Derde TSC CONNECT over de invloed van de Mind

Hoofdkantoor ABN AMRO, Amsterdam

Rondjes draaien met je voet en tegelijkertijd met je vinger een ‘negen’ in de lucht proberen te ‘tekenen’… Ruim 150 vertegenwoordigers van de partners van de Topsport Community deden donderdagochtend 17 november in het prachtige auditorium van ABN AMRO in Amsterdam op verzoek van neuropsycholoog prof. dr. Margriet Sitskoorn een dappere poging. Tevergeefs… “Ons brein is niet gemaakt om te multitasken. Nee, vrouwen kunnen dat dus ook niet beter dan mannen…” In de lachsalvo die daarop volgde, klonk zowel opluchting als teleurstelling door. 

Met een zowel inhoudelijk als qua humor sterke presentatie wist Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de universiteit van Tilburg, de bezoekers van de Topsport Community CONNECT-bijeenkomst ‘Mind your Business?’ van begin tot eind te boeien. Hoewel er nog veel meer vaardigheden zijn die leiden tot succesvol gedrag, begon Sitskoorn met misschien wel de allerbelangrijkste: “Aandacht richten, vasthouden, verdelen en loslaten.” Oftewel: alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar om goed te kunnen focussen moet je ook kunnen delegeren en regelmatig ontspannen. “Je moet je tijd aan het juiste besteden! De sleutel van succes ligt bij de prefontale cortex van je hersenen en die is uitermate goed te trainen.” 

Aan de hand van verschillende praktische voorbeelden en tips vertelde Sitskoorn welke invloed het brein heeft op je gedrag en hoe je je aandacht kunt ‘trainen’ en sturen. Ook dit is een kwestie van ‘doen’. Veel oefenen dus en dan word je er vanzelf beter in. Zij heeft daar zelf het zogenaamde EFFECT-programma voor ontwikkeld. “Daarmee word je succesvoller, gezonder en gelukkiger! Oftewel: de beste versie van jezelf!” Voor meer informatie hierover, kijk op: www.ik2.nl 

Na een korte break, waarin acteur en mindfullness-coach Wouter de Jong alle bezoekers zelf liet ervaren wat het verschil is tussen MindLESSness en MindFULLness met een 3-minuten ademhalingsoefening, ging dr. Ruud den Hartigh van de Rijksuniversiteit Groningen verder met een presentatie over ‘de psychologie van presteren’. Uit zijn eigen, en tal van andere wetenschappelijke studies, blijkt dat de weg naar de top voor de meeste topsporters met vallen en opstaan is gegaan. Dat geldt overigens evenzeer voor mensen die in het bedrijfsleven of andere sectoren de top (willen) bereiken. Maar er is hoop, want - zoals Margriet Sitskoorn daarvoor ook al had aangetoond – heeft het trainen van je mentale vaardigheden ook op de werkvloer positieve effecten op prestaties en welzijn. 

“Het momentum speelt een centrale rol. Als je dichter bij je doel komt wordt het makkelijker om ‘gewoon’ door te gaan, dan als je er verder vanaf raakt. Sporters ‘kunnen meer’ tijdens een positief momentum en een negatief momentum hakt er juist extra in. Vooral als de winst in zicht is, maar er bijvoorbeeld door een gelijkmaker vlak voor tijd verlengd moet worden. De partij die net heeft gescoord en dus uit ogenschijnlijk ‘verloren’ positie weer in de race is, heeft in die verlenging een mentale voorsprong. Kortom: je kunt een negatief momentum – een achterstand – dus ook ombuigen in een positief momentum. Hét bewijs dat je tot de laatste seconde moet blijven knokken. Of zoals Albert Einstein al zei: ‘In the middle of difficulty lies opportunity”, aldus Den Hartigh

Mindfullness, minder ‘last’ hebben van successen en falen uit het verleden, taakfocus, visualisatie, voorbereiden op het voorstelbare én onvoorstelbare; oefening baart kunst, volgens Sitskoorn, De Jong en Den Hartigh. Voormalig tophockeyster Kim Lammers en zwemtopper Femke Heemskerk konden dat daarna – door presentator Arie Boomsma gevraagd naar hun ervaringen – alleen maar beamen.

Topsport Community CONNECT 

De Topsport Community CONNECT-events worden georganiseerd voor een selecte groep medewerkers van de partners van de stichting. Wilt u meer informatie over de CONNECT of over de mogelijkheid om partner te worden? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel in je netwerk: