Genieten bij derde Topsport Community Jaardiner!

Restaurant As, Amsterdam

Het derde Jaardiner dat de Topsport Community maandag 24 maart jl. in Amsterdam organiseerde, was weer een groot succes. Tal van bijzondere gasten uit de topsport, het bedrijfsleven, de wetenschap en de cultuursector genoten van een smaakvol diner en een boeiend programma in Restaurant As, gevestigd in de voormalige Sint Nicolaas Kapel te Amsterdam.

Naast een vertegenwoordiging van de partners Eiffel, ABN AMRO, Jumbo Supermarkten, Pon, EY en e-office, waren er ook verschillende andere relaties van de Topsport Community uitgenodigd. Tussen de gangen door interviewde presentator Wilfried de Jong op zijn bekende eigen wijze onder meer eregast Louis van Gaal, voormalig minister-president Jan-Peter Balkenende, Prinses Laurentien en actrice Anna Drijver. Ook jonge ondernemer van het jaar 2012 Bernd Damme, ontwerper Jan Taminiau, ex-topvoetballer Ruud van Nistelrooy en Maurits Hendriks, chef de mission van het Nederlands Olympisch Team, werden door De Jong ondervraagd over hun ‘leermeesters’, het thema van de avond.

Pieter van den Hoogenband, oprichter en directeur van de Topsport Community, stond in zijn openingsspeech even kort stil bij zijn eigen leermeesters, waarvan hij er drie uitlichtte. Hij bekende onder meer dat zijn vader Cees-Rein (eveneens aanwezig op het Jaardiner) graag had gezien dat zijn zoon als chirurg in zijn voetsporen zou treden. Maar na een ‘goed gesprek met een pot bier erbij’ besloot Van den Hoogenband senior zijn zoon wél onvoorwaardelijk te steunen toen die vertelde liever Olympisch kampioen dan arts te willen worden.

Met de oprichting van de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland en het aantrekken van Jacco Verhaeren gaf Cees-Rein van den Hoogenband de aanzet voor een reeks van grote internationale zwemsuccessen voor verschillende zwemmers, die veelal onder leiding van de tweede grote leermeester van ‘VDH junior’ werden bereikt. Jacco Verhaeren ontbrak bij het Jaardiner, omdat zijn werkzaamheden als hoofdcoach van het Australische zwemmen geen retourtje Amsterdam toelieten. “Maar ik heb nog dagelijks een of meerdere keren contact met Jacco”, vertelde Pieter van den Hoogenband, die ook mooie woorden over had voor Ferdi van Dommelen. De oprichter en ‘chairman’ van Eiffel nam Van den Hoogenband onder zijn arm toen hij zijn sportieve carrière had beëindigd.??“Toen ik stopte met zwemmen, voelde ik me als een jong vogeltje dat voor het eerst uit het nest stapte. Ferdi ving me op en leerde me te ‘vliegen’ in de wereld buiten de sport”, vertelde Van den Hoogenband over de man die hij als de grondlegger van de Topsport Community betitelt. Vervolgens reikte hij het eerste exemplaar van het eerste Jaarboek van de Topsport Community uit aan zijn derde grote leermeester.

Naast de interviews van Wilfried de Jong werden er tijdens het Jaardiner intermezzo’s verzorgd door sportschrijver Arthur van den Boogaard – die een prachtig verhaal voorlas over de ‘Fosbury Flop’ – en de pianisten Bernd van den Bos en zijn leermeester Bert van den Brink. Zij hadden verschillende bekende sportnummers (zoals ‘We are the champions’) gecombineerd met stukken van grote componisten als Bach en Beethoven. Het leverde een prachtig staaltje virtuoze improvisatie op.

Het Topsport Community Diner is in drie jaar tijd uitgegroeid tot een traditie, concludeerde Pieter van den Hoogenband aan het eind van een memorabele avond. “Op naar de vierde editie in 2015!”


Deel dit artikel in je netwerk: