EY publiceert onderzoeksrapport met een bijdrage vanuit de Topsport Community

EY partner van Topsport Community

Sinds 2014 hebben EY en de Topsport Community, opgericht door Pieter van den Hoogenband, zich aan elkaar verbonden om de kruisbestuiving tussen topsport, wetenschap en bedrijfsleven te stimuleren. Pieter van den Hoogenband merkte tijdens en na zijn zwemcarrière dat het bedrijfsleven en de topsport veel raakvlakken hebben, van presteren onder druk tot het vormen van het juiste team. 

De samenwerking tussen EY en de Topsport Community heeft als doel om deze lessen uit de topsport, het bedrijfsleven en de wetenschap met elkaar te delen. Tijdens de evenementen die de Topsport Community organiseert komen medewerkers van EY in aanraking met topsporters en wetenschappers rondom thema’s als de kunst van pieken, het samenstellen van teams en talentontwikkeling.

In samenwerking met de Topsport Community heeft EY nu een onderzoeksrapport geschreven, genaamd: ‘The balancing act of People Performance Management’. Tegenwoordig zijn veel organisaties bezig om hun performance management systeem te optimaliseren, waarin meer focus ligt op de ontwikkeling van medewerkers in plaats van op het controleren van performance. Dit leidt tot een aantal veranderingen, zoals het niet meer toepassen van rating/rankings als onderdeel van de beoordeling. Ook worden er frequenter ontwikkelingsgesprekken gevoerd, i.p.v. slechts 1 of 2 keer per jaar.

Ondanks dat verschillende studies deze ontwikkelingen aanmoedigen, blijkt er nog steeds veel frustratie over Performance Management te bestaan bij managers en medewerkers. Ook blijkt het ook nog niet altijd effectief uitgevoerd te worden. Organisaties zien het ‘’controle’’ en ‘’ontwikkeling’’ doel van Performance Management als een uitsluitende keuze, terwijl ze eigenlijk meer zouden moeten streven naar een balans tussen de behoeften van de organisatie (controle) en de individuele behoefte (ontwikkeling). 

Voor het onderzoek heeft EY ook inzichten en inspiratie opgedaan uit de sport. Via de Topsport Community heeft EY 9 topsporters en coaches geïnterviewd om lessen uit de sport gerelateerd aan Performance Management terug te laten komen in het onderzoek. Er is een aantal interessante overeenkomsten tussen de sportwereld en het bedrijfsleven. Elementen zoals motivatie, doelen stellen, ontwikkeling en feedback komen in beide werelden terug. Ook lijkt er een natuurlijke balans te zijn tussen controle en ontwikkeling in de topsport. De belangrijkste lessen zijn daarom meegenomen in het rapport.

Het rapport toont aan dat topsport en bedrijfsleven veel, vaak onderbelichte, raakvlakken hebben. Beide partijen kunnen door de verschillende inzichten te delen veel van elkaar leren en op die manier samen bouwen aan een samenleving waar structureel teamsucces en vooruitgang geboekt wordt.  

Deel dit artikel in je netwerk: