Mark Huizinga: Talent is een gave, doorzetten een keuze!

Interview met Olympisch Judoka Kampioen Mark Huizinga

“Ieder mens heeft bepaalde talenten. De grote vraag is: wat doe je ermee? Ik heb er altijd naar gestreefd het maximale uit mijn mogelijkheden te halen, zodat ik mezelf altijd in de spiegel kon aankijken en eerlijk tegen mezelf kon zeggen: ‘Ja, ik heb er alles aan gedaan!’ Die gedrevenheid had ik als topsporter en die heb ik nu nog steeds. Ik wil die graag overbrengen op anderen. Het is zo mooi om mensen een stapje verder te brengen. Verder dan ze zelf dachten te kunnen. Talent is een gave, doorzetten een keuze. Dat probeer ik hen te laten inzien.”

Natuurlijk had Mark Huizinga vroeger als judoka ook het nodige talent. Anders had hij geen 18 medailles gewonnen op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Maar de Schiedammer stond tijdens zijn even lange als succesvolle topsportcarrière toch vooral bekend als een doorzetter pursang. “Pas toen ik op mijn vijftiende besloot mijn kleine judoclub in Schiedam te verruilen voor de sportschool van Chris de Korte in Hoogvliet, is mijn ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen.

Het is de combinatie van talent en wilskracht die maakt of je de top haalt of niet. Dat geldt trouwens niet alleen voor topsport, maar ook in muziek, cabaret, het bedrijfsleven en tal van andere sectoren”, aldus Huizinga, die in 2000 olympisch goud won en in 1996 en 2004 brons. In 2008 nam hij na zijn vierde deelname aan de Spelen afscheid van de topsport. 

Althans, hij stopte als judoka, want als Chef de Mission van de Nederlandse ploeg voor de Jeugd Olympische Spelen en als judotrainer is hij nog wel degelijk actief betrokken bij ‘zijn’ topsportwereld en het begeleiden en ontwikkelen van talent. Geen wonder dat de Topsport Community hem begin 2015 vroeg de door neuropsycholoog Margriet Sitskoorn geleide sessie ‘Talent’ bij te wonen tijdens het ABN AMRO Tennistoernooi in Ahoy Rotterdam. Huizinga: “Ik zat daar als ‘expert’ uit de topsport, maar heb er ook zelf veel van opgestoken. De laagdrempelige uitleg van Margriet zette me echt aan het denken en het leverde leuke discussies op met deelnemers met een andere achtergrond. Ja, ik vond het een bijzonder geslaagde bijeenkomst en ik denk dat ook de andere aanwezigen blij waren dat ze erbij waren.”

Sinds begin 2016 staat Mark Huizinga ook weer als judotrainer op de mat, in Eindhoven bij een van de vier nationale trainingscentra van de Judo Bond Nederland (JBN). “De vorige hoofdtrainer is na een conflict verdwenen en ik ben dringend gevraagd het ontstane gat op te vullen tot de Olympische Spelen van Rio. Na Rio gaat de JBN over van vier regionale naar één centraal trainingscentrum op Papendal. Het is mijn job om de judoka’s in Eindhoven de juiste begeleiding te bieden bij trainingen en toernooien”, aldus Huizinga, die zelf overigens geen voorstander is van het centraliseringsmodel, waarbij de bond alle topjudoka’s samen wil laten trainen op Papendal. “Ik zie veel bezwaren die een bedreiging zijn voor de huidige successen. Echter, nu de kogel door de kerk is en het zeker gaat gebeuren, hoop ik oprecht dat ik de komende jaren ongelijk krijg.”

Chef de Mission

Naast judoka’s trainen, begeleidt de 42-jarige Huizinga ook andere talentvolle topsporters als Chef de Mission voor de zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen voor 14 tot en met 18 jarigen. “Ontzettend leuk om te doen. Bij dit evenement, elke vier jaar georganiseerd door het IOC en het gastland, komen in totaal een kleine 4.000 sporters uit alle landen van de wereld in actie. De doelstelling is om de talenten te laten presteren en ervaring te laten opdoen om het vak van topsporter in een multi-sportomgeving te leren. De voorbereiding start anderhalf jaar voor het evenement met een projectteam van NOC*NSF. We overleggen met IOC, organisatiecomité, sportbonden, coaches en sporters. Mijn taken zijn om, samen met het projectteam, de juiste contacten te leggen, vergaderingen voor te zitten, bijeenkomsten te organiseren, het proces van selectie en kwalificatie te bewaken en vorm te geven aan de afvaardiging. Uiteindelijk leidt dit tot de reis en het verblijf tijdens de Jeugd Olympische Spelen, waar in een topsportklimaat gewerkt wordt om optimaal te presteren”, vertelt een enthousiaste Mark Huizinga, die in 2014 in het Chinese Nanjing met 41 Nederlandse sporters uit 13 sporttakken in totaal 24 plakken veroverde.

De volgende Jeugd Olympische Spelen worden gehouden in 2018 in het Argentijnse Buenos Aires en ook dan leidt Huizinga als Chef de Mission de Nederlandse delegatie. Overigens is een andere oud-olympiër – schaatser Carl Verheijen – Chef de Mission van de wintereditie van de Jeugd Olympische Spelen – 2016 en 2020 – en vervult Pieter van den Hoogenband dezelfde functie voor het European Youth Olympic Festival (EYOF) in de zomers van 2015 – zie ook zijn column elders in dit boek –en 2017. Huizinga: “Het is goed dat NOC*NSF oud-topsporters voor deze functies vraagt. Wij weten wat het is om op een dergelijk groot evenement – met olympische allure – te presteren en kunnen met onze kennis en ervaring talentvolle sporters helpen hetzelfde te doen.”

Sollicitatie

Huizinga zet zijn ervaringen als topjudoka ook in bij het geven van presentaties en lezingen, als lid van de Raad van Toezicht van Rotterdam Topsport en als voorzitter van de Survival Bond Nederland, een – onbezoldigde – functie die hij vanaf juni 2015 met verve bekleedt. “Sinds 2013 train ik fanatiek voor survivalruns en ik heb inmiddels tientallen runs in het land gelopen. De sport en de sfeer spreken me erg aan! Daarom zet ik me nu ook op bestuurlijk gebied in om de sport te helpen in haar groeiende bestaan”, motiveert hij zijn opvallende ‘switch’. “Als voorzitter werk ik aan de professionalisering van de organisatie. We streven naar meer en mooiere survivalruns om daarmee deze unieke outdoorsport sterker te profileren. Een hele mooie uitdaging.”

De gedreven Huizinga heeft daarnaast nog meer ambities. “Ik ben momenteel op zoek naar een klus waarin ik weer kan werken aan betere sportprestaties en meer sportbeleving. Naast mijn huidige werkzaamheden ben ik parttime beschikbaar voor een bestuurlijke functie met een directe link naar het sportveld”, besluit hij met een open sollicitatie.

Hobby

“Als kind was ik al gefascineerd door de onderwaterwereld vlakbij huis. In sloten en vaarten bleek een enorme veelzijdigheid aan vis rond te zwemmen. Hele vakanties verbleef ik langs de waterkant om contact te krijgen met die bijzondere wereld. Nog steeds vind ik het heerlijk om een dag aan het water te zitten. Wind door je haar en vis op de kant. Jarenlang ging mijn voorkeur uit naar het vissen op karper, de sterkste zoetwatervis van ons land. Prachtige krachtpatsers met een statige uitstraling. Ik ging regelmatig naar het buitenland om mooie vistrips te maken.”

“Sinds een paar jaar heb ik mijn eigen visboot en ben ik me meer gaan richten op roofvis: snoek, snoekbaars en baars. Maar een dagje witvissen met de vaste hengel is ook een uitje. Of het nu gaat om een groot stuwmeer, een rivier of het slootje bij mijn huis, vissen is voor mij ontspanning en tegelijk enorm spannend.”

Deel dit artikel in je netwerk: