'Grenzen Verleggen' in de media

Auteur: Hans Nieuwenburg

Sinds de lancering van ‘Grenzen Verleggen’ op 22 juni jl. is er veel aandacht voor het boek geweest vanuit de media en de sport. Zo hebben de sporters van Paralympisch TeamNL voor hun vertrek naar Rio een boek gekregen. Recentelijk is ook tweede druk van het boek verschenen, reden voor een terugblik!

Hoe ga je sneller, harder of hoger dan iemand ooit gepresteerd heeft? Hoe word je de beste van de wereld? En nog moeilijker: hoe blijf je de beste? Rick Lahaye en Thomas Waanders hebben de afgelopen drie jaar met behulp van de Topsport Community onderzoek gedaan naar de wijze waarop diverse gouden (olympische) medaillewinnaars en wereldkampioenen hun grenzen verlegden. 


Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?

Gedurende meer dan negentig jaar dachten wetenschappers dat het brein geen rol van betekenis speelde bij de totstandkoming van maximale prestaties in de duursport. Sinds 1923 tot ver na het millennium was de opvatting dat we in het verleggen van grenzen, niet werden beperkt door ons brein, maar door hart, longen en spieren. Gesproken werd over verzuring en verhitting om te verklaren waarom sporters stopten. Niets blijkt minder waar. Het brein speelt wel degelijk een bepalende rol om sportprestaties te verklaren.

Het inzicht dat het brein een bepalende rol speelt is een belangrijk onderwerp in de sport. Het roept immers een belangrijke vraag op: als het brein daadwerkelijk een bepalende rol speelt om maximale prestaties te verklaren, welke invloed heeft dat dan voor de huidige manier van werken in de sport? Of anders gezegd: als het brein een belangrijke rol speelt, welke kansen biedt dit dan voor sporters om nog sneller, harder of hoger te gaan?

Lahaye en Waanders spraken daarom uitgebreid met Marianne Vos, Ireen Wüst, Edith Bosch, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Nico Rienks, Ronald Florijn, Ernesto Hoost, Sem Schilt, Ada Kok, Kirsten van der Kolk, Rob Barel, Jochem Uytdehaage, Edith van Dijk, Lornah Kiplagat, Ellen van Dijk, Jan Janssen, Bart Brentjens, Ellen van Langen en Pieter van den Hoogenband.

De ervaringen van de (ex-) topsporters zijn gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten over het leveren van maximale prestaties. Het resultaat is een boek dat als inspiratie dient voor een ieder die zijn of haar grenzen wil verleggen. Belangrijke thema’s komen aan bod zoals de kracht van zelfovertuiging, grensverleggende trainingsvormen en hoe kampioenen omgaan met naderende uitputting. Ook zijn er hoofdstukken die ingaan op de rol van de ouders die hun kinderen de juiste prestatienormen meegaven en de rol van de coach als reisgenoot op de weg naar grensverleggende prestaties. 


In de media 

De uitreiking van het eerste exemplaar van ‘Grenzen Verleggen’ door Pieter van den Hoogenband aan turner Epke Zonderland werd 22 juni in Sportstad Heerenveen gecombineerd met de lancering van de olympische editie van Helden Magazine, waar beide olympisch kampioenen op de cover stonden. Het boek kreeg dezelfde dag nog de nodige media-aandacht. Zo schoven Rick Lahaye en olympisch kampioene Kirsten van der Kolk ’s avonds aan bij Wilfried de Jong in het NPO1-radioprogramma ‘Met het oog op morgen’. Ook in de aanloop naar, tijdens en na de Olympische Spelen waren er verschillende media die aandacht aan het boek besteedden. 


Een greep uit de mediamomenten:

NPO Radio-item in Met oog op morgen: 'De geheimen van een kampioen' 

Metro: 'Het verschil tussen winnen en verliezen' 

Sport & Strategie: 'Hoe verleggen kampioenen hun grenzen'

SportknowhowXL: 'Grenzen verleggen' en 'Grenzen verleggen in Rio'

NPO Radio-item met Gijs Staverman:  'Grenzen verleggen; hoe doe je dat als topsporter?'

NPO Radio-item in de Tineke Show:  'Steeds meer mensen gaan sporten',  'De Olympische Spelen voer voor psychologen' en 'Er wordt ongetwijfeld nog doping gebruikt' 


Benieuwd naar het boek? Grenzen Verleggen kun je onder andere bestellen via www.grenzen-verleggen.nl en via www.bol.com

Deel dit artikel in je netwerk: