‘Dromen’ bij tweede Topsport Community Diner

Conservatorium Hotel, Amsterdam

Frits van Eerd, Epke Zonderland en André Kuipers waren maandagavond de eregasten op het tweede Topsport Community Diner, dat Pieter van den Hoogenband organiseerde in het Conservatorium Hotel te Amsterdam. De bijzondere bijeenkomst met een zeer exclusief gezelschap stond dit jaar in het teken van dromen waarmaken.

Van den Hoogenband is ruim een jaar geleden van start gegaan met de Topsport Community. Onder deze naam brengt de drievoudig Olympisch kampioen leiders uit de topsport, het bedrijfsleven, de wetenschap en de kunst met elkaar in verbinding. “We willen voor deze mensen een platform zijn om topkennis met elkaar te delen en hen inspiratie uit onverwachte hoek bezorgen”, legt de ex-topzwemmer uit.

“Ik heb de wens dat de Topsport Community zal uitgroeien tot een kompas aan de hand waarvan leiders hun eigen doelen kunnen stellen. Wij bieden hen toegang tot de allerbeste denkers uit de sport, het zakenleven, de wetenschap en de cultuur. Zij vertellen wat er gaande is in ‘hun’ wereld en houden ons een spiegel voor. Met de Topsport Community gebruiken wij deze gedeelde kennis en ervaring graag om Nederland weer een beetje beter te maken!” aldus Van den Hoogenband.

De directeur van de Topsport Community citeerde in Amsterdam een van zijn favoriete sporthelden uit het verleden, de basketballer Michael Jordan, om het thema ‘Volg je droom!’ van het jaardiner in te leiden: ‘Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen’. Presentator Humberto Tan interviewde vervolgens, tussen de gangen door, Jumbo-directeur en Dakar-deelnemer Frits van Eerd, turner Epke Zonderland en astronaut André Kuipers over het najagen van hun dromen, de obstakels op weg naar succes en hun volgende uitdaging. Aan de verschillende tafels werd geanimeerd doorgesproken over deze onderwerpen.

Frits van Eerd gaf aan dat hij, bij de opening van de eerste Jumbo Supermarkt in 1996, droomde van 50 ‘eigen’ winkels. “Inmiddels zijn het er 600!” aldus Van Eerd, die vol passie vertelde over de toekomstplannen van Jumbo en tal van overeenkomsten zag tussen topsport en ondernemen. “Als je wilt winnen, moet je niets aan het toeval overlaten. Dan moet álles kloppen.” Olympisch kampioen Epke Zonderland onderschreef de visie van Fris van Eerd, want de risico’s die hij nam met zijn spectaculaire oefening aan de rekstok in Londen, vielen in zijn ogen wel mee. “Ik had me gewoon heel erg goed voorbereid en de oefening in die week op de training nog een keer of vijf gedaan. Allemaal goed, dus ik ging vol vertrouwen de finale in. Mijn nieuwe uitdaging is om mijn titel in Rio 2016 te prolongeren. Dan zal ik met een nóg betere oefening moeten komen om de concurrentie een stap voor te blijven”, zei de turner, die dit jaar prioriteit aan zijn studie geeft en net is begonnen met het lopen van coschappen. “Ik zou graag orthopedisch chirurg willen worden.”

Astronaut André Kuipers tenslotte gaf een samenvatting van zijn avontuur in de ruimte. De gasten waren onder de indruk van wat Kuipers allemaal voor zijn missie moest doen (onder meer Russisch leren) maar vooral moest láten. “Als ik maar een of twee procent van de kinderen in Nederland heb geïnspireerd om te kiezen voor een studie in de techniek of wetenschap, dan is het alle investeringen al waard geweest”, aldus Kuipers, tevens ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

In totaal waren er maandag 11 maart zo’n 65 gasten aanwezig op het Topsport Community Diner, die allemaal tot de top in hun vakgebied worden mogen worden gerekend. Zo waren onder meer voormalig minister-president Jan Peter Balkenende (thans partner Ernst & Young), technisch directeur en chef de mission van NOC*NSF Maurits Hendriks, technisch directeur zwembond Jacco Verhaeren en de oud-chefs de mission Charles van Commenée en Jan Loorbach in Amsterdam van de partij. Nadat Jan Peter Balkenende aan Humberto Tan had toevertrouwd een ‘ontzettend mooie avond te hebben gehad’ sloot initiatiefnemer Pieter van den Hoogenband het Topsport Community Diner in stijl af. “Er is een traditie geboren.”


Share?

Volg ons via

of meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bij het aanmelden van de nieuwsbrief gaat u akkoord met het verwerken van uw persoonsgegevens.
Check daarom regelmatig deze privacyverklaring voor een mogelijke update.