Community Club

Lees. Luister. Kijk.

De Topsport Community wil jou graag inspireren, verwonderen en je blik verbreden. Daarom delen we op deze plek voor jou de beste boeken, fijnste podcasts en mooiste documentaires. Welkom bij de Topsport Community Club!

Het geheim van een top team Owen Eastwood

Denk jij wel eens na over de vraag wat een goed team een top team maakt? Verdiep je dan eens in het werk van Owen Eastwood. 

Eastwood gelooft dat ons gedrag voor een heel groot deel wordt bepaald door de omgeving waarin we ons bevinden. En hij ziet de prestaties van teams omhoog schieten als er met aandacht wordt gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van deze omgeving. Hoe je dat doet? Dat lees je zin zijn boek 'Belonging: The Ancient Code of Togetherness'. Je leert de technieken om de principes van Eastwood in de praktijk te brengen.

Nu geen zin om te lezen? Dan kun je ook met zijn aanpak kennismaken via deze » podcast.

In de sport is Owen betrokken bij het Engelse voetbalteam, het Zuid-Afrikaanse cricketteam en de Nieuw-Zeelandse All Blacks. Zijn werk is dan ook doorspekt met mooie voorbeelden uit de sportwereld.

16 Days of Glory 1984 Summer Olympics LA

Wij bij de redactie kijken reikhalzend uit naar de Olympische Zomerspelen in Parijs. Welke verhalen worden daar gemaakt? En door wie?

Zoals Margriet Sitskoorn ons onlangs leerde, is het ook goed om af en toe stil te staan bij het verleden. Hoe keken wij toen tegen de wereld aan? Welke verhalen uit die tijd vertellen wij vandaag de dag nog steeds aan elkaar door? Wat kunnen we van het verleden leren?

Deze film op YouTube biedt een schitterende trip down memory lane van de Olympische Zomerspelen in 1984 in Los Angeles.

Andy Murray: Duikt Weer Op TOP SPORTDOCU

Een filmdocumentaire die de hartverscheurende reis van blessures tussen 2017-2019 toont. Vanop de eerste rij in operatiezalen tot de intieme hoeken van zijn huis leven we samen en zien we Andy op z'n kwetsbaarst. Hij wordt beschouwd als de beste sportman van Groot-Brittannië, en zo zien we waarom Andy zichzelf door het onvoorstelbare dwingt om terug te keren naar de sport waar hij van houdt.

Time Horizons Into Nature

We zijn ons er steeds meer van bewust dat er méér is dan alleen maar kloktijd. De buitententoonstelling 'Time Horizons' laat je dit ook ervaren. Terwijl je wandelt of fiets door een natuurlijk Drents decor prikkelen 17 verschillende kunstwerken je brein.

"De mens (en dan in het bijzonder de Westerse mens) is met haar korte termijn denken en behoefte aan korte termijn bevrediging, in staat is de aarde zoals wij die kennen in een nieuw geologisch tijdperk te brengen. Een geologische toestand waarin leven voor veel levensvormen, inclusief de mens zelf, waarschijnlijk niet meer mogelijk is. Dit is opmerkelijk, want de mens is tegelijkertijd als geen ander wezen in staat heel ver vooruit te plannen. Vanuit het perspectief van klimaatverandering lijkt het vermogen om dit te doen zeer urgent."

Toe aan verwondering? Reis af naar Drenthe en laat je inspireren door de buitenexpositie Time Horizons van Into Nature.

De lessen van Annemiek van Vleuten ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

"Plezier is voor mij echt de basis. Dat is voor mij echt de belangrijkste reden waarom ik het zo lang kan volhouden om op topniveau te blijven presteren. En heb het lef om al op jonge leeftijd een (sport)psycholoog aan je eigen team toe te voegen.", aldus Annemiek op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Annemiek van Vleuten.

Max Verstappen: The Next Generation TOP SPORTDOCU

In deze top sportdocu kruip je bijna letterlijk in de cockpit bij Max Verstappen terwijl hij zich voorbereidt om geschiedenis te schrijven door de jongste Formule 1-coureur ooit te worden. 

Je ziet hoe hij traint in de Red Bull Racing-simulator, zijn superlicentie behaalt en zich voorbereidt op het komende seizoen. De rest van de geschiedenis wordt op dit moment geschreven.

Een inspirerend verhaal over grenzen verleggen, omgaan met druk, en ondertussen blijven doen wat je gewoon heel erg leuk vindt: racen.

Drie opdrachten die je leren wat écht belangrijk voor je is. Psychologie Magazine

Het is aangetoond: minderen is goed voor ons geluksgevoel. En toch doen we het niet. Of slechts met de grootste moeite. Een anti-bucketlist kan dan uitkomst bieden.

Op een anti-bucketlist staat wat je allemaal níet meer hoeft. Niet ook nog dat boek schrijven, niet ook nog het huis geschikt maken voor Airbnb-verhuur, niet die carrièrestap zetten, niet die perfecte keukenprinses zijn.

In dit artikel van Psychologie Magazine vind je drie opdrachten die je helpen om scherp te krijgen wat écht belangrijk voor je is. Iedere opdracht bestaat uit een set vragen die je perfect kunt beantwoorden als je de komende zomer op vakantie bent. Tip: de vragen zijn ook leuk om eens samen met goede vrienden te bespreken.

En denk je nu: zo'n anti-bucketlist is echt helemaal niets voor mij? Zet dit artikel dan vooral niet op je leeslijst. 🫣

...En ineens ben je halverwege het leven De Correspondent

De hele tijd ben je jong, tot je het ineens niet meer bent. Maar waar ligt het omslagpunt? Niet wanneer je studeert, of stage loopt, of begint met werken. Niet wanneer je kinderen krijgt: dan ben je eerst nog jaren een jonge, want nieuwbakken ouder, met kleine kinderen en alle attributen die daarbij horen – kinderwagens, draagzakken, spuugdoekjes, zitjes op de fiets.

En dan, ineens, zonder waarschuwing, hebben de kinderen allebei een eigen fiets, wil mijn zoon niets liever dan gamen en vraagt mijn dochter (die ik gisteren nog in die draagzak droeg, spuugdoekje paraat, maar dit jaar wordt ze tien) of ik haar wil ‘vertellen over vroeger’.

Ik: ‘Vroeger?’

Mijn dochter: ‘Ja, vroeger, hoe de dingen waren in jouw tijd.’

Ben je geboren rond 1990? Zet jezelf dan op pole position voor je volgende levensfase. En beluister deze podcast (of lees het artikel) van De Correspondent.

The Redeem Team Top sportdocu

Op zoek naar een fijne (top)sport documentaire? Check The Redeem Team. Na een schokkende prestatie op de Olympische Spelen van 2004 wil het Amerikaanse herenbasketbalteam het goedmaken en mikt op goud op de Spelen van 2008 in Beijing. 

De trailer vind je in onze YouTube playlist met beste sportdocumentaires. De hele docu kun je bekijken op Netflix. 

Get smarter Every day Refind

Op zoek naar meer kennis? Maar geen zin om je RSS Feeder uit de spelen? Laat Refind dit werk voor je opknappen! Op een zelfgekozen tijdstip stopt deze dienst 5 artikelen in je mailbox. Natuurlijk op basis van je eigen interesses.

Bij de redactie van de Topsport Community is de Refind-koffie-break een vast onderdeel van onze dag. Bij de tweede koffie duiken we Refind in. En zodra de laatste zijn koffie op heeft, delen we kort de belangrijkste nieuwe inzichten met elkaar.

Misschien ook iets voor jou en je collega's?

Wat zijn jouw waarden? blog SSIG

Waarom is het zo belangrijk om je eigen waarden goed te kennen, met name wanneer het spannend wordt en de onzekerheid kan toeslaan? Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

De kernwaarden van Johan Cruijff (1947-2016), één van de beste voetballers aller tijden, waren aanvallend en creatief spelen, uitgaan van eigen kracht, en lef, branie en flair tonen. Vooral zo wordt hij als voetballer herinnerd; zijn indrukwekkende palmares staat daarbij op de achtergrond.

Als sporters, met name topsporters, wordt gevraagd hoe zij willen worden herinnerd, dan zullen zij een antwoord geven in de trant van: “Als een sporter die alle belangrijke prijzen heeft gewonnen, en liefst meerdere keren.”

Een begrijpelijk antwoord; wie wil dat niet?

AIR Warner Bros

De film AIR vertelt - op een heerlijke kleurrijke manier - de riskante gok van een onconventioneel team, de compromisloze visie van een moeder, en de basketballegende die de grootste aller tijden zou worden. 

Je ziet wat er kan gebeuren als je écht 100% gaat voor waar je in gelooft. En dat ook durft uit te spreken. Niet alleen omdat je het weet weet maar juist ook omdat je het voelt.

Quincy Netflix docu

"Grensverleggend in de muziek en muzikale vader van Michael Jackson"

Deze Netflix documentaire belicht muziek- en cultuuricoon Quincy Jones en gaat bijzonder diep in op zijn privéleven en verhalen uit zijn ongeëvenaarde carrière.

Stel... jouw dag heeft ineens 26 uur ... Wat doe jij met die extra tijd?

Zou je een nieuwe hobby oppakken? Meer tijd doorbrengen met vrienden of familie? Een nieuwe vaardigheid leren? Of gun jezelf gewoon meer tijd om te ontspannen?

Als je je voorstelt hoe je twee uur extra zou besteden, let dan ook even op wat je niet toevoegt...

Het belang van (mentale) rust Vitality Session

"Als je goed in je vel zit, presteer je beter. Besteed dus voldoende aandacht aan je welzijn en (mentale) rust."

Wil jij leren pieken op de juiste momenten? En beter kunnen omgaan met tegenslag? Maak dan voor één maand van mentale weerbaarheid 🧠 jouw topprioriteit, en ervaar zelf welk effect dat op je leven heeft. Je maand start met het bekijken van deze Vitality Session over Focus met hoogleraar Sportpsychologie Nico van Yperen. 

'Mensen kunnen beter tegen werkdruk als er energiebronnen zijn' NPO RADIO 1

"Mensen vallen niet alleen om vanwege werkdruk. Het gaat om een balans. Mensen zijn beter opgewassen tegen werkdruk als een werkgever luistert naar de behoeftes van werknemers." Dat zegt bedrijfsarts Gertjan Beens bij Spraakmakers.

is er een vaste Ik? Podcast

Meestal luisteren we bij ons op de redactie een geselecteerde podcast 1 x. Deze podcast met Pepijn Schoneveld is hierop de uitzondering. We hebben hem meerdere keren beluisterd. 

In deze podcast buigen Pepijn en Gijs zich over de vraag 'is er een vaste ik?'. Gijs was een soort zenboeddhist, hij wist er alles van. Op het moment van opname wist Gijs nog maar kort dat hij niet lang meer te leven had. Ze praten dan ook uitgebreid over de dood, het leven, meditatie en waarom je goed om je heen moet kijken als je op een pontje staat. Pepijn noemt het een ode aan de wijze man die zijn goede vriend, Gijs de Lange, was.

All-in Top sportdocu

Voor de zesdelige sport documentaireserie All-in is Team Jumbo-Visma  - volgens velen de beste wielerploeg ter wereld - een jaar lang gevolgd. Het resultaat: een onthullend document waarin niets geheim blijft. De felle discussies in de bus, twijfels op de hotelkamer, de pijn van verliezen en de zoete smaak van winnen: alles is in beeld.

In het ongekende succesjaar 2022, waarin de ploeg de Tour de France wint, is niets verborgen gebleven voor de camera’s, wat een unieke inkijk geeft in de succesformule van de wielerploeg. In deze sportdocumentaireserie zien we de kopmannen Wout van Aert, Tom Dumoulin, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic niet alleen op de fiets en rondom de koers, maar ook in hun privéleven. 

De talent-paradox podcast

Toeval bestaat niet, zeggen voorstanders van hard werken (en mensen die succes hebben gehad). Maar juist in de sectoren waar zulke slogans het luidst klinken, speelt toeval de grootste rol in het bepalen van succes. Hoe dat werkt? Dat hoor je in deze podcast (én lees je in een fantastisch boek over het Duitse jeugdvoetbal).

Tijd Tekort • Tijd Genoeg Margriet Sitskoorn

In een kleine 100 pagina's laat hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn je ontdekken dat de manier waarop wij naar tijd kijken en hoe we met tijd omgaan vaak eenzijdig en schadelijk is. In dit boek bespreekt ze alternatieven en geeft je inzicht in jouw persoonlijke tijd en ritme. Dit stelt je in staat om je strijd met de tijd te ontrafelen en je gevoel van ‘tijd tekort’ om te zetten naar ‘tijd genoeg’.

Het geheim van bol.com Michel Schaeffer

In de bestseller ‘Het geheim van bol.com’ geeft Michel Schaeffer, die vanaf de beginjaren deel uitmaakte van het team, een zeldzaam kijkje achter de schermen van het bedrijf in het tijdperk waarin de wereld de stap naar online maakte. Bol.com is een Nederlands succesverhaal en weet al vele jaren lang vriend en vijand te verbazen. Een fascinerend verhaal over groot durven denken, omgaan met succes en teleurstellingen en de drang naar continue vernieuwing, dat je zal inspireren je eigen grootse dromen na te jagen.

Van weerstand naar leerstand Podcast

Hoe krijg je mensen mee in je plannen? Hoe overtuig je een lastige leidinggevende? Hoe krijg je vat op een gedemotiveerde collega? Jan van Setten geeft raad! In deze aflevering van DenkTank maakt hij prangende kwesties ‘verwarrend eenvoudig’. 

Jan laat je met een frisse blijk kijken naar de drijfveren van je collega’s, de nukken van je klant én je eigen rol daarin. Bereid je voor op een snelle parade van verrassende tips waarvan meteen voelt: dit zou wel eens kunnen werken!

Sisyphus Podcast

Wat beweegt iemand om moedwillig levensgevaar te lopen alleen maar om de top van een berg te bedwingen? 

David de Jongh verdiepte zich in de merkwaardige mensensoort der alpinisten en dook in de geschiedenis van het Nederlandse bergbeklimmen. Met vijf klimmers kijkt hij terug op de legendarische beklimming van de Annapurna in 1977, de eerste keer dat een Nederlander op 8000 meter hoogte moest komen. Over de enorme risico’s, de kou, de stormen, de lawines, de irritaties onderling, de stank van pisflessen en het voortdurende gehoest. Halen onze helden de top, en tegen welke prijs?

Boven verwachting 2doc Kort

In 'Boven verwachting' wordt de belevingswereld van jongvolwassenen, die vaak al sinds hun middelbare schooltijd kampen met ernstige faalangst, bloot gelegd. De torenhoge verwachtingen die ze hebben en voelen leiden vaak tot een verlammende zelfkritiek.

In deze korte 2Doc documentaire strijkt Regisseur Eva van Pelt neer bij de openhartige gesprekken in de spreekkamer van huisarts Nanny van den Braken. 

Een must-see voor iedereen die werkt met of leiding geeft aan jongvolwassenen.

Goede leiders in onzekere tijden Lessen voor organisaties en de politiek

In dit boek laten Janka Stoker en Harry Garretsen zien hoe leiders en hun volgers, zowel in organisaties als in de politiek, omgaan met crisis en onzekerheid, en wat dit betekent voor goed leiderschap. Met voorbeelden van inspirerende leiders als Jacinda Ardern, Paul Polman en Volodymyr Zelensky, en concrete adviezen die houvast bieden.

Dit boek is een waardevolle gids vol onderzoek én praktische adviezen voor leiders die kritisch durven kijken, naar de wereld, maar vooral ook naar zichzelf. 

Tijdens onze Challenge "het effect van contact" op 10 oktober 2022 in het Olympisch Stadion was Janka te gast en sprak ze uitvoerig over dit thema. 

Johan Cruijff • de biografie Auke Kok

Johan Cruijff, De biografie laat de man achter de mythe zien en legt op sublieme wijze bloot hoe 'Jopie', een nerveuze volksjongen uit Amsterdam, kon uitgroeien tot een mondiaal fenomeen dat miljoenen mensen inspireerde. 

Deze klassieker barst van de bekende maar vooral ook onbekende verhalen over de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. Een voorbeeld van zo'n onbekend verhaal dat er voor de redactie van deze club echt uitspringt is de anekdote van Johan Cruijff en zijn teamgenoot bij Ajax Gerrie Splinter. Johan achtte hem talentvoller. Tóch wist Splinter ondanks een surplus aan talent nooit door te breken. Iets waar Johan - en dat verhaal is bekend - wél in slaagde.

Haar zoon werd ernstig ziek, en toen zag de directeur van de Sportraad pas echt hoe weinig aandacht er is voor beweging NRC

"Sport is van oudsher een eigen keuze, een hobby die mensen zelf organiseren. Zo hebben overheden er ook altijd naar gekeken, daardoor hebben ze het nooit officieel geregeld. Maar langzamerhand weten we hoe belangrijk sport en bewegen is. Je wordt er gezonder van – niet voor niks hebben we beweegrichtlijnen voor minimale inspanning per dag. Toch moet de gemeenten nog altijd wettelijk een bibliotheek aanbieden aan inwoners, maar als het zwembad dichtgaat – actueel met de stijgende energieprijzen – hebben burgers geen poot om op te staan. Dat is een chronisch gebrek in de samenleving.”

Mariëtte van der Voet - voormalig secretaris-directeur van de Nederlandse Sportraad - wil mensen wakker schudden. "Sport is een sluitstuk in de zorg, maar in het onderwijs wordt er weinig gymles gegeven, bij gemeenten wordt te weinig nagedacht over beweging bij het aanleggen van openbare ruimte. Het systeem dat we met elkaar hebben gecreëerd voorkomt vaak dat er wordt bewogen en gesport."

Van supermarkt naar supermacht Podcast Hoge Bomen

In het eerste seizoen van Hoge Bomen staat supermarktconcern Jumbo in de spotlight. Hoe konden zij van Brabantse buurtsuper uitgroeien tot retailsupermacht? 

Tijdens deze podcast leer je hoe supermarkten jouw koopgedrag beïnvloeden, vaak onbewust. De makers vragen zich in deze podcast af of Jumbo die ‘macht’ niet kan gebruiken om ons te bewegen tot de consumptie van gezondere producten.

Op zoek naar een positieve impact? Start hier 👇

Je carrière bevat 80.000 uur: 40 uur per week, 50 weken per jaar, 40 jaar lang. 

Dat is een enorme hoeveelheid tijd. En het betekent dat je carrière niet alleen een belangrijke drijfveer is van jouw geluk - het is waarschijnlijk ook de grootste kans die je hebt om een positieve impact te hebben op de wereld. 

Dus, hoe kun je het beste deze uren besteden?

Human health We can do better — quickly

Gezondheid is in veel aspecten een opmerkelijk succesverhaal. De afgelopen eeuw is de levensverwachting waanzinnig toegenomen in de meeste delen van de wereld. Maar het deel dat wij mensen in gemiddelde of slechte gezondheid doorbrengen is niet veranderd. Dat betekent dat wij mensen meer jaren in slechte gezondheid doorbrengen dan ooit tevoren. Sterker nog, significante ongelijkheid is nog steeds aanwezig over heel de wereld. 

Wij moeten dat beter doen - en snel.

De lessen van Jackie Groenen Accept. Adapt. Move on.

"Zoek dingen die je écht leuk vind om te doen. Laat je niet teveel leiden door keuzes van anderen. En denk nooit dat je alles al hebt gedaan dat je wilde doen.", aldus Jackie op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Jackie Groenen.

Hustle Netflix

Zin in een sportfilm waar schitterende sportieve shots worden afgewisseld met mierzoete clichés? 

Gooi dan Hustle op je watchlist. Deze Netflixproductie kijkt érg lekker weg kijkt. En motiveert je om zelf van de bank te komen en naar een basketbalveldje te dribbelen.

En let vooral ook even op het zalige geluid dat ontstaat als de basketbal het netje beroert.

THE MINDSET OF A WINNER Kobe Bryant Champions Advice

Sporters die mentaal sterk zijn beschikken over het vermogen om ook de allerbeste versie van zichzelf te zijn onder omstandigheden die (1) stressvol zijn, zoals bij prestatiedruk, toenemende spanning, en tegenslag; (2) suboptimaal zijn, zoals bij vermoeidheid, pijntjes, en weerstand; (3) afleidend zijn, zoals een kritisch publiek, lawaai, en negatieve gedachten. 

Om met dit soort omstandigheden om te gaan creëerde Kobe Bryant een alter-ego: The Black Mamba, en werd zodoende mentaal nog veel sterker.

En ook jij als kenniswerker kunt hier veel van leren! Lees het blog » van onze kennispartner SSIG en bekijk de video ».

De lessen van Sanne Wevers Accept. Adapt. Move on.

"Op het moment dat je echt iets wil, dan moet er voor willen gaan. Dat geloof echt voelen, mensen daarin meenemen en organiseren dat het mogelijk wordt.", aldus Sanne op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Sanne Wevers.

Gevallen voor Sarah Top sportdocu

De omschrijving van Toerflitser.nl was spot on: "...de wielerdocumentaire ‘Gevallen voor Sarah’ hangt van (wieler)romantiek en complete gekte aan elkaar.

Frank Vandenbroucke vertelt, één jaar voor zijn dood, over het hoogtepunt uit zijn met extreme momenten doorspekte carrière. In de Vuelta van 1999 won VDB twee etappes en het puntenklassement. Doping? Welnee, bezweert de hoofdrolspeler, hij reed op pure liefde. 

Tijdens de ronde verloor de Cofidis-renner zijn hart aan het Italiaanse fotomodel Sarah. Haar aanwezigheid alleen haalde volgens VDB het beste in hem naar boven. De betreurde Frank toont zich bovendien een begenadigd verteller."

Een verhaal dat wat ons betreft ook gaat over de keerzijde van topsport en de prijs van succes.

Een fijn sportverhaal Thomas Fuller

De California School for the Deaf in Riverside walst over zijn tegenstanders heen, tot verrukking van een campus die al heel wat sportieve nederlagen te verduren heeft gehad.

Een heerlijk sportverhaal over een football team met doofstomme spelers dat er na vele nederlagen (zeven seizoenen op rij!) in slaagt om een nadeel om te buigen in een voordeel.

Dit verhaal verscheen in The New York Times en kun je ook lezen via Blendle.

De lessen van Abdi Nageeye Accept. Adapt. Move on.

"Het kernwoord is relax. Je moet altijd alles op een relaxte manier benaderen. Je moet op een relaxte manier trainen. Je moet op een relaxte manier je vrije tijd besteden. Niks hoeft keihard, gewoon, relax.", aldus Abdi op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Abdi.

Ik durf niets maar doe alles Martine Bakker

Martine Bakker besluit om vlak voor haar dertigste haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian. Toevallig, voor haar, ongeveer het allerengste op aarde. Ze denkt dat als ze dát doet, ze dan alles durft en eindelijk zonder angst kan leven. Wat volgt is een rondreis door het hedendaagse comedycircuit van Nederland.

Ze trekt van comedyclub naar podiumvrees en van afgang naar festival. Ondertussen komt ze oog in oog te staan met de tierende innerlijke criticus in haar hoofd, weerstand en uitstelgedrag, en probeert ze zichzelf ervan te overtuigen dat het zin heeft dat ze dit allemaal doet. Maar bestaat een leven zonder angst eigenlijk wel?

De kunst van het spelen FLORIS HOVERS

Zin om te spelen? Spoed jezelf naar Museum JAN in Amstelveen. En ervaar de kleurrijke fantasiestad van Floris Hovers. 

Deze fantasiestad is opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal, geverfd in zachte, frisse kleuren. 

De helderheid, speelsheid en naïviteit van de objecten maakt het geheel enorm aantrekkelijk, benaderbaar en herkenbaar – je krijgt er zelf zin van om ook te gaan te spelen. Wedden?

Deze tentoonstelling loopt t/m 26 juni 2022.

De kür van Lindsay NRC

Sommige sportprestaties zijn onvoorstelbaar. Zelfs als je ze eindeloos in de herhaling bekijkt zie je niet wat er exact gebeurt.

De kür van de Nederlandse kunstschaatsster Lindsay van Zundert is er zo één. Vermoedelijk is dat voor NRC Handelsblad de reden geweest om de verschillende onderdelen in haar kür scroll voor scroll toe te lichten. En alle kudos voor NRC: dit hebben ze werkelijk op een schitterende wijze gedaan! 👏

Heb je de kür van Lindsay tijdens de Olympische Winterspelen gemist? Dan heb je vrijdag 25 maart een nieuwe kans. Want vandaag plaatste Lindsay zich voor de vrije kür tijdens het WK in het Franse Montpellier.

Tip van de redactie: bekijk deze kür vooral ook even rustig op je laptop. Pas dan krijg je enig idee hoe onvoorstelbaar het is wat Lindsay op haar kunstschaatsen laat zien.

How more focus leads to a better life TEDx

Mark Tigchelaar studeerde neuro-psychologie en houdt zich al ruim 15 jaar bezig met één vraag: hoe halen we meer uit onze hersenen? In deze TEDx talk zet Mark verschillende inzichten uit de neurowetenschap voor je op een rij. Het zijn inzichten die je helpen je concentratie te vergroten, stress te verminderen en je gelukkiger te voelen.

Op 22 april 2022 organiseert de Topsport Community de challenge ‘Dag afleiding, Hallo Contact’ met als Keynote Speaker Mark Tigchelaar. Kun je hier niet bij zijn maar wil je wel je focus vergroten? Luister dan ook deze aflevering van Drive waar Mark Tuitert met Mark Tigchelaar in gesprek gaat over zijn laatste boek Focus AAN/UIT.

Meer beweging in je (kantoor)dag? Check Grippy! 🧗

Na een aarzelend begin (wtf is dit?!!?!!) zijn wij om! We vinden Grippy de leukste app die we tot nu toe hebben gespot om op een speelse manier meer beweging in je (kantoor)dag te brengen. Helemaal in combinatie met een los aan te schaffen hangboard (bij ons op de redactie hangt deze beastmaker 1000).

Waarom we fan zijn? Je hebt weinig nodig! Installeer de (gratis) app op je smartphone en ga op zoek naar een voorwerp waar je aan kunt hangen. Bijvoorbeeld een trap binnen of een schommel buiten. Of scoor zo’n hangboard en monteer 'm boven je deur. Het maakt niet alleen de spieren, maar ook de tongen los. En voor je het weet ontstaat er een interne strijd tussen afdelingen die jullie tijdens het eerstvolgende teamuitje in de boulderhal beslechten.

The Future Leader Jacob Morgan

NextGen is het exclusieve programma van de Topsport Community voor medewerkers van onze partners die de ambitie hebben om vanuit een leidinggevende rol betekenisvol te zijn. Niet alleen voor zichzelf maar vooral voor de organisatie zelf en de samenleving als geheel. Maar welke eisen stellen we over pakweg 10 eigenlijk aan een leider? En wat moet je (niet) doen om zo’n leider te worden?

Lees The Future Leader en krijg een een goed beeld van leiderschap in het volgende decennium. Auteur Jacob Morgan interviewde voor dit boek 140 CEO’s van verschillende bedrijven en komt tot zes belangrijke trends die een grote rol (gaan) spelen.

Dit boek is zeer interessant voor iedereen vandaag de touwtjes in de handen heeft, in de nabije toekomst een leidinggevende positie ambieert, of - bijvoorbeeld vanuit HR - actief nadenkt over de samenstelling van teams.

Messcherp de zomer in? Friendly Eyes Experience

“The Friendly Eyes Experience course is a very practical, down to earth method to help you better understand what is driving you.”

“It is a fantastic course that helps you in daily life with your family, friends and sport. It made me become more patient, relaxed and more friendly to other people. And last but not least, it helped me dealing with difficulties at work. I can handle things better and I can leave things better, without affecting me.”

Zomaar een greep uit reviews van de meditatie-experience van Jackie Reardon. Deze experience is dit jaar dan ook niet voor niets een belangrijk onderdeel van het NextGen Topsport Community programma. Wil jij mentaal scherp de zomer in? Doe dan deze experience!

De Fundamenten Ramsey Nasr

‘Dit boek laat je alles in twijfel trekken en richten op datgene wat er echt toe doet in het leven. Het dwingt je na te denken over contact met jezelf, de ander en je omgeving.’, aldus Margriet Sitskoorn, professor in de klinische neuropsychologie en lid Raad van Toezicht van de Topsport Community.

In het boek De Fundamenten maakt Ramsey Nasr de balans op van een land in coronatijd. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent, maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis. Ramsey is ook een van de sprekers tijdens START, het event van de Topsport Community op 7 maart.

Op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan het Buitenhof interview met Nasr.

Colin in Black & White Netflix

American football-quarterback Colin Kaepernick werd in 2016 het symbool van de strijd tegen racisme nadat hij knielde voorafgaande aan het Amerikaanse volkslied. De eerste jaren na zijn actie werd Kaepernick een paria. Maar inmiddels krijgt hij erkenning. Nog steeds volgen wereldwijd vele sporters de daad van Kaepernick om aandacht te vragen voor de positie van minderheden.

Colin in Black & White is - ondanks de vele pijnlijke momenten van racisme en ongelijkheid - een verhaal over hoop en doorzettingsvermogen. De dramaserie vertelt het levensverhaal van Colin Kaepernick. Een sporter die van geen ophouden wist. Want zelfs toen alle opties vervlogen leken slaagde hij erin zijn droom waar te maken.

The Conquest of Everest Netflix

Onze favoriete documentaire voor een regenachtige zondagmiddag? The Conquest of Everest! Deze docu uit 1953 beschrijft de expeditie van Edmund Hillary, die - samen met zijn Indische Sherpa Tensing Norkay - als eerste met succes de top van 's werelds hoogste berg bereikt.

In deze docu krijg je beelden te zien van eerdere expedities van 1922 en 1924, gevolgd door de zorgvuldige voorbereiding, waarbij Hillary en Norkay konden rekenen op de meest moderne technische snufjes om zich klaar te stomen voor de zware opdracht.

De lessen van Maarten Meiners Accept. Adapt. Move On.

“Heb plezier in je sport. En probeer hard te werken om elke dag een beetje beter te worden. Ook als je niet op de jonge leeftijd de beste bent. Met de juiste mindset kom je verder dan je denkt.” aldus Maarten Meiners - de beste alpineskiër van Nederland - op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Maarten.

Wanneer ben jij tevreden? Nico W. Van Yperen

Topcoaches en topsporters willen altijd sneller, hoger, verder en beter. Betekent dit dat zij nooit tevreden zijn? Jeroen Otter, bondscoach van de succesvolle Nederlandse shorttrackers, beaamt dit: “Ik ben nooit tevreden … Er is geen enkele manier waarop ik mezelf tevreden kan stellen.” Is dat problematisch? Heb je dan nog wel plezier in wat je doet?

Je leest het antwoord in het blog van onze kennispartner SSIG.

Je kop tegen je lijf Jens Van Lier

Waarom heeft wielrenner Oliver Naesen gelijk als hij zegt dat het hoofd bepaalt wanneer je al dan niet breekt? En waarom lach je het best op de fiets, ook al ben je figuurlijk op je tanden aan het bijten?

In dit toegankelijke sportpsychologie boek vind je de wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op deze en andere vragen. Lees dit boek en doe je voordeel ermee. Natuurlijk op de fiets. Maar de lessen kun je met een beetje creativiteit ook toepassen op andere sport- werk- en/of privé-situaties.

Gebruik jij technologie die je concentratie vernietigt? Jeroen de Preter

De gemiddelde mens met een smartphone heeft zowat het concentratievermogen van een goudvis en dat is de schuld van Silicon Valley, zegt de Britse bestsellerauteur Johann Hari. ‘We hebben een tegenbeweging nodig, een soort Attention Rebellion.’

Over de gevolgen van de digitale revolutie voor onze focus is inmiddels een halve boekenkast bij elkaar geschreven. In deze KNACK zet Jeroen de Preter de belangrijkste conclusies voor je op een rij.

Dit artikel vind je ook via Blendle. En beluister deze aflevering van de Podcast Nooit Meer slapen voor meer verdieping.

7 Things Swimming Will Teach You About Life Olivier Poirier-Leroy

Voor miljarden mensen is sport de belangrijkste bijzaak van het leven. Maar waarom precies? In dit artikel zet Olivier Poirier-Leroy zeven belangrijke levenslessen uit de zwemsport voor je op een rij. En deze lessen blijven overeind als je zwemmen vervangt door jouw favoriete sport. Probeer het maar.

Is dit de ultieme sportprestatie? Free Solo

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,… free solo.

Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt Alex een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Het free solo bedwingen van El Capitan is misschien wel dé ultieme sportprestatie. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. 

Waarom vinden we het zo erg om imperfect te zijn? Josh Cohen

In het artikel ‘De valstrik van perfectionisme’ gaat Psychoanalyticus Josh Cohen voor The Economist op zoek naar het antwoord.

Voor ons is deze longread de mustread van de maand. De beschreven situaties zijn herkenbaar. Ze zetten je aan het denken als perfectionisme je pad kruist. Bijvoorbeeld bij jezelf, op je werk bij collega’s of thuis bij je eigen kinderen. En heb je nu geen tijd om het hele artikel te lezen? Check dan in ieder geval de laatste alinea. Wedden dat dit artikel dan alsnog je leeslijst haalt?

Let them just enjoy the game! Michael Jordan to the Max

“Let them just enjoy the game!”. was het antwoord dat Michael Jordan altijd gaf aan ouders die hem om tips vroegen voor hun sportend kind. Niet voor niets is staat deze docu Michael Jordan to the Max hoog in de top 10 van van onze favoriete sport documentaires.

Toe aan een inspirerend verhaal? Of zin om je helemaal onder te dompelen in een top sport documentaire? Check onze playlist! Een groeiende overzicht ter inspiratie met de favorieten van onze redactie. Van echte klassiekers uit de tijd van je ouders tot recent uitgebrachte docu's. Vaak alleen de trailer, soms een hele aflevering.

Reinventing organizations Frederic Laloux

“Reinventing organizations is voor mij hét managementboek van 2021. Dit boek doet een beroep op je adaptief vermogen. Met als resultaat een omgeving waarin zelfsturende teams écht het verschil maken. Onder meer omdat medewerkers écht zichzelf durven zijn. En dat leidt tot meer waarde. Voor de klant, voor de medewerkers zelf en uiteindelijk óók voor hele organisatie.“ Pieter van de Hoogenband.

Dit boek laat zien dat we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin ondernemingen in verschillende sectoren onafhankelijk van elkaar experimenteren met een bestuursvorm waarin winst niet langer het primaire doel is en werknemers niet worden gezien als productiemiddelen.

Op zoek naar meer verdieping? Bekijk deze introductie op YouTube. Direct aan de slag? Start your journey.

De lessen van Arno Kamminga Accept. Adapt. Move on.

“Ik wil eerst een beter persoon worden. En dan een betere zwemmer. Dat is namelijk in mijn ogen de enige juiste weg.” aldus tweevoudig Olympisch kampioen schoolslag Arno Kamminga.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze vijfde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Arno Kamminga.

Limited Edition. Geldt dat niet voor alle materialen op aarde? Ecosofie

Architect, visionair en ondernemer Thomas Rau vindt van wel. Hij pleit dan ook voor een materiaal-paspoort zodat aardse materialen ook voor toekomstige generaties beschikbaar zijn en blijven.

Hoe dat er precies uitziet? In deze podcast deelt architect Thomas Rau zijn scherpe visie op een wereld zonder afval.

Westers slapen is slapen onder druk Onbehaarde Apen

Op zoek naar praktische tips om beter te slapen? Of leidt wakker liggen tot gevoelens van frustratie omdat je de slaap niet kunt (her)vatten? Beluister dan ‘westers slapen is slapen onder druk’ van Onbehaarde Apen, de wetenschapspodcast van NRC.

Na deze aflevering weet je precies wat er in je slaap gebeurt. En leer je dat het heel gewoon is om ‘s nachts even wakker te liggen. Die gedachte alleen al verlaagt per direct de frustratie van het wakker zijn.

Toe aan een nieuwe visie op tijd? Oliver Burkeman

'Insultingly short,' noemt The Guardian-journalist Oliver Burkeman de gemiddelde levensverwachting van de mens. Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn altijd druk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Hoog tijd voor een nieuwe visie op tijd!

“En die nieuwe visie leidde bij mij eerst tot een ongemakkelijk gevoel. Maar het is juist dit ongemak dat mij aanzet om veel vaker te kiezen voor die zaken die voor mij écht belangrijk zijn.” Pieter van den Hoogenband.

Nieuwsgierig? Bekijk de TED Talk: how to stop fighting against time. Ook het Knack interview Kort maar Goed is de moeite waard.

Wil jij je volledig vrij voelen? Jim Jansen

Of ben je op zoek naar een boost voor je lichaam én geest? Duik in het boek Zwemmersgeluk! Wel een disclaimer: voor je het weet lig je zèlf voor dag en dauw in het water. De wetenschappelijke verklaringen achter die frisse duik (ja, het is goed voor lichaam én geest!) werken ontzettend aanstekelijk. Helemaal in combinatie met de fotografie van Kjeld de Ruyter.

Verschillende topwetenschappers- en zwemmers komen aan het woord. Waaronder Pieter van den Hoogenband en Jacco Verhaeren.