Het belang van slaap wordt te vaak onderschat

Interview met Kenneth Schuit, commerciële directeur van partner ONVZ

Kenneth Schuit wist eigenlijk zelf ook wel dat hij lange tijd veel te weinig sliep. “Gemiddeld 5 uur en 52 minuten per nacht, inclusief het weekend”, rekent de commercieel directeur van ONVZ voor. Zijn personal coach van Lifeguard had hem er ook al regelmatig op gewezen, maar Schuit werd pas echt ‘wakker’ tijdens de bijeenkomst ‘Slaap & Herstel’ die de Topsport Community (TSC) in juli 2015 organiseerde op ‘De Toekomst’, het trainingscomplex van de jeugd van Aja

Schuit ging serieus aan de slag met de kennis die hem op die zomerse dag in Amsterdam werd aangereikt, met name door de experts Pons-Jan Vermeer en Toine Schoutens. “Pons-Jan kende ik al langer via Lifeguard, het bedrijf waar wij met ONVZ mee samenwerken om de fysieke en mentale fitheid van onze mensen te ondersteunen. De presentatie van Toine was een bevestiging maar ook een ‘eyeopener’ als het gaat om wat je met dynamische verlichting kunt doen op de werkvloer. Niet voor niets denken we nu op een andere manier over de juiste verlichting bij ons op kantoor.” 

Voorbeeldfunctie

Zelf heeft Schuit zijn leven ook verbeterd als het om slapen gaat. “Voorheen was ik nog tot laat in de weer op m’n smartphone, tablet of laptop. Hartstikke slecht weet ik nu, om vlak voordat je wilt gaan slapen nog in ‘blauw licht’ te turen. Ik miste hierdoor sowieso het eerste treintje met slaaphormonen dat doorgaans tussen half elf en elf uur ’s avonds voorbij komt. De tweede komt dan zo rond één uur ’s nachts en zo laat ging ik dan ook vaak slapen. Of zelfs nog later. Tegenwoordig zet ik al mijn apparaten eerder op de avond uit en probeer ik voor middernacht naar bed te gaan. Met als gevolg dat ik nu gemiddeld zeven uur per nacht slaap en me overdag ook veel fitter voel”, aldus Schuit, die al wel zeer serieus met zijn wekelijkse portie beweging bezig is. De oud-roeier – ‘ik trainde in mijn studententijd elke dag een paar uur’ – leeft zich een aantal keren per week uit op de racefiets en voelt zich daar uitstekend bij. “Mijn volgende project is voeding. Sporten en slapen heb ik nu onder controle, maar ik eet simpelweg nog teveel en ook niet gezond genoeg.”

Kenneth Schuit laat zich als gezegd begeleiden door Lifeguard, net als alle andere leidinggevenden van ONVZ. “Ik vind dat wij hierin een voorbeeldfunctie moeten vervullen. We willen dat onze medewerkers fit op het werk verschijnen. Dan moet je daar als leidinggevende ook je best voor doen, zeker als je je mensen wilt stimuleren voldoende te bewegen, te slapen en gezond te eten. We zien graag dat al onze mensen zich laten coachen door Lifeguard, maar kunnen ze uiteraard niet dwingen. Wel kunnen we zorgen voor zaken als gezonde voeding – in ons nieuwe bedrijfsrestaurant komt geen frituur meer – en optimale verlichting”, aldus Schuit, die gruwelt van medewerkers die in het weekend helemaal ‘los’ gaan en maandagmorgen allesbehalve fit op het werk verschijnen. “Dat kun je echt niet maken, vind ik.”   

Energieker

“Overigens vind ik dat het overgrote deel van onze medewerkers ‘gezond’ bezig is”, nuanceert Schuit. “Door mensen ervan bewust te maken dat wij inspanning, ontspanning, voeding en de mentale component belangrijk vinden, nemen velen die ‘lifestyle’ ook over. Inmiddels heeft ongeveer 70% van onze medewerkers een programma van Lifeguard gevolgd en het resultaat is merkbaar. Deze mensen zijn energieker en verschijnen fitter op het werk. Daardoor presteren ze beter, kunnen ze meer hebben en zijn ze minder vaak ziek. Medewerkers zijn en blijven wel zelf verantwoordelijk voor hun eigen lichaam en energie, maar we willen ze graag een handje op weg helpen.”  

Wat ONVZ intern doet, doet het ook met haar klanten. “Ja, we willen hen er wel van bewust maken dat het de moeite loont om tijd en geld te steken in de energie van hun medewerkers. Wij willen niet per se de grootste zorgverzekeraar zijn, maar wel de beste”, zegt Schuit, die juist daarom ook zo graag aanschuift bij bijeenkomsten van de TSC, waar ONVZ sinds medio 2015 als partner aan verbonden is. 

“We werkten al langer samen met Pieter van den Hoogenband. Zijn verhaal, de manier waarop hij zijn leven destijds heeft georganiseerd om de top te bereiken, spreekt me enorm aan. Maar datzelfde geldt voor veel andere topsporters. Hun ervaringen zijn voor mij persoonlijk en ook voor ONVZ als bedrijf een bron van inspiratie. Verder werken we veel samen met Pon – sinds kort klant van ons en ook partner van de TSC – als het gaat om de fitheid van hun medewerkers. We kunnen veel leren van onze wederzijdse ervaringen op dit gebied en datzelfde geldt voor de andere partners van de TSC. Die zijn allemaal op hun eigen manier ook met vitaliteit bezig.”

Holland Acht

Gevraagd naar ‘zijn’ mooiste sportmoment aller tijden, komt Kenneth Schuit uit bij de olympische titel van de Holland Acht in Atlanta 1996. “Door het volleybalgoud is die prestatie een beetje naar de achtergrond geraakt, maar ook dit is een uniek verhaal. Tot dan toe bestond het Nederlandse roeien vooral uit individuen. Door al die individuele talenten te bundelen, ontstond er een ijzersterke Acht die ook goud won. Een van de acht, Koos Maasdijk, roeide op dezelfde vereniging als ik.”

Energy App van ONVZ

ONVZ heeft recent een app op de markt gebracht, waarbij mensen – via state of the art technologie – hun eigen energie kunnen meten. De app is verkrijgbaar in de App Store van Apple of voor Android-toestellen via Google Play.

Deel dit artikel in je netwerk: