Tweede TSC CONNECT: Kom in beweging en slaap voldoende!

Jumbo hoofdkantoor, Veghel

Niet alle gasten hadden er rekening mee gehouden blijkens hun kleding- en schoenenkeuze, maar uiteindelijk deed vrijdag 7 oktober iedereen mee aan de work-out onder leiding van Arie Boomsma. De presentator van de tweede CONNECT bijeenkomst van de Topsport Community nam de ruim 120 aanwezigen mee naar de parkeerplaats achter de Jumbohal in Veghel voor een korte break. En hij kreeg ze – geholpen door een lekkere ‘beat’ – ook stuk voor stuk in beweging. Zelfs diegenen die ’s morgens op hoge hakken van huis waren gegaan… 


'Meer bewegen? Gebruik je verstand!'

Het intermezzo van Boomsma paste helemaal in het programma van de ochtend, waar Jumbo ditmaal als gastheer voor de andere partners van de Topsport Community optrad. Na de aftrap door meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband sprak Prof. Dr. Erik Scherder de medewerkers en gasten van de partners toe vanaf het scherm. De bekende neuropsycholoog – regelmatig aan tafel bij De Wereld Draait Door – had een kort en krachtig advies: ‘Meer bewegen houdt je brein fit!’  

Een sportende medewerker is productiever

De presentatie van Prof. Dr. Hein Daanen benadrukte de noodzaak van bewegen alleen nog maar meer. Niet alleen voor ieder individu afzonderlijk, maar ook voor werkgevers. De bewegingswetenschapper wees op wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat sportende medewerkers liefst 12,5% productiever zijn dan inactieve medewerkers. Deze laatste groep vertoont bovendien een hoger ziekteverzuim. “Natuurlijk lopen sporters ook meer risico’s op blessures, maar de ‘kosten’ daarvan zijn nog altijd aanzienlijk minder dan de gezondheidswinst die sporten oplevert als het gaat om hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim.”

De beweegnorm is om elke dag minimaal 30 minuten onafgebroken te bewegen. Als je dat doet, zeven dagen in de week, dan blijf je fit en verklein je de kans aanzienlijk om ziek te worden. Als je daarnaast ook nog twee á drie keer per week wat intensiever sport, dan verbeter je ook nog eens je conditie en neemt je spierkracht toe. 

Tijdens de work-out op het parkeerterrein bleek dat de partners van de Topsport Community over een sportief personeelsbestand beschikken, want Arie Boomsma kreeg/hield iedereen ruim een kwartier in beweging. De ‘besten’ kregen na afloop door ex-judoka en éénvrouwsjury Edith Bosch het door Arie zelf geschreven boek ‘Beweeg!’ uitgereikt. 

Onderschat de gevolgen van slaaptekort niet

Na een gezonde fruitpauze was het de beurt aan psychofysioloog en slaapexpert Prof. Dr. Gerard Kerkhof om het belang van goed slapen uit te leggen. Zijn statement dat slechte slapers dikker worden, minder presteren en korter leven was voor menigeen al voldoende om dezelfde avond nog wat vroeger onder de wol te kruipen. Maar uiteraard moet je dat dan wel structureel doen wil het uiteindelijk effect hebben op je algehele welzijn. 

Voor degenen die het nog niet wisten of zich er niet aan houden, somde Kerkhof punt voor punt op wat ‘voldoende/gezonde slaap’ precies is: “Je slaapt bij voorkeur ’s nachts, valt binnen 15 -20 minuten in slaap en slaapt per etmaal 7,5 tot 8,5 uur. Je slaap wordt niet lang onderbroken en je partner bemerkt geen afwijkend gedrag als ademstops of rusteloosheid. Als dat allemaal zo is, dan word je ’s morgens verfrist wakker, met een ‘opgeladen’ gevoel, en ben je overdag alerter en functioneer je beter.” 

Tips om beter te slapen had Kerkhof ook. ‘Overall’ adviseert hij om zoveel mogelijk regelmaat in je leven aan te brengen. Zo is het raadzaam ’s morgens op een vaste tijd op te staan. Daarvoor kun je ‘tijdsignalen’ inschakelen als lichtblootstelling, radio, ontbijt, beweging en sociale interactie. Overdag doe je er goed aan voldoende daglicht tot je te nemen, af en toe te bewegen en ook korte rustpauzes in te lassen. Eet periodiek – drie keer per dag – en zorg dat er niet meer dan vijf uur tussen de maaltijden zit. ’s Avonds kun je beter niet meer of anders heel weinig eten. En: voor de perfecte nachtrust moet je ’s avonds na 22.00 uur niet meer in ‘blauw licht’ kijken. Dus je kunt beter maar geen tablet of smartphone op je nachtkastje leggen… 

Een kort dutje van maximaal 25 minuten in de namiddag verhoogt volgens Kerkhof je productiviteit voor de rest van de dag. Dat klonk ‘powernap-fan’ Pieter van den Hoogenband als muziek in de oren. Net als de manager van de Topsport Community en de andere aanwezige ex-topsporters beaamde ook de door Boomsma geïnterviewde topwielrenner Steven Kruijswijk (uiteraard van de Jumbo-ploeg) dat een juiste arbeid-rust verhouding cruciaal is om optimaal en duurzaam te presteren. Dat geldt zowel voor topsport als in het dagelijks leven, zowel privé als op het werk. 

De boeiende bijeenkomst in het hoofdkantoor van Jumbo werd afgesloten met een uitstekend verzorgde lunch. 

Topsport Community CONNECT 

De Topsport Community CONNECT-events worden georganiseerd voor een selecte groep medewerkers van de partners van de stichting. Wilt u meer informatie over de CONNECT of over de mogelijkheid om partner te worden? Neem contact met ons op!

Deel dit artikel in je netwerk: