Community Club

Lees. Luister. Kijk.

De Topsport Community wil jou graag inspireren, verwonderen en je blik verbreden. Daarom delen we op deze plek voor jou de beste boeken, fijnste podcasts en mooiste documentaires. Welkom bij de Topsport Community Club!

Zintuigelijke dwaalroute Stedelijk Museum Breda

Zin in een fikse trainingsprikkel voor je brein? Bezoek een museum! Bijvoorbeeld het Stedelijk Museum in Breda. Tot en met 16 maart is daar de tentoonstelling Soulmates. 

Met werk van Céline van Balen, Ed van der Elsken, Nan Goldin, Mous Lamrabat, Erwin Olaf en vele anderen. Duik samen met de fotografen in onderwerpen als kwetsbaarheid, emancipatie en het overbruggen van culturen. De verwantschappen, of juist verschillen, tussen de verschillende fotografen dagen je uit om goed naar de foto's te kijken. Met wie voel jij je verbonden?

Tip: op 25 en 26 februari kun je in dit museum op een geheel nieuwe manier kunst beleven: via de grensverleggende dwaalroute Wonder/Wander van kunstenaar en filosoof Annemijn Rijk.

error 404 VPRO Tegenlicht

Focus is niet alleen voor topsporters onontbeerlijk. Focus is voor iedereen belangrijk die wilt presteren. Of dat nu op je werk is, tijdens het uitvoeren van je hobby’s of bij het opvoeden van je kinderen. 

Toch lijken wij als samenleving daar weinig waarde aan te hechten. Want - zoals Europarlementariër Kim van Sparrentak het treffend verwoordt - we stellen als samenleving meer eisen aan een staafmixer die we enkele keren per maand gebruiken dan aan de grootse focusdieven van onze tijd: de Big Tech. 

Eerder schreven we al over waarom we met z'n allen technologie gebruiken die onze concentratie vernietigt. In deze aflevering van Tegenlicht krijgt je het antwoord. Aan jou de vraag wat je ermee doet.

49 tips Voor meer focus

We trappen het jaar af met 49 super praktische tips voor meer focus!

Hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel van de Universiteit Utrecht deelt in dit boek de beste tips om je optimaal te concentreren, of je nu thuis of op kantoor werkt. 

Hij baseert zich op wetenschappelijk onderzoek en maakt korte metten met concentratiemythes. Hij begint bij de basics: de ideale dagindeling, het bereiken van flow en hoe je echt je batterij oplaadt tijdens een pauze. Heb je dat door, dan kun je je concentratie gaan optimaliseren: hoe het beste om te gaan met sociale media, de juiste cafeïne-strategie en hoe je bepaalde taken goed kunt combineren.

Het spel van Tao HUMAN • NPO DOC

Is het mogelijk om topsport te beoefenen zonder de excessen en het grensoverschrijdend gedrag dat de afgelopen jaren aan het licht kwam? 

Tafeltennisster en meervoudig kampioen Bettine Vriesekoop houdt de sportwereld - en onze prestatiemaatschappij - een spiegel voor vanuit de lessen van het Chinese taoïsme.

Eleven Rings Phil Jackson

Eleven Rings van Phil Jackson biedt een fascinerende inkijk in de leiderschapsfilosofie van een van de meest succesvolle coaches aller tijden. Jackson laat zien hoe hij met mindfulness, teamcultuur en strategie 11 NBA-kampioenschappen won. Tijdens Topsport Community Live spraken topcoaches als Jacco Verhaeren, Merijn Zeeman en Paul van Ass over zijn inspiratie en unieke aanpak. Het boek is een must-read voor iedereen die wil leren hoe je teams kunt verbinden en tot grootse prestaties kunt brengen.

Olympische mindset Blog SSIG

Het is een mythe dat perfectie en ‘boven jezelf uitstijgen’ vereisten zijn om Olympisch goud te behalen. Het komt namelijk zeer zelden voor dat sporters een perfecte race of wedstrijd realiseren. Als sporters zich toch uitsluitend richten op dit inspirerende maar vrijwel onbereikbare doel, presteren ze mogelijk ondermaats op de belangrijke momenten. Vanuit psychologisch perspectief gaat optimaal presteren vooral over het kunnen accepteren van fouten, en taakgericht en kalm blijven. Aldus hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen en werkzaam bij onze kennispartner SSIG in zijn nieuwe blog.

Why Olympics athletes don't need to be perfect TED TALK

Paradoxaal genoeg kan een focus op ‘winnen’ het optimaal presteren op de beslissende momenten in de weg staan. Hoe dit precies zit zie je in de TEDx Talk van hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen. Zijn talk is door het Amerikaanse TED Media Team geselecteerd als ‘Editor’s pick’ en kun je nu bekijken op YouTube.

What makes a good life? Ted Talk

In deze TED Talk deelt psychiater Robert Waldinger op een ontspannen wijze drie belangrijke inzichten uit de langst lopende studie naar geluk en gezondheid ter wereld.

Robert introduceert het begrip relatietevredenheid. Dit blijkt een effectievere voorspeller van de gezondheid op 80-jarige leeftijd dan cholesterol, bloeddruk of enig ander gezondheidskenmerk dat in deze studie werd gevolgd.

De kracht en kwaliteit van relaties hebben een directe en krachtige invloed op de lichamelijke gezondheid naarmate de mens ouder wordt.

De lessen van Sabrina van der Sloot ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Sabrina van der Sloot.

Olympische hoogte- en dieptepunten van TeamNL

Bij de Olympische Spelen in Tokio won Nederland een recordaantal medailles. Met 36 plakken eindigde Nederland als zevende in het landenklassement, boven grote landen Duitsland, Italië en Frankrijk. In de video zie je de dieptepunten en natuurlijk de hoogtepunten van het toernooi.

The Fastest Man Alive Olympics

De Olympische Spelen staan op het punt van beginnen. Een perfect moment om nog eens te genieten van de man die sinds 2009 (!) bekendstaat als de snelste man op aarde: Usain Bolt. Hij raffelde de 100 meter af met de onvoorstelbare gemiddelde snelheid van 37,5 km per uur.

Het goede leven Robert Waldinger

Geluk staat niet gelijk aan succes of hoeveel geld wij hebben, maar is voor iedereen toegankelijk.

Op Harvard University werd 80 jaar lang onderzoek gedaan naar geluk. Dit boek beschrijft op een toegankelijke manier de resultaten en laat zien dat geluk voor iedereen bereikbaar is.

Waldinger en Schulz laten zien wat goed leven is en leren ons hoe we ons geluk kunnen bevorderen. Het geheim zit hem in het geluk dat wij vinden in onze sociale relaties.

‘In een overvol veld van levensadviezen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek is het boek van Schultz en Waldinger echt iets bijzonders.’ – Angela Duckworth, auteur van Grit.

Denken als spel W. Hochkeppel

Grote kans dat jij iedere dag je tanden poetst. En probeert voldoende fruit en groenten te eten. Maar…. Hoe verzorg jij je brein eigenlijk?

Als je goed voor je brein wilt zorgen zul je af en toe moeite moeten doen. Een laagdrempelige manier om hiermee te starten is door je met enige regelmaat in een puzzeltje vast te bijten. Helemaal als je dit samen met collega’s doet.

Met de puzzels in dit boekje voorzie jij je brein van een frisse storm waardoor er direct nieuwe verbindingen ontstaan. Tegelijkertijd groeit je oplossingsgerichte vermogen.

Rebreak Mini-docu

In de mini-docu 'REBREAK' word je meegenomen in de dromen van Nederlands beste vrouwelijke tennissers. 

Dromen komen niet zomaar uit. Ze gaan gepaard met druk, doorgaan als het tegenzit en omgaan met moeilijke momenten zoals het overlijden van een ouder.

All-in Een documentaire over het stellen van doelen

Deze docu is niet alleen geschikt voor liefhebbers van de wielersport. Deze docu is er voor iedereen die wil weten wat er gebeurt als je onmogelijk doelen stelt en erin slaagt om het hele team (dus het hele team!) daarin mee te nemen.

Wat ons betreft een absolute must-see, zo vlak voor de start van een nieuwe Tour de France.

Meedogenloos Tim S. Grover

Tim Grover, de legendarische coach van o.a. Michael Jordan en Kobe Bryant, onthult in Meedogenloos wat er nodig is om mentaal en fysiek dominant te worden. Direct, hard en genadeloos eerlijk laat Grover zien hoe wanneer alle anderen opgeven, jíj door kunt gaan.

‘Als topsporter moet je onder druk kunnen presteren. Daarom heb ik dit boek van Michael Jordans voormalige trainer gelezen. Heel boeiend. Hij beschrijft hoe je de besten nóg beter kunt maken.’ - Sanne Wevers, Olympisch turnkampioene in NRC

Het hoe en waarom van een goede ochtendroutine Ondertussen in de Kosmos.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: wie aandacht heeft voor zijn ochtendroutine slaapt beter. En haalt meer uit het leven.

Hoe dat precies werkt en welke andere ochtendroutines je ook helpen succesvoller te zijn hoor je in deze podcast van Anna van den Beemer. In het tweede deel van deze podcast gaat het over het verschil tussen van buitenaf opgelegde routines en intrinsieke routines.

The way of the water Michael Phelps

Van een bescheiden 15-jarige in Sydney 2000 tot het winnen van acht gouden medailles in één wedstrijd in Beijing 2008: deze video vertelt het verhaal van de carrière van Michael Phelps, een van de grootste Olympiërs aller tijden.

The Way of the Water is een verhaal van toewijding, doorzettingsvermogen en ambitie.

Inleiding Boeddhisme Gerbert Bakx

Het boeddhisme is geen religieuze of mystieke leer. Het is een praktische levenskunst. En omdat wij in onze niet aflatende zoektocht naar slimme tips om meer uit leven te halen steeds vaker elementen van het Boeddhisme tegen komen, zijn we op zoek gegaan naar een praktische inleiding.

Praktisch is deze podcast met Gebert Bax zeker. Maar je moet wel je aandacht er even goed bij houden.

Waarom we niet gelukkiger zijn Voor wie vrijer wil leven

Waarom zijn we niet gelukkiger, ook niet als we daar objectief gezien alle reden toe hebben? Het antwoord: door onze genetische programmering. We zijn evolutionair helaas niet gemaakt om permanent gelukkig te zijn. Onze evolutionaire erfenis zadelt ons op met chronische ontevredenheid en zwartkijken.

Wetenschapsfilosoof Michael Vlerick toont hoe je je lot in eigen handen kunt nemen. Hij vertaalt eeuwenoude inzichten en praktijken - van het boeddhisme tot het stoïcisme - naar een concreet plan, met aandacht voor de kracht van meditatie en moderne doorbraken in de wetenschap van geluk.

De mens is een plofkip Teun van de Keuken

Wil jij lekkerder in je vel zitten? Besteed de komende tijd dan eens meer aandacht aan je voeding. Samen met slaap is aandacht voor wat je eet misschien wel het punt waar jij de meeste winst kun boeken.

Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo?

7 eigenschappen die jou succesvol maken Sean Covey

Ook als je géén pubers in huis hebt is dit boek een aanrader. En omdat het voor kinderen is geschreven leest het als een trein. Het houdt je een spiegel voor. Aan de hand van de 7 beroemde eigenschappen van Stephen R. Covey leert zijn zoon Sean Covey je met dit boek jezelf (en je omgeving!) beter te begrijpen. 

Creatief zijn Rick Rubin

Veel mensen zien creativiteit als een roeping voor die paar mensen die met dergelijke gaven geboren zijn. Dit is een misvatting! Creativiteit is geen zeldzaam talent, maar een fundamenteel aspect van het mens-zijn. En het is voor ons allemaal weggelegd. Ja, ook voor jou. 

Muziekproducent Rick Rubin heeft in de loop der jaren diep nagedacht over waar creativiteit vandaan komt en heeft geconcludeerd dat kunstenaarschap niet zozeer gaat over je specifieke output, maar veel meer over je relatie tot de wereld. Creativiteit heeft een plaats in ieders leven, maar wie dat wil, kan er meer ruimte voor maken.

100 dagen in de vergeten wijk NPO Start

Hoe groot is het sociale vangnet van Nederland? Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan wonen en werken als stagiairs sociaal werk in de Haagse wijk Laak. Ze worden niet alleen geconfronteerd met de vele problemen in de wijk, maar ook met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid.

Ik verlang naar kalmte, maar toch pak ik die telefoon Aandachtslezing

"Ongemerkt is erin geslopen dat ik ook ’s avonds meerdere malen nog even check of er nieuwe berichtjes zijn, terwijl ik eigenlijk verlang naar kalmte. Tuurlijk, ík ben het die die telefoon oppakt – maar de impuls is moeilijk te weerstaan. En met mijn ogen eenmaal gericht op het scherm, zorgt de software van Big Tech dat ik eindeloos door kan scrollen naar de volgende feed. Ik hóéf er niet op in te gaan, maar het vereist zelfbeheersing en actie van mij om dat allemaal te weerstaan – terwijl ik er niet om gevraagd heb."

"De Duitse neurofilosoof Thomas Metzinger zegt het zo: onze aandacht wordt ‘gekaapt’ door ‘commerciële aandachtsrovers’. Zij zenden ‘alerteringssignalen’ uit die wij vanwege onze biologie moeilijk kunnen weerstaan. Zij tappen onze aandacht af, en zetten die om in geld. En dat is een serieus verlies. Want je reservoir aan aandacht is eindig, en die aandacht is wel cruciaal om een goed leven te leiden. Aandacht maakt namelijk dat je je leven kunt richten op wat jij zélf belangrijk vindt. Aandacht is magisch, want je leven wordt bepaald door dat waar je aandacht aan schenkt."

Natuurlijk kun je je smartphone het raam uit gooien. Maar gelukkig kun je je impulsen trainen. Hoe? Luister of of lees de bewerkte Aandachtslezing van Marjan Slob op De Correspondent.

Waarom?

"Het sturen van je aandacht is het belangrijkste middel dat je hebt om het leven te leiden dat jij zelf goed vindt. Aandacht stelt je in staat om zelf je doelen te bepalen. Van binnenuit. Doe dat lang genoeg, en gaandeweg zal je leven zich gaan voegen naar jouw waarden en doelen."

Het slimme onbewuste denken met gevoel

Wij leven in een tijd waarin we het bewustzijn op een voetstuk plaatsen. We denken dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. 

Het onbewuste zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Toch voelen we vaker dan we denken (ook jij) dat iets niet goed zit. Maar geven velen van ons (ook wij) daar geen of te laat gehoor aan. Zonde. Want als je leert (ook) te vertrouwen op je onbewuste, heb je een waardevol extra kompas die je helpt om de juiste keuzes te maken.

Dit boek laat zien dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (rationeel weetje: met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Dus wil jij in '24 werk maken van je goede voornemens? Investeer dan in jezelf en lees deze clubtip. 

Don’t Look Up Netflix

In de Netflixfilm Don't Look Up proberen twee wetenschappers de mensheid te waarschuwen voor een komeet die de aarde dreigt te vernietigen. Alleen… niemand van de media of politiek lijkt te luisteren.

Volgens klimaatwetenschappers laat de film precies zien wat er gebeurt met de huidige klimaatcrisis.

Meditatie en creativiteit Voor wie op zoek is naar goede ideeën

Heb jij soms het gevoel dat de wereld aan je voorbij raast? En dat de wereld - steeds sneller - doorrrrr draait? Sta dan eens stil bij dit boek. In Meditatie en creativiteit beschrijft regisseur David Lynch de positieve effecten die mediteren op zijn artistieke leven hebben.

Lynch laat je zien hoe meditatie, inspiratie, en soms puur toeval hebben bijgedragen aan meesterwerken zoals Mulholland Drive, Blue Velvet en Twin Peaks. Aan de hand van deze befaamde films illustreert Lynch in korte en toegankelijke teksten hoe je ruimte schept voor nieuwe ideeën, twijfels over creativiteit overwint, en hoe je opnieuw inspiratie vindt als je vastzit.

'Lynch schrijft losjes over het effect van meditatie, met af toe prachtige metaforen, zoals die over de vissen. Ben je op zoek naar kleine vissen dan kun je gerust in ondiep water blijven. Maar wie grote vissen wil vangen, moet naar dieper water.' - Trouw

Zó voelt een burn-out! Podcast Het Uur

Wil jij weten hoe een burn-out voelt? Bijvoorbeeld omdat iemand in je omgeving er een heeft en jij je niet kan voorstellen hoe dat voelt? Luister dan de podcast Het Uur met neurobioloog Brankele Frank. Zij is de auteur van Over de kop. In dit boek beschrijft ze op heldere wijze wat er in je hoofd en lichaam gebeurt bij een burn-out en hoe je er weer van afkomt.

Geld maakt gelukkig De Morgen

Sta jij weleens stil bij de vraag hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt om prettig te kunnen leven? Wat prettig leven precies is bepaal je natuurlijk zelf. De een heeft namelijk meer nodig om zich gelukkig te voelen dan de ander.

Uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat het geluksgevoel afneemt vanaf een maandelijks inkomen van zo'n € 4.500,-. Wil je weten hoe dat zit? Check dan dit artikel.

Aandacht Gloria Mark

Lees dit boek als je het gehad hebt met al die afleiding in je leven. Bij jezelf, je huisgenoten en/of bij je collega’s!

Gloria Mark is een toonaangevend aandachtsonderzoeker. In haar instant standaardwerk Aandacht (2023) komen verschillende belangrijke onderzoeken naar digitale afleiding aanbod.

De lessen van Jumbo Visma Podcast

Luister deze podcast als jij met jouw bedrijf of organisatie wilt leren van het beste wielerteam van het afgelopen seizoen: Jumbo Visma.

Een open gesprek met Merijn Zeeman over het belang van een veilige en positieve werkcultuur en het op een gezonde manier laten samen gaan van de belangen van het individu en het team.

Over de kop Brankele Frank

Toen neurobioloog en consultant Brankele Frank (1987) een burnout kreeg, merkte ze dat gebrek aan kennis haar genezing in de weg zat. Waar ze behoefte aan had: precies weten wat er in haar lichaam aan de hand was en erkenning voor het feit dat het niet alleen tussen haar oren zat. Ze ging op onderzoek uit met het idee dat wie begrijpt wat een burnout is, er ook sneller weer vanaf kan komen.

Over de kop is het boek dat Frank graag zou hebben gelezen toen ze haar eerste klachten kreeg – of liefst daarvoor nog. Het is even humoristisch als wetenschappelijk, even persoonlijk als inzichtelijk. Kortom, een belangrijk boek voor iedereen die stress ervaart.

Beckham Netflix

Deze serie vertelt het opmerkelijke verhaal van de de eerste voetballer van de moderne celebritycultuur: David Beckham en zijn vrouw Victoria

Wij sluiten ons helemaal aan bij de recensie die De Volkskrant aan deze serie gaf: "Beckham doet soms enigszins denken aan The Last Dance, de geweldige documentaireserie over Michael Jordan bij de Chicago Bulls, ook een Netflix-titel die het predicaat sportdocu overstijgt."

Wat ons betreft de beste sportdocuserie van het afgelopen jaar. En dan ook nog eentje die interessant is voor niet voetbal- of sportliefhebbers.

We Dare to Dream Waad al-Kateab

Deze film mag niet ontbreken in jouw persoonlijke voorbereiding op de Olympische Spelen komende zomer in Parijs!

We Dare to Dream is een verhaal over veerkracht en inspiratie, ontberingen en verlies, hoop en thuis. De hoofdrolspelers zijn gevluchte atleten uit Iran, Syrië, Zuid-Soedan en Kameroen die zich zwemmend, rennend en vechtend een weg banen naar kansen en veiligheid in gastlanden over de hele wereld.

Je ziet jonge mensen boven zichzelf uitstijgen. Voor zichzelf, hun familie, vrienden en hun woongemeenschap. Maar ook samen: verenigd in het Olympisch vluchtelingenteam. Ze doen er echt álles aan om er te staan op het moment dat het moet: de Olympische Spelen in Tokyo.

Levenslessen van een rabbijn AWRAHAM SOETENDORP & ANNEMIEK LECLAIRE

Soms weet een boek je op precies het juiste moment te vinden. En voor ons - de redactie van de Topsport Community - is dit zo'n boek. In een periode waarin haat en woede vanuit vrijwel alle hoeken van de wereld je om de oren scrollt, is het niet eenvoudig om positief en hoopvol te blijven. Mede dankzij dit boek slaagde we daar uiteindelijk wel in. En dat wensen we jou in '24 ook toe. 

Awraham Sjalom Soetendorp werd geboren in de oorlog. De eerste twee jaar van zijn leven bracht hij door op een onderduikadres. Op zijn 25ste begon hij, als jongste rabbijn van Nederland, met ‘het werk van vrede en hoop’.

Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag blikt hij terug. Hij deelt de belangrijkste inzichten die hij opdeed in een rijk en bevlogen leven, dat getekend werd door de oorlog en de gevolgen daarvan. Hij zag veel en vaak onmogelijk te dragen verdriet om zich heen. Waar het om gaat, betoogt hij, is dat verdriet en woede uiteindelijk niet de overhand krijgen, maar dat de balans doorslaat naar hoop en optimisme.

Maar wat betekent een moedig en hoopvol leven, voor jezelf en voor de ander? Levenslessen van een rabbijn is een bezield, wijs en noodzakelijk boek over liefde, ankering, over breken en helen, over verzet, verzoening en een goed geweten.

Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest Ook jij

Inspiratie drijft ons voort, het is de basis van elke prestatie. Maar dat het ons zomaar komt aanwaaien is een mythe. Je dwingt het af, het is de beloning voor eerder geleverde arbeid. Het samenspel tussen transpiratie en inspiratie brengt je waar je heen wilt.

Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen.

Wie heeft de meeste impact op jouw geestelijke gezondheid? The Workforce Institute

A. Je partner. 

B. Je therapeut.

C. Je arts. 

D. Je manager. 

Bijna 70% van de mensen geeft aan dat hun manager de grootste impact heeft op hun geestelijke gezondheid. En dit is dus duidelijk meer dan de impact van hun arts (51%) of therapeut (41%). Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van The Workforce Institute van UKG. 

Ben je geen manager? En onderschrijf je de resultaten van dit onderzoek? Deel deze clubtip met je leidinggevende. Dat kan eenvoudig met de buttons hieronder. 😀

Ben je manager en wil je weten hoe jij op een goede manier invulling kunt geven aan deze verantwoordelijkheid? Check het artikel. 

Hierin vind je 6 open deuren waarmee jij op een positieve manier het verschil kunt maken. Natuurlijk voor jouw medewerkers zelf. Maar óók voor de organisatie waar je werkt. Want medewerkers die geestelijk in balans zijn, zijn gelukkiger, creatiever en uiteindelijk ook productiever.

Argentina, 1985 Amazon Prime

Het verhaal van de strijd tussen David tegen Goliath kom je overal tegen. Oók in deze waanzinnige rechtbankfilm.

Argentina, 1985 is geïnspireerd op het ware verhaal van Julio Strassera, Luis Moreno Ocampo en hun juridische team van onwaarschijnlijke helden in hun strijd waarin ze het aandurfden, onder constante bedreiging, om de bloedigste militaire dictatuur te vervolgen om recht te doen aan de slachtoffers van de militaire junta.

Van tijd tekort naar tijd genoeg ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

Ervaar jij (te) vaak tijd tekort? En ben je op zoek naar tijd genoeg? Luister dan naar deze speciale aflevering van onze podcast. Je luistert naar het gesprek tussen hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn en Pieter van den Hoogenband. Dit gesprek werd op 4 oktober 2023 uitgezonden via YouTube in het kader van een Vitality Sessie van de Topsport Community.

Tijdens deze Vitality Sessie legt Margriet Sitskoorn uit dat we uit de pas lopen met onszelf. En deelt Pieter zijn eigen ervaringen vanuit de topsport. Zo ontdek je dat de manier waarop wij naar tijd kijken en hoe we met tijd omgaan vaak eenzijdig en schadelijk is.

Ze bespreekt samen met Pieter alternatieven en geeft je inzicht in jouw persoonlijke tijd en ritme. Dit stelt je in staat om je strijd met de tijd te ontrafelen en je gevoel van tijd tekort om te zetten naar tijd genoeg.

Op deze pagina vind je aanvullende tips. En wil jij jezelf een topsportmentaliteit aanmeten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief ».

NYAD Netflix

Een opmerkelijk waargebeurd verhaal over doorzettingsvermogen, vriendschap en de overwinningskracht van de menselijke geest. 

NYAD vertelt een meeslepend hoofdstuk uit het leven van topatlete Diana Nyad. Drie decennia nadat ze het marathonzwemmen opgaf in ruil voor een prominente carrière als sportjournaliste, raakt Diana (Annette Bening, vier keer genomineerd voor een Oscar) op 60-jarige leeftijd geobsedeerd door het voltooien van een epische zwemtocht die haar altijd is ontglipt: de 110 mijl lange tocht van Cuba naar Florida, die vaak de 'Mount Everest' van zwemtochten wordt genoemd.

Diana is vastbesloten om de eerste persoon te worden die deze zwemtocht zonder haaienkooi aflegt. Samen met haar beste vriendin en coach Bonnie Stoll (tweevoudig Oscarwinnares Jodie Foster) en een toegewijd zeilteam onderneemt ze een spannende, vier jaar durende reis.

Deze inspirerende en spannende film is het regiedebuut van de met een Oscar bekroonde documentairemakers Elizabeth Chai Vasarhelyi en Jimmy Chin (Free Solo, The Rescue). NYAD is geproduceerd door Andrew Lazar, p.g.a. en Teddy Schwarzman, p.g.a. met een scenario van Julia Cox, gebaseerd op de memoires van Diana Nyad (Find a Way').

Een Duitse zomer Rolf Bos

Een sportgeschiedenisboek dat leest als een thriller!

München, de Zomerspelen van 1972. In de vroege ochtend van 5 september drong een groep Palestijnse terroristen twee appartementen van Israëlische sporters binnen. Slechts een paar uur later waren elf Israëliers, vijf Palestijnse gijzelnemers en een Duitse politieman dood. Waar in München de herinneringen aan de besmette Spelen van 1936 in Berlijn had moeten worden gewist, werd het de zwartste bladzijde in de olympische geschiedenis. 

In Een Duitse zomer reconstrueert Rolf Bos de gebeurtenissen en omstandigheden rond de Spelen van 1972 aan de hand van hoofdrolspelers als de dictatoriale IOC-president Avery Brundage, terroristenleider Ali Hassan Salameh, ruiter Josef Neckermann, atleet Jos Hermens en de Israëlische Holocaustoverlever en snelwandelaar Shaul Ladany. Een verbijsterend verhaal over de onlosmakelijke verbinding tussen sport en politiek. 

Munich Pathé Thuis

Een aangrijpende film die zich afspeelt tijdens het grootste sporttoernooi ter wereld: de Olympische Spelen van 1972 in München. 

Na de moord op Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München krijgt een team Mossad-agenten onder leiding van Avner de opdracht om daders en opdrachtgevers op te sporen en te vermoorden. Een lastige opdracht, vooral omdat de agenten zich ermee moeten verzoenen dat ze uiteindelijk net zoveel dood en verderf zaaien als hun doelwitten. 

De VPRO recenseerde deze film treffend: "Een van de beste serieuze films van Spielberg. Hij kiest partij, niet tegen de Palestijnen of de Israëli's, maar tegen de vicieuze cirkel van wraaknemingen."

Nu te zien bij Pathé Thuis

Symposium over motivatie SSIG

Onze kennispartner Sport Science & Innovation Groningen organiseert - voorafgaand aan het Sportgala 2023 - een symposium over motivatie. Dit event vindt plaats op maandag 11 december 2023 in Groningen. Interesse? Aanmelden kan hier ».

Hoogleraar psychologie Nico W. Van Yperen ontrafelt de geheimen van motivatie. Hij doet dit samen met Jeroen Otter, succesvol en innoverend shorttrackcoach. Op dit moment is Jeroen ‘coach van de coaches’ bij het High Performance Team van NOC*NSF.

Vragen die tijdens het symposium aanbod komen zijn: Wat is motivatie en hoe kunnen we het versterken? Is extrinsieke motivatie een slechte vorm van motivatie? Hoe kunnen we mensen motiveren om te gaan sporten? En wat motiveert topsporters?

Falen onder druk BLOG SSIG

Iedere sporter wil graag een CUP winnen. Maar in een CUP situatie geraken, dat wil niemand. In de sportpsychologie staat CUP namelijk voor ‘Choking Under Pressure’. Wat is dat precies? En hoe kun je falen onder druk voorkomen? 

Choking Under Pressure (CUP), of ‘falen onder druk’, staat voor een plotselinge en drastische afname in prestatieniveau wanneer de druk hoog is. Een iconisch voorbeeld is de Australische golfer Greg Norman die in 1996 na drie rondes leider was in de Masters, door velen gezien als het belangrijkste toernooi in de golfsport. Hij had op dat moment 6 slagen voorsprong op zijn directe concurrent Nick Faldo. Aan het eind van de finale ronde had Norman een achterstand van 5 slagen op winnaar Faldo.

Iedereen die graag op het juiste moment wil pieken kan in een CUP situatie geraken. Natuurlijk in de topsport maar óók als je ambitieus bent en werkt in bijvoorbeeld de wetenschap of het bedrijfsleven. Wil je er graag weten wat je kunt doen om CUP te voorkomen? Lees dan dit blog. 

De lessen van Karolien Florijn ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

"Het belangrijkste is dat ik mij ben blijven focussen op de dingen die wél in mijn macht lagen.", aldus Karolien over hoe ze omging met tegenslag binnen de roei-equipe (lees: positieve coronatesten) tijdens de Olympische Spelen in Tokio. 

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Karolien Florijn.

Waarom de meeste voedingsclaims een broodje aap zijn De Correspondent

Brood is vergif, suiker veroorzaakt kanker, maar boerenkool en kurkuma zijn dan weer supergoed voor je. Claims over wat je wel en niet moet eten vliegen je om de oren. Het probleem: van het meeste voedsel kúnnen we helemaal niet weten of het wel zo (on)gezond is.

Bij de redactie van de Topsport Community zijn we hongerig naar kennis die ons helpt beter te presteren. Maar na het luisteren van deze podcast weet je waarom je sommige voedingsclaims met een korreltje zou moet nemen.

Als je het zo druk hebt, waarom verspil je dan zo veel tijd? De Correspondent

Er is iets geks aan de hand met de manier waarop we omgaan met tijd. Hoewel veel Nederlanders het gevoel hebben dat ze tijd tekortkomen en in toenemende mate gebukt lijken te gaan onder stress, gedragen we ons tegelijkertijd alsof we zeeën van tijd hebben. Zo besteden we wekelijks gemiddeld twintig uur zappend, swipend en scrollend op streamingdiensten en sociale media: een halve werkweek, meer dan de helft van onze vrije tijd.

Als we zo weinig tijd hebben, waarom gaan we er dan zo onzorgvuldig mee om?

Die vraag staat centraal in Op zoek naar de verstrooide tijd van journalist Koen Haegens.

Het geheim van een top team Owen Eastwood

Denk jij wel eens na over de vraag wat een goed team een top team maakt? Verdiep je dan eens in het werk van Owen Eastwood. 

Eastwood gelooft dat ons gedrag voor een heel groot deel wordt bepaald door de omgeving waarin we ons bevinden. En hij ziet de prestaties van teams omhoog schieten als er met aandacht wordt gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van deze omgeving. Hoe je dat doet? Dat lees je zin zijn boek 'Belonging: The Ancient Code of Togetherness'. Je leert de technieken om de principes van Eastwood in de praktijk te brengen.

Nu geen zin om te lezen? Dan kun je ook met zijn aanpak kennismaken via deze » podcast.

In de sport is Owen betrokken bij het Engelse voetbalteam, het Zuid-Afrikaanse cricketteam en de Nieuw-Zeelandse All Blacks. Zijn werk is dan ook doorspekt met mooie voorbeelden uit de sportwereld.

16 Days of Glory 1984 Summer Olympics LA

Wij kijken reikhalzend uit naar de Olympische Zomerspelen in Parijs. Welke verhalen worden daar gemaakt? En door wie?

Zoals Margriet Sitskoorn ons onlangs leerde, is het ook goed om af en toe stil te staan bij het verleden. Hoe keken wij toen tegen de wereld aan? Welke verhalen uit die tijd vertellen wij vandaag de dag nog steeds aan elkaar door? Wat kunnen we van het verleden leren?

Deze film op YouTube biedt een schitterende trip down memory lane van de Olympische Zomerspelen in 1984 in Los Angeles.

Andy Murray: Duikt Weer Op TOP SPORTDOCU

Een filmdocumentaire die de hartverscheurende reis van blessures tussen 2017-2019 toont. Vanop de eerste rij in operatiezalen tot de intieme hoeken van zijn huis leven we samen en zien we Andy op z'n kwetsbaarst. Hij wordt beschouwd als de beste sportman van Groot-Brittannië, en zo zien we waarom Andy zichzelf door het onvoorstelbare dwingt om terug te keren naar de sport waar hij van houdt.

Time Horizons Into Nature

We zijn ons er steeds meer van bewust dat er méér is dan alleen maar kloktijd. De buitententoonstelling 'Time Horizons' laat je dit ook ervaren. Terwijl je wandelt of fiets door een natuurlijk Drents decor prikkelen 17 verschillende kunstwerken je brein.

"De mens (en dan in het bijzonder de Westerse mens) is met haar korte termijn denken en behoefte aan korte termijn bevrediging, in staat is de aarde zoals wij die kennen in een nieuw geologisch tijdperk te brengen. Een geologische toestand waarin leven voor veel levensvormen, inclusief de mens zelf, waarschijnlijk niet meer mogelijk is. Dit is opmerkelijk, want de mens is tegelijkertijd als geen ander wezen in staat heel ver vooruit te plannen. Vanuit het perspectief van klimaatverandering lijkt het vermogen om dit te doen zeer urgent."

Toe aan verwondering? Reis af naar Drenthe en laat je inspireren door de buitenexpositie Time Horizons van Into Nature.

De lessen van Annemiek van Vleuten ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

"Plezier is voor mij echt de basis. Dat is voor mij echt de belangrijkste reden waarom ik het zo lang kan volhouden om op topniveau te blijven presteren. En heb het lef om al op jonge leeftijd een (sport)psycholoog aan je eigen team toe te voegen.", aldus Annemiek op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Annemiek van Vleuten.

Max Verstappen: The Next Generation TOP SPORTDOCU

In deze top sportdocu kruip je bijna letterlijk in de cockpit bij Max Verstappen terwijl hij zich voorbereidt om geschiedenis te schrijven door de jongste Formule 1-coureur ooit te worden. 

Je ziet hoe hij traint in de Red Bull Racing-simulator, zijn superlicentie behaalt en zich voorbereidt op het komende seizoen. De rest van de geschiedenis wordt op dit moment geschreven.

Een inspirerend verhaal over grenzen verleggen, omgaan met druk, en ondertussen blijven doen wat je gewoon heel erg leuk vindt: racen.

Drie opdrachten die je leren wat écht belangrijk voor je is. Psychologie Magazine

Het is aangetoond: minderen is goed voor ons geluksgevoel. En toch doen we het niet. Of slechts met de grootste moeite. Een anti-bucketlist kan dan uitkomst bieden.

Op een anti-bucketlist staat wat je allemaal níet meer hoeft. Niet ook nog dat boek schrijven, niet ook nog het huis geschikt maken voor Airbnb-verhuur, niet die carrièrestap zetten, niet die perfecte keukenprinses zijn.

In dit artikel van Psychologie Magazine vind je drie opdrachten die je helpen om scherp te krijgen wat écht belangrijk voor je is. Iedere opdracht bestaat uit een set vragen die je perfect kunt beantwoorden als je de komende zomer op vakantie bent. Tip: de vragen zijn ook leuk om eens samen met goede vrienden te bespreken.

En denk je nu: zo'n anti-bucketlist is echt helemaal niets voor mij? Zet dit artikel dan vooral niet op je leeslijst. 🫣

...En ineens ben je halverwege het leven De Correspondent

De hele tijd ben je jong, tot je het ineens niet meer bent. Maar waar ligt het omslagpunt? Niet wanneer je studeert, of stage loopt, of begint met werken. Niet wanneer je kinderen krijgt: dan ben je eerst nog jaren een jonge, want nieuwbakken ouder, met kleine kinderen en alle attributen die daarbij horen – kinderwagens, draagzakken, spuugdoekjes, zitjes op de fiets.

En dan, ineens, zonder waarschuwing, hebben de kinderen allebei een eigen fiets, wil mijn zoon niets liever dan gamen en vraagt mijn dochter (die ik gisteren nog in die draagzak droeg, spuugdoekje paraat, maar dit jaar wordt ze tien) of ik haar wil ‘vertellen over vroeger’.

Ik: ‘Vroeger?’

Mijn dochter: ‘Ja, vroeger, hoe de dingen waren in jouw tijd.’

Ben je geboren rond 1990? Zet jezelf dan op pole position voor je volgende levensfase. En beluister deze podcast (of lees het artikel) van De Correspondent.

The Redeem Team Top sportdocu

Op zoek naar een fijne (top)sport documentaire? Check The Redeem Team. Na een schokkende prestatie op de Olympische Spelen van 2004 wil het Amerikaanse herenbasketbalteam het goedmaken en mikt op goud op de Spelen van 2008 in Beijing. 

De trailer vind je in onze YouTube playlist met beste sportdocumentaires. De hele docu kun je bekijken op Netflix. 

Get smarter Every day Refind

Op zoek naar meer kennis? Maar geen zin om je RSS Feeder uit de spelen? Laat Refind dit werk voor je opknappen! Op een zelfgekozen tijdstip stopt deze dienst 5 artikelen in je mailbox. Natuurlijk op basis van je eigen interesses.

Bij de redactie van de Topsport Community is de Refind-koffie-break een vast onderdeel van onze dag. Bij de tweede koffie duiken we Refind in. En zodra de laatste zijn koffie op heeft, delen we kort de belangrijkste nieuwe inzichten met elkaar.

Misschien ook iets voor jou en je collega's?

Wat zijn jouw waarden? blog SSIG

Waarom is het zo belangrijk om je eigen waarden goed te kennen, met name wanneer het spannend wordt en de onzekerheid kan toeslaan? Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

De kernwaarden van Johan Cruijff (1947-2016), één van de beste voetballers aller tijden, waren aanvallend en creatief spelen, uitgaan van eigen kracht, en lef, branie en flair tonen. Vooral zo wordt hij als voetballer herinnerd; zijn indrukwekkende palmares staat daarbij op de achtergrond.

Als sporters, met name topsporters, wordt gevraagd hoe zij willen worden herinnerd, dan zullen zij een antwoord geven in de trant van: “Als een sporter die alle belangrijke prijzen heeft gewonnen, en liefst meerdere keren.”

Een begrijpelijk antwoord; wie wil dat niet?

AIR Warner Bros

De film AIR vertelt - op een heerlijke kleurrijke manier - de riskante gok van een onconventioneel team, de compromisloze visie van een moeder, en de basketballegende die de grootste aller tijden zou worden. 

Je ziet wat er kan gebeuren als je écht 100% gaat voor waar je in gelooft. En dat ook durft uit te spreken. Niet alleen omdat je het weet weet maar juist ook omdat je het voelt.

Quincy Netflix docu

"Grensverleggend in de muziek en muzikale vader van Michael Jackson"

Deze Netflix documentaire belicht muziek- en cultuuricoon Quincy Jones en gaat bijzonder diep in op zijn privéleven en verhalen uit zijn ongeëvenaarde carrière.

Stel... jouw dag heeft ineens 26 uur ... Wat doe jij met die extra tijd?

Zou je een nieuwe hobby oppakken? Meer tijd doorbrengen met vrienden of familie? Een nieuwe vaardigheid leren? Of gun jezelf gewoon meer tijd om te ontspannen?

Als je je voorstelt hoe je twee uur extra zou besteden, let dan ook even op wat je niet toevoegt...

Het belang van (mentale) rust Vitality Session

"Als je goed in je vel zit, presteer je beter. Besteed dus voldoende aandacht aan je welzijn en (mentale) rust."

Wil jij leren pieken op de juiste momenten? En beter kunnen omgaan met tegenslag? Maak dan voor één maand van mentale weerbaarheid 🧠 jouw topprioriteit, en ervaar zelf welk effect dat op je leven heeft. Je maand start met het bekijken van deze Vitality Session over Focus met hoogleraar Sportpsychologie Nico van Yperen. 

'Mensen kunnen beter tegen werkdruk als er energiebronnen zijn' NPO RADIO 1

"Mensen vallen niet alleen om vanwege werkdruk. Het gaat om een balans. Mensen zijn beter opgewassen tegen werkdruk als een werkgever luistert naar de behoeftes van werknemers." Dat zegt bedrijfsarts Gertjan Beens bij Spraakmakers.

is er een vaste Ik? Podcast

Meestal luisteren we bij ons op de redactie een geselecteerde podcast 1 x. Deze podcast met Pepijn Schoneveld is hierop de uitzondering. We hebben hem meerdere keren beluisterd. 

In deze podcast buigen Pepijn en Gijs zich over de vraag 'is er een vaste ik?'. Gijs was een soort zenboeddhist, hij wist er alles van. Op het moment van opname wist Gijs nog maar kort dat hij niet lang meer te leven had. Ze praten dan ook uitgebreid over de dood, het leven, meditatie en waarom je goed om je heen moet kijken als je op een pontje staat. Pepijn noemt het een ode aan de wijze man die zijn goede vriend, Gijs de Lange, was.

All-in Top sportdocu

Voor de zesdelige sport documentaireserie All-in is Team Jumbo-Visma  - volgens velen de beste wielerploeg ter wereld - een jaar lang gevolgd. Het resultaat: een onthullend document waarin niets geheim blijft. De felle discussies in de bus, twijfels op de hotelkamer, de pijn van verliezen en de zoete smaak van winnen: alles is in beeld.

In het ongekende succesjaar 2022, waarin de ploeg de Tour de France wint, is niets verborgen gebleven voor de camera’s, wat een unieke inkijk geeft in de succesformule van de wielerploeg. In deze sportdocumentaireserie zien we de kopmannen Wout van Aert, Tom Dumoulin, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic niet alleen op de fiets en rondom de koers, maar ook in hun privéleven. 

De talent-paradox podcast

Toeval bestaat niet, zeggen voorstanders van hard werken (en mensen die succes hebben gehad). Maar juist in de sectoren waar zulke slogans het luidst klinken, speelt toeval de grootste rol in het bepalen van succes. Hoe dat werkt? Dat hoor je in deze podcast (én lees je in een fantastisch boek over het Duitse jeugdvoetbal).

Tijd Tekort • Tijd Genoeg Margriet Sitskoorn

In een kleine 100 pagina's laat hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn je ontdekken dat de manier waarop wij naar tijd kijken en hoe we met tijd omgaan vaak eenzijdig en schadelijk is. In dit boek bespreekt ze alternatieven en geeft je inzicht in jouw persoonlijke tijd en ritme. Dit stelt je in staat om je strijd met de tijd te ontrafelen en je gevoel van ‘tijd tekort’ om te zetten naar ‘tijd genoeg’.

Het geheim van bol.com Michel Schaeffer

In de bestseller ‘Het geheim van bol.com’ geeft Michel Schaeffer, die vanaf de beginjaren deel uitmaakte van het team, een zeldzaam kijkje achter de schermen van het bedrijf in het tijdperk waarin de wereld de stap naar online maakte. Bol.com is een Nederlands succesverhaal en weet al vele jaren lang vriend en vijand te verbazen. Een fascinerend verhaal over groot durven denken, omgaan met succes en teleurstellingen en de drang naar continue vernieuwing, dat je zal inspireren je eigen grootse dromen na te jagen.

Van weerstand naar leerstand Podcast

Hoe krijg je mensen mee in je plannen? Hoe overtuig je een lastige leidinggevende? Hoe krijg je vat op een gedemotiveerde collega? Jan van Setten geeft raad! In deze aflevering van DenkTank maakt hij prangende kwesties ‘verwarrend eenvoudig’. 

Jan laat je met een frisse blijk kijken naar de drijfveren van je collega’s, de nukken van je klant én je eigen rol daarin. Bereid je voor op een snelle parade van verrassende tips waarvan meteen voelt: dit zou wel eens kunnen werken!

Sisyphus Podcast

Wat beweegt iemand om moedwillig levensgevaar te lopen alleen maar om de top van een berg te bedwingen? 

David de Jongh verdiepte zich in de merkwaardige mensensoort der alpinisten en dook in de geschiedenis van het Nederlandse bergbeklimmen. Met vijf klimmers kijkt hij terug op de legendarische beklimming van de Annapurna in 1977, de eerste keer dat een Nederlander op 8000 meter hoogte moest komen. Over de enorme risico’s, de kou, de stormen, de lawines, de irritaties onderling, de stank van pisflessen en het voortdurende gehoest. Halen onze helden de top, en tegen welke prijs?

Boven verwachting 2doc Kort

In 'Boven verwachting' wordt de belevingswereld van jongvolwassenen, die vaak al sinds hun middelbare schooltijd kampen met ernstige faalangst, bloot gelegd. De torenhoge verwachtingen die ze hebben en voelen leiden vaak tot een verlammende zelfkritiek.

In deze korte 2Doc documentaire strijkt Regisseur Eva van Pelt neer bij de openhartige gesprekken in de spreekkamer van huisarts Nanny van den Braken. 

Een must-see voor iedereen die werkt met of leiding geeft aan jongvolwassenen.

Goede leiders in onzekere tijden Lessen voor organisaties en de politiek

In dit boek laten Janka Stoker en Harry Garretsen zien hoe leiders en hun volgers, zowel in organisaties als in de politiek, omgaan met crisis en onzekerheid, en wat dit betekent voor goed leiderschap. Met voorbeelden van inspirerende leiders als Jacinda Ardern, Paul Polman en Volodymyr Zelensky, en concrete adviezen die houvast bieden.

Dit boek is een waardevolle gids vol onderzoek én praktische adviezen voor leiders die kritisch durven kijken, naar de wereld, maar vooral ook naar zichzelf. 

Tijdens onze Challenge "het effect van contact" op 10 oktober 2022 in het Olympisch Stadion was Janka te gast en sprak ze uitvoerig over dit thema. 

Johan Cruijff • de biografie Auke Kok

Johan Cruijff, De biografie laat de man achter de mythe zien en legt op sublieme wijze bloot hoe 'Jopie', een nerveuze volksjongen uit Amsterdam, kon uitgroeien tot een mondiaal fenomeen dat miljoenen mensen inspireerde. 

Deze klassieker barst van de bekende maar vooral ook onbekende verhalen over de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. Een voorbeeld van zo'n onbekend verhaal dat er voor de redactie van deze club echt uitspringt is de anekdote van Johan Cruijff en zijn teamgenoot bij Ajax Gerrie Splinter. Johan achtte hem talentvoller. Tóch wist Splinter ondanks een surplus aan talent nooit door te breken. Iets waar Johan - en dat verhaal is bekend - wél in slaagde.

Haar zoon werd ernstig ziek, en toen zag de directeur van de Sportraad pas echt hoe weinig aandacht er is voor beweging NRC

"Sport is van oudsher een eigen keuze, een hobby die mensen zelf organiseren. Zo hebben overheden er ook altijd naar gekeken, daardoor hebben ze het nooit officieel geregeld. Maar langzamerhand weten we hoe belangrijk sport en bewegen is. Je wordt er gezonder van – niet voor niks hebben we beweegrichtlijnen voor minimale inspanning per dag. Toch moet de gemeenten nog altijd wettelijk een bibliotheek aanbieden aan inwoners, maar als het zwembad dichtgaat – actueel met de stijgende energieprijzen – hebben burgers geen poot om op te staan. Dat is een chronisch gebrek in de samenleving.”

Mariëtte van der Voet - voormalig secretaris-directeur van de Nederlandse Sportraad - wil mensen wakker schudden. "Sport is een sluitstuk in de zorg, maar in het onderwijs wordt er weinig gymles gegeven, bij gemeenten wordt te weinig nagedacht over beweging bij het aanleggen van openbare ruimte. Het systeem dat we met elkaar hebben gecreëerd voorkomt vaak dat er wordt bewogen en gesport."

Van supermarkt naar supermacht Podcast Hoge Bomen

In het eerste seizoen van Hoge Bomen staat supermarktconcern Jumbo in de spotlight. Hoe konden zij van Brabantse buurtsuper uitgroeien tot retailsupermacht? 

Tijdens deze podcast leer je hoe supermarkten jouw koopgedrag beïnvloeden, vaak onbewust. De makers vragen zich in deze podcast af of Jumbo die ‘macht’ niet kan gebruiken om ons te bewegen tot de consumptie van gezondere producten.

Op zoek naar een positieve impact? Start hier ?

Je carrière bevat 80.000 uur: 40 uur per week, 50 weken per jaar, 40 jaar lang. 

Dat is een enorme hoeveelheid tijd. En het betekent dat je carrière niet alleen een belangrijke drijfveer is van jouw geluk - het is waarschijnlijk ook de grootste kans die je hebt om een positieve impact te hebben op de wereld. 

Dus, hoe kun je het beste deze uren besteden?

Human health We can do better — quickly

Gezondheid is in veel aspecten een opmerkelijk succesverhaal. De afgelopen eeuw is de levensverwachting waanzinnig toegenomen in de meeste delen van de wereld. Maar het deel dat wij mensen in gemiddelde of slechte gezondheid doorbrengen is niet veranderd. Dat betekent dat wij mensen meer jaren in slechte gezondheid doorbrengen dan ooit tevoren. Sterker nog, significante ongelijkheid is nog steeds aanwezig over heel de wereld. 

Wij moeten dat beter doen - en snel.

De lessen van Jackie Groenen Accept. Adapt. Move on.

"Zoek dingen die je écht leuk vind om te doen. Laat je niet teveel leiden door keuzes van anderen. En denk nooit dat je alles al hebt gedaan dat je wilde doen.", aldus Jackie op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Jackie Groenen.

Hustle Netflix

Zin in een sportfilm waar schitterende sportieve shots worden afgewisseld met mierzoete clichés? 

Gooi dan Hustle op je watchlist. Deze Netflixproductie kijkt érg lekker weg kijkt. En motiveert je om zelf van de bank te komen en naar een basketbalveldje te dribbelen.

En let vooral ook even op het zalige geluid dat ontstaat als de basketbal het netje beroert.

THE MINDSET OF A WINNER Kobe Bryant Champions Advice

Sporters die mentaal sterk zijn beschikken over het vermogen om ook de allerbeste versie van zichzelf te zijn onder omstandigheden die (1) stressvol zijn, zoals bij prestatiedruk, toenemende spanning, en tegenslag; (2) suboptimaal zijn, zoals bij vermoeidheid, pijntjes, en weerstand; (3) afleidend zijn, zoals een kritisch publiek, lawaai, en negatieve gedachten. 

Om met dit soort omstandigheden om te gaan creëerde Kobe Bryant een alter-ego: The Black Mamba, en werd zodoende mentaal nog veel sterker.

En ook jij als kenniswerker kunt hier veel van leren! Lees het blog » van onze kennispartner SSIG en bekijk de video ».

De lessen van Sanne Wevers Accept. Adapt. Move on.

"Op het moment dat je echt iets wil, dan moet er voor willen gaan. Dat geloof echt voelen, mensen daarin meenemen en organiseren dat het mogelijk wordt.", aldus Sanne op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Sanne Wevers.

Gevallen voor Sarah Top sportdocu

De omschrijving van Toerflitser.nl was spot on: "...de wielerdocumentaire ‘Gevallen voor Sarah’ hangt van (wieler)romantiek en complete gekte aan elkaar.

Frank Vandenbroucke vertelt, één jaar voor zijn dood, over het hoogtepunt uit zijn met extreme momenten doorspekte carrière. In de Vuelta van 1999 won VDB twee etappes en het puntenklassement. Doping? Welnee, bezweert de hoofdrolspeler, hij reed op pure liefde. 

Tijdens de ronde verloor de Cofidis-renner zijn hart aan het Italiaanse fotomodel Sarah. Haar aanwezigheid alleen haalde volgens VDB het beste in hem naar boven. De betreurde Frank toont zich bovendien een begenadigd verteller."

Een verhaal dat wat ons betreft ook gaat over de keerzijde van topsport en de prijs van succes.

Een fijn sportverhaal Thomas Fuller

De California School for the Deaf in Riverside walst over zijn tegenstanders heen, tot verrukking van een campus die al heel wat sportieve nederlagen te verduren heeft gehad.

Een heerlijk sportverhaal over een football team met doofstomme spelers dat er na vele nederlagen (zeven seizoenen op rij!) in slaagt om een nadeel om te buigen in een voordeel.

Dit verhaal verscheen in The New York Times en kun je ook lezen via Blendle.

De lessen van Abdi Nageeye Accept. Adapt. Move on.

"Het kernwoord is relax. Je moet altijd alles op een relaxte manier benaderen. Je moet op een relaxte manier trainen. Je moet op een relaxte manier je vrije tijd besteden. Niks hoeft keihard, gewoon, relax.", aldus Abdi op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Abdi.

Ik durf niets maar doe alles Martine Bakker

Martine Bakker besluit om vlak voor haar dertigste haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian. Toevallig, voor haar, ongeveer het allerengste op aarde. Ze denkt dat als ze dát doet, ze dan alles durft en eindelijk zonder angst kan leven. Wat volgt is een rondreis door het hedendaagse comedycircuit van Nederland.

Ze trekt van comedyclub naar podiumvrees en van afgang naar festival. Ondertussen komt ze oog in oog te staan met de tierende innerlijke criticus in haar hoofd, weerstand en uitstelgedrag, en probeert ze zichzelf ervan te overtuigen dat het zin heeft dat ze dit allemaal doet. Maar bestaat een leven zonder angst eigenlijk wel?

De kunst van het spelen FLORIS HOVERS

Zin om te spelen? Spoed jezelf naar Museum JAN in Amstelveen. En ervaar de kleurrijke fantasiestad van Floris Hovers. 

Deze fantasiestad is opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal, geverfd in zachte, frisse kleuren. 

De helderheid, speelsheid en naïviteit van de objecten maakt het geheel enorm aantrekkelijk, benaderbaar en herkenbaar – je krijgt er zelf zin van om ook te gaan te spelen. Wedden?

Deze tentoonstelling loopt t/m 26 juni 2022.

De kür van Lindsay NRC

Sommige sportprestaties zijn onvoorstelbaar. Zelfs als je ze eindeloos in de herhaling bekijkt zie je niet wat er exact gebeurt.

De kür van de Nederlandse kunstschaatsster Lindsay van Zundert is er zo één. Vermoedelijk is dat voor NRC Handelsblad de reden geweest om de verschillende onderdelen in haar kür scroll voor scroll toe te lichten. En alle kudos voor NRC: dit hebben ze werkelijk op een schitterende wijze gedaan! 👏

Heb je de kür van Lindsay tijdens de Olympische Winterspelen gemist? Dan heb je vrijdag 25 maart een nieuwe kans. Want vandaag plaatste Lindsay zich voor de vrije kür tijdens het WK in het Franse Montpellier.

Tip van de redactie: bekijk deze kür vooral ook even rustig op je laptop. Pas dan krijg je enig idee hoe onvoorstelbaar het is wat Lindsay op haar kunstschaatsen laat zien.

How more focus leads to a better life TEDx

Mark Tigchelaar studeerde neuro-psychologie en houdt zich al ruim 15 jaar bezig met één vraag: hoe halen we meer uit onze hersenen? In deze TEDx talk zet Mark verschillende inzichten uit de neurowetenschap voor je op een rij. Het zijn inzichten die je helpen je concentratie te vergroten, stress te verminderen en je gelukkiger te voelen.

Op 22 april 2022 organiseert de Topsport Community de challenge ‘Dag afleiding, Hallo Contact’ met als Keynote Speaker Mark Tigchelaar. Kun je hier niet bij zijn maar wil je wel je focus vergroten? Luister dan ook deze aflevering van Drive waar Mark Tuitert met Mark Tigchelaar in gesprek gaat over zijn laatste boek Focus AAN/UIT.

Meer beweging in je (kantoor)dag? Check Grippy! ?

Na een aarzelend begin (wtf is dit?!!?!!) zijn wij om! We vinden Grippy de leukste app die we tot nu toe hebben gespot om op een speelse manier meer beweging in je (kantoor)dag te brengen. Helemaal in combinatie met een los aan te schaffen hangboard (bij ons op de redactie hangt deze beastmaker 1000).

Waarom we fan zijn? Je hebt weinig nodig! Installeer de (gratis) app op je smartphone en ga op zoek naar een voorwerp waar je aan kunt hangen. Bijvoorbeeld een trap binnen of een schommel buiten. Of scoor zo’n hangboard en monteer 'm boven je deur. Het maakt niet alleen de spieren, maar ook de tongen los. En voor je het weet ontstaat er een interne strijd tussen afdelingen die jullie tijdens het eerstvolgende teamuitje in de boulderhal beslechten.

The Future Leader Jacob Morgan

NextGen is het exclusieve programma van de Topsport Community voor medewerkers van onze partners die de ambitie hebben om vanuit een leidinggevende rol betekenisvol te zijn. Niet alleen voor zichzelf maar vooral voor de organisatie zelf en de samenleving als geheel. Maar welke eisen stellen we over pakweg 10 eigenlijk aan een leider? En wat moet je (niet) doen om zo’n leider te worden?

Lees The Future Leader en krijg een een goed beeld van leiderschap in het volgende decennium. Auteur Jacob Morgan interviewde voor dit boek 140 CEO’s van verschillende bedrijven en komt tot zes belangrijke trends die een grote rol (gaan) spelen.

Dit boek is zeer interessant voor iedereen vandaag de touwtjes in de handen heeft, in de nabije toekomst een leidinggevende positie ambieert, of - bijvoorbeeld vanuit HR - actief nadenkt over de samenstelling van teams.

Messcherp de zomer in? Friendly Eyes Experience

“The Friendly Eyes Experience course is a very practical, down to earth method to help you better understand what is driving you.”

“It is a fantastic course that helps you in daily life with your family, friends and sport. It made me become more patient, relaxed and more friendly to other people. And last but not least, it helped me dealing with difficulties at work. I can handle things better and I can leave things better, without affecting me.”

Zomaar een greep uit reviews van de meditatie-experience van Jackie Reardon. Deze experience is dit jaar dan ook niet voor niets een belangrijk onderdeel van het NextGen Topsport Community programma. Wil jij mentaal scherp de zomer in? Doe dan deze experience!

De Fundamenten Ramsey Nasr

‘Dit boek laat je alles in twijfel trekken en richten op datgene wat er echt toe doet in het leven. Het dwingt je na te denken over contact met jezelf, de ander en je omgeving.’, aldus Margriet Sitskoorn, professor in de klinische neuropsychologie en lid Raad van Toezicht van de Topsport Community.

In het boek De Fundamenten maakt Ramsey Nasr de balans op van een land in coronatijd. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent, maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis. Ramsey is ook een van de sprekers tijdens START, het event van de Topsport Community op 7 maart.

Op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan het Buitenhof interview met Nasr.

Colin in Black & White Netflix

American football-quarterback Colin Kaepernick werd in 2016 het symbool van de strijd tegen racisme nadat hij knielde voorafgaande aan het Amerikaanse volkslied. De eerste jaren na zijn actie werd Kaepernick een paria. Maar inmiddels krijgt hij erkenning. Nog steeds volgen wereldwijd vele sporters de daad van Kaepernick om aandacht te vragen voor de positie van minderheden.

Colin in Black & White is - ondanks de vele pijnlijke momenten van racisme en ongelijkheid - een verhaal over hoop en doorzettingsvermogen. De dramaserie vertelt het levensverhaal van Colin Kaepernick. Een sporter die van geen ophouden wist. Want zelfs toen alle opties vervlogen leken slaagde hij erin zijn droom waar te maken.

The Conquest of Everest Netflix

Onze favoriete documentaire voor een regenachtige zondagmiddag? The Conquest of Everest! Deze docu uit 1953 beschrijft de expeditie van Edmund Hillary, die - samen met zijn Indische Sherpa Tensing Norkay - als eerste met succes de top van 's werelds hoogste berg bereikt.

In deze docu krijg je beelden te zien van eerdere expedities van 1922 en 1924, gevolgd door de zorgvuldige voorbereiding, waarbij Hillary en Norkay konden rekenen op de meest moderne technische snufjes om zich klaar te stomen voor de zware opdracht.

De lessen van Maarten Meiners Accept. Adapt. Move On.

“Heb plezier in je sport. En probeer hard te werken om elke dag een beetje beter te worden. Ook als je niet op de jonge leeftijd de beste bent. Met de juiste mindset kom je verder dan je denkt.” aldus Maarten Meiners - de beste alpineskiër van Nederland - op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Maarten.

Wanneer ben jij tevreden? Nico W. Van Yperen

Topcoaches en topsporters willen altijd sneller, hoger, verder en beter. Betekent dit dat zij nooit tevreden zijn? Jeroen Otter, bondscoach van de succesvolle Nederlandse shorttrackers, beaamt dit: “Ik ben nooit tevreden … Er is geen enkele manier waarop ik mezelf tevreden kan stellen.” Is dat problematisch? Heb je dan nog wel plezier in wat je doet?

Je leest het antwoord in het blog van onze kennispartner SSIG.

Je kop tegen je lijf Jens Van Lier

Waarom heeft wielrenner Oliver Naesen gelijk als hij zegt dat het hoofd bepaalt wanneer je al dan niet breekt? En waarom lach je het best op de fiets, ook al ben je figuurlijk op je tanden aan het bijten?

In dit toegankelijke sportpsychologie boek vind je de wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op deze en andere vragen. Lees dit boek en doe je voordeel ermee. Natuurlijk op de fiets. Maar de lessen kun je met een beetje creativiteit ook toepassen op andere sport- werk- en/of privé-situaties.

Gebruik jij technologie die je concentratie vernietigt? Jeroen de Preter

De gemiddelde mens met een smartphone heeft zowat het concentratievermogen van een goudvis en dat is de schuld van Silicon Valley, zegt de Britse bestsellerauteur Johann Hari. ‘We hebben een tegenbeweging nodig, een soort Attention Rebellion.’

Over de gevolgen van de digitale revolutie voor onze focus is inmiddels een halve boekenkast bij elkaar geschreven. In deze KNACK zet Jeroen de Preter de belangrijkste conclusies voor je op een rij.

Dit artikel vind je ook via Blendle. En beluister deze aflevering van de Podcast Nooit Meer slapen voor meer verdieping.

7 Things Swimming Will Teach You About Life Olivier Poirier-Leroy

Voor miljarden mensen is sport de belangrijkste bijzaak van het leven. Maar waarom precies? In dit artikel zet Olivier Poirier-Leroy zeven belangrijke levenslessen uit de zwemsport voor je op een rij. En deze lessen blijven overeind als je zwemmen vervangt door jouw favoriete sport. Probeer het maar.

Is dit de ultieme sportprestatie? Free Solo

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,… free solo.

Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt Alex een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Het free solo bedwingen van El Capitan is misschien wel dé ultieme sportprestatie. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. 

Waarom vinden we het zo erg om imperfect te zijn? Josh Cohen

In het artikel ‘De valstrik van perfectionisme’ gaat Psychoanalyticus Josh Cohen voor The Economist op zoek naar het antwoord.

Voor ons is deze longread de mustread van de maand. De beschreven situaties zijn herkenbaar. Ze zetten je aan het denken als perfectionisme je pad kruist. Bijvoorbeeld bij jezelf, op je werk bij collega’s of thuis bij je eigen kinderen. En heb je nu geen tijd om het hele artikel te lezen? Check dan in ieder geval de laatste alinea. Wedden dat dit artikel dan alsnog je leeslijst haalt?

Let them just enjoy the game! Michael Jordan to the Max

“Let them just enjoy the game!”. was het antwoord dat Michael Jordan altijd gaf aan ouders die hem om tips vroegen voor hun sportend kind. Niet voor niets is staat deze docu Michael Jordan to the Max hoog in de top 10 van van onze favoriete sport documentaires.

Toe aan een inspirerend verhaal? Of zin om je helemaal onder te dompelen in een top sport documentaire? Check onze playlist! Een groeiende overzicht ter inspiratie met de favorieten van onze redactie. Van echte klassiekers uit de tijd van je ouders tot recent uitgebrachte docu's. Vaak alleen de trailer, soms een hele aflevering.

Reinventing organizations Frederic Laloux

“Reinventing organizations is voor mij hét managementboek van 2021. Dit boek doet een beroep op je adaptief vermogen. Met als resultaat een omgeving waarin zelfsturende teams écht het verschil maken. Onder meer omdat medewerkers écht zichzelf durven zijn. En dat leidt tot meer waarde. Voor de klant, voor de medewerkers zelf en uiteindelijk óók voor hele organisatie.“ Pieter van de Hoogenband.

Dit boek laat zien dat we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin ondernemingen in verschillende sectoren onafhankelijk van elkaar experimenteren met een bestuursvorm waarin winst niet langer het primaire doel is en werknemers niet worden gezien als productiemiddelen.

Op zoek naar meer verdieping? Bekijk deze introductie op YouTube. Direct aan de slag? Start your journey.

De lessen van Arno Kamminga Accept. Adapt. Move on.

“Ik wil eerst een beter persoon worden. En dan een betere zwemmer. Dat is namelijk in mijn ogen de enige juiste weg.” aldus tweevoudig Olympisch kampioen schoolslag Arno Kamminga.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze vijfde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Arno Kamminga.

Limited Edition. Geldt dat niet voor alle materialen op aarde? Ecosofie

Architect, visionair en ondernemer Thomas Rau vindt van wel. Hij pleit dan ook voor een materiaal-paspoort zodat aardse materialen ook voor toekomstige generaties beschikbaar zijn en blijven.

Hoe dat er precies uitziet? In deze podcast deelt architect Thomas Rau zijn scherpe visie op een wereld zonder afval.

Westers slapen is slapen onder druk Onbehaarde Apen

Op zoek naar praktische tips om beter te slapen? Of leidt wakker liggen tot gevoelens van frustratie omdat je de slaap niet kunt (her)vatten? Beluister dan ‘westers slapen is slapen onder druk’ van Onbehaarde Apen, de wetenschapspodcast van NRC.

Na deze aflevering weet je precies wat er in je slaap gebeurt. En leer je dat het heel gewoon is om ‘s nachts even wakker te liggen. Die gedachte alleen al verlaagt per direct de frustratie van het wakker zijn.

Toe aan een nieuwe visie op tijd? Oliver Burkeman

'Insultingly short,' noemt The Guardian-journalist Oliver Burkeman de gemiddelde levensverwachting van de mens. Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn altijd druk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Hoog tijd voor een nieuwe visie op tijd!

“En die nieuwe visie leidde bij mij eerst tot een ongemakkelijk gevoel. Maar het is juist dit ongemak dat mij aanzet om veel vaker te kiezen voor die zaken die voor mij écht belangrijk zijn.” Pieter van den Hoogenband.

Nieuwsgierig? Bekijk de TED Talk: how to stop fighting against time. Ook het Knack interview Kort maar Goed is de moeite waard.

Wil jij je volledig vrij voelen? Jim Jansen

Of ben je op zoek naar een boost voor je lichaam én geest? Duik in het boek Zwemmersgeluk! Wel een disclaimer: voor je het weet lig je zèlf voor dag en dauw in het water. De wetenschappelijke verklaringen achter die frisse duik (ja, het is goed voor lichaam én geest!) werken ontzettend aanstekelijk. Helemaal in combinatie met de fotografie van Kjeld de Ruyter.

Verschillende topwetenschappers- en zwemmers komen aan het woord. Waaronder Pieter van den Hoogenband en Jacco Verhaeren.