lees verder »
EVENT

Tweede TSC CONNECT: Kom in beweging en slaap voldoende!

Niet alle gasten hadden er rekening mee gehouden blijkens hun kleding- en schoenenkeuze, maar uiteindelijk deed vrijdag 7 oktober iedereen mee aan de work-out onder leiding van Arie Boomsma. De presentator van de tweede CONNECT bijeenkomst van de Topsport Community nam de ruim 120 aanwezigen mee naar de parkeerplaats achter de Jumbohal in Veghel voor een korte break. En hij kreeg ze – geholpen door een lekkere ‘beat’ – ook stuk voor stuk in beweging. Zelfs diegenen die ’s morgens op hoge hakken van huis waren gegaan… 

lees verder »
EVENT

Vitaliteitstrends op heilige grond bij derde Kleedkamersessie

De derde kleedkamersessie van de Topsport Community in het Olympisch jaar 2016, vond plaats op ‘heilige grond’. Na een inhoudelijke sessie bij Spieren voor Spieren, vertrokken we met onze partners naar het Olympisch Stadion voor het grootste meerdaagse sportevenement van Amsterdam sinds 1928; het EK Atletiek.

lees verder »
EVENT

Tweede Kleedkamersessie: Teamwork en kennisdeling

Op 13 juni 2016 vond de tweede Kleedkamersessie plaats bij het Friendships Sports Centre in Amsterdam, een bijeenkomst gericht op kennisdeling tussen de partners van de Topsport Community.In een intieme setting, in de dojo van het sportcentrum,  zijn de partners met elkaar in gesprek gegaan over het thema ‘vitaliteit’. Wat werkt in de verschillende vitaliteitsprogramma’s en initiatieven van de partners wel en wat werkt niet?

lees verder »
EVENT

Topsport Community introduceert nieuwe reeks bijeenkomsten: Kleedkamersessies

Afgelopen woensdag vond de eerste kleedkamersessie plaatst van de Topsport Community. De eerste, van de in totaal zes kleedkamersessies die we dit jaar samen met onze partners organiseren. Bij deze bijeenkomsten staat kennisdeling tussen de partners centraal en gaan de partners met elkaar in gesprek gaan over een vraagstuk op het gebied van vitaliteit. Uiteraard kan een bijzondere sportlocatie hierbij niet ontbreken. 

lees verder »
NIEUWS

Topsport Community komt met eigen boek over Grenzen Verleggen

Rick Lahaye (Kennisstroom) en Thomas Waanders (De Prestatiecoach) hebben de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan naar de prestaties van 20 gouden Olympische medaillewinnaars en wereldkampioenen. Zij kwamen met de (ex-)topsporters in contact via het netwerk van de Topsport Community. Centraal in hun onderzoek staat de interactie tussen fysiologie en psychologie bij naderende uitputting. Oftewel: hoe kun je grenzen verleggen? In het najaar van 2015 verschijnt er – in samenwerking met de Topsport Community – een boek over hun bevindingen.

lees verder »

Volg ons via

of meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden van de nieuwsbrief gaat u akkoord met het verwerken van uw persoonsgegevens.
Check daarom regelmatig deze privacyverklaring voor een mogelijke update.