Superfood for thought bij eerste Topsport Community CONNECT

Hoofdkantoor EIFFEL, Arnhem

Op vrijdag 20 mei vond de eerste Topsport Community CONNECT plaats in Arnhem op het hoofdkantoor van partner EIFFEL. Onder leiding van Pieter van den Hoogenband en Arie Boomsma gingen 100 medewerkers van onze partners in gesprek met voedingsexperts William Cortvriendt en Brenda Frunt over de invloed van voeding op je dagelijkse prestaties en functioneren.

Eet zoveel mogelijk ‘kleuren in een week!’

Nee, we gaan echt niet allemaal 100 jaar worden als we de voedingsadviezen van William Cortvriendt stuk voor stuk overnemen. Maar volgens de arts en auteur van de internationale bestseller ‘Hoe word je 100?’ zullen we wel degelijk gemiddeld een jaar of acht langer leven als we ‘anders’ gaan eten. “En dat zullen ook nog eens acht betere en vitalere jaren zijn!”, zo vertelde Cortvriendt tijdens de eerste bijeenkomst van Topsport Community ‘CONNECT’ (*), vrijdag 20 mei bij EIFFEL in Arnhem.

Vertegenwoordigers van de partners van de Topsport Community (TSC) werden door Cortvriendt, Brenda Frunt (sportdiëtiste), presentator Arie Boomsma en gastheer Pieter van den Hoogenband aan het denken gezet. ‘Van den Hoogenband’ bekende – ook in zijn actieve jaren als topzwemmer – af en toe te smullen van een ‘frikadelletje speciaal’. “Maar voor de rest nam ik 95% goede voeding. Althans, wat ik toen dacht dat goed was…”

De mierzoete energiedrankjes die de drievoudig Olympisch kampioen destijds tot zich nam, zouden wat Cortvriendt en Frunt betreft nu op de zwarte lijst komen te staan, zoveel was wel duidelijk. Zéker de ex- en niet-topsporters in het auditorium kregen van allebei – gesteund door tal van recente wetenschappelijke onderzoeken – het dringende advies suiker, frisdranken en overmatig vruchtensap zo veel mogelijk te vermijden.

“Je kunt de kans op diabetes en daarmee allerlei andere ziektes aanzienlijk verkleinen door vaker vers te eten, voedsel minder lang te koken (al dente) en de voeding wat zuurder te maken”, aldus Cortvriendt. “En het eten van minder koolhydraten en juist meer vetten maakt de kans op een vroegtijdige dood door hart- en vaatziekten, kanker en obesitas ook veel minder groot.” Wat Cortvriendt betreft hoef je koolhydraten niet helemaal in de ban te doen. “Maar eet brood en pasta met mate en voeg er dan eiwitten, vet en vezels aan toe.” Voorbeeld: eet een appel (bevat koolhydraten) met een ei (bevat eiwit en vet).

Maar met een beter eetpatroon ben je er nog niet. Cortvriendt verwees in dat verband naar de vijf ‘blauwe zones’. Dit zijn gebieden in de wereld waar bewezen is dat mensen gemiddeld langer leven en waar uit onderzoek is gebleken dat ze niet alleen de juiste voeding innemen, maar ook allemaal een hecht sociaal netwerk hebben, zich dagelijks ontspannen, 6 tot 8 per nacht slapen, niet roken, gematigd alcohol drinken en mentaal én fysiek actief zijn. “Dertig minuten bewegen – stevig doorstappen is al genoeg – is een norm die je altijd aan kunt houden.”

Brenda Frunt ging in haar boeiende presentatie nog wat dieper in op wat nou precies ‘goede voeding’ is en wat koolhydraten, vetten en eiwitten allemaal doen met je lichaam. Een van de nuttige tips die zij met de zaal deelde, is: “Eet zoveel mogelijk ‘kleuren’ in de week.” Wissel dus bijvoorbeeld groentes als bloemkool (wit), tomaten (rood) en broccoli (groen) met elkaar af en hetzelfde geldt voor fruit (blauw druiven, oranje sinaasappels, gele peren) en vlees en vis. Ook maakte ze onderscheid tussen ‘gewoon’ en biologisch vlees of vis. “Houd de vuistregel in gedachten dat alles wat ‘rent’, ‘vliegt’ of ‘zwemt’ het beste is om eten”, zo vertelde Frunt, daarmee gastheer Van den Hoogenband enigszins in verwarring achterlatend…

Maar dé producten voor gezond presteren zijn volgens Frunt toch vooral water en eventueel ook wat zuivel, groente, fruit (en dan vooral avocado), (vette) vis, eieren, olijfolie, kokosolie en (ongebrande en ongezouten) noten, zaden en pitten. En wat Cortvriendt betreft zijn light-dranken en zoetjes als vervangers van suiker, uit den boze. Zodra je tong iets zoets proeft, krijgt je lichaam een seintje om insuline aan te maken en daarmee stijgt je bloedsuikerspiegel. En zo kreeg iedereen – na een door TSC-partner EIFFEL uitstekend verzorgde lunch – ook veel ‘Food for Thought’ mee naar huis.

(*) Voor de 'CONNECT'-bijeenkomsten worden medewerkers van de partners van de Topsport Community uitgenodigd 

Deel dit artikel in je netwerk: