TSC Kleedkamersessie met Teun de Nooijer: 'Keuzes maken voor een langdurige succesvolle carrière'

HC Bloemendaal

Donderdagochtend kwam er een jong talentvol gezelschap samen voor de Topsport Community Kleedkamersessie bij HC Bloemendaal. De groep bestond uit (afstudeer)stagiairs, starters en voormalig topsporters die aan het begin van hun maatschappelijke carrière staan. Samen gingen zij onder leiding van vijfvoudig olympiër Teun de Nooijer in gesprek over het lef dat nodig is om keuzes te maken die leiden tot een langdurige succesvolle carrière.

De Kleedkamersessie werd in het clubhuis van HC Bloemendaal afgetrapt met het welkomstwoord van meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband. Om een open sfeer te creëren en elkaar beter te leren kennen, werd de werkkleding vervangen door sportieve outfits om vervolgens het hockeyveld op te gaan. Tot Teun's verbazing bleek de groep behoorlijk wat hockeytalent te hebben. Zijn uitgezette oefeningen werden moeiteloos opgepikt en uitgevoerd, waardoor het simpele overspelen niet nodig was maar de clinic begon met een circuit. Om de druk op te voeren werd vervolgens een wedstrijdelement toegevoegd. De groep werd opgesplitst in twee teams en elk team kreeg een aantal minuten om zoveel mogelijk doelpunten te maken. De teams deden niets voor elkaar onder, eindstand: 11 - 11.

Vervolgens verplaatste de groep zich naar de video- en vergaderruimte van HC Bloemendaal waar  gesproken werd over de beste en slechtste keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Pieter van den Hoogenband en Teun de Nooijer deelden als eerste hun eigen keuzes. Pieter’s beste keuze was een telefoontje op zijn vijftiende naar Jacco Verhaeren om bij hem te mogen trainen. Dit markeerde het begin van de zeer succesvolle samenwerking. Teun gaf aan dat zijn allerbeste keuze was om altijd eerst naar zichzelf te kijken wanneer iets verkeerd ging. Dit maakte het voor hem mogelijk om zichzelf weer terug te vechten in de nationale selectie nadat hij in de aanloop naar de Spelen in Londen in 2012 door de bondscoach uit de selectie was gezet. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, besloot Teun het bij zichzelf te zoeken. Hij was er van overtuigd dat hij een toegevoegde waarde voor het team was en vanuit deze intrinsieke motivatie had hij de kracht om zich terug in het team te hockeyen. Een sterke intrinsieke motivatie kwam ook terug toen de jonge talenten hun beste keuzes deelden. Daarnaast werd onder meer het volgen van je eigen pad benoemd qua studiekeuze of de keus om een wereldreis te maken en je kwetsbaar op te durven stellen naar anderen toe op momenten van tegenslag. De Kleedkamersessie werd afgesloten met een tip van Teun als aanvulling op zijn beste keuze. 'Zoek de oorzaak altijd bij jezelf, maar maak het daarnaast anderen zo makkelijk mogelijk om succesvol te kunnen zijn. Om dat te kunnen, moet je elkaar echt leren kennen. Weet van elkaar waar je in verschilt, wat de ander prefereert en houd rekening met elkaars achtergrond en cultuur. Wanneer mensen elkaar echt kennen, zul je merken dat ze voor elkaar door het vuur gaan en je als team progressie maakt, zowel op het veld als ernaast.'

Deel dit artikel in je netwerk: