Community Club

Lees. Luister. Kijk.

De Topsport Community wil jou graag inspireren, verwonderen en je blik verbreden. Daarom delen we op deze plek voor jou de beste boeken, fijnste podcasts en mooiste documentaires. Welkom bij de Topsport Community Club!

All-in Top sportdocu

Voor de zesdelige sport documentaireserie All-in is Team Jumbo-Visma  - volgens velen de beste wielerploeg ter wereld - een jaar lang gevolgd. Het resultaat: een onthullend document waarin niets geheim blijft. De felle discussies in de bus, twijfels op de hotelkamer, de pijn van verliezen en de zoete smaak van winnen: alles is in beeld.

In het ongekende succesjaar 2022, waarin de ploeg de Tour de France wint, is niets verborgen gebleven voor de camera’s, wat een unieke inkijk geeft in de succesformule van de wielerploeg. In deze sportdocumentaireserie zien we de kopmannen Wout van Aert, Tom Dumoulin, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic niet alleen op de fiets en rondom de koers, maar ook in hun privéleven. 

Boven verwachting 2doc Kort

In 'Boven verwachting' wordt de belevingswereld van jongvolwassenen, die vaak al sinds hun middelbare schooltijd kampen met ernstige faalangst, bloot gelegd. De torenhoge verwachtingen die ze hebben en voelen leiden vaak tot een verlammende zelfkritiek.

In deze korte 2Doc documentaire strijkt Regisseur Eva van Pelt neer bij de openhartige gesprekken in de spreekkamer van huisarts Nanny van den Braken. 

Een must-see voor iedereen die werkt met of leiding geeft aan jongvolwassenen.

Hustle Netflix

Zin in een sportfilm waar schitterende sportieve shots worden afgewisseld met mierzoete clichés? 

Gooi dan Hustle op je watchlist. Deze Netflixproductie kijkt érg lekker weg kijkt. En motiveert je om zelf van de bank te komen en naar een basketbalveldje te dribbelen.

En let vooral ook even op het zalige geluid dat ontstaat als de basketbal het netje beroert.

THE MINDSET OF A WINNER Kobe Bryant Champions Advice

Sporters die mentaal sterk zijn beschikken over het vermogen om ook de allerbeste versie van zichzelf te zijn onder omstandigheden die (1) stressvol zijn, zoals bij prestatiedruk, toenemende spanning, en tegenslag; (2) suboptimaal zijn, zoals bij vermoeidheid, pijntjes, en weerstand; (3) afleidend zijn, zoals een kritisch publiek, lawaai, en negatieve gedachten. 

Om met dit soort omstandigheden om te gaan creëerde Kobe Bryant een alter-ego: The Black Mamba, en werd zodoende mentaal nog veel sterker.

En ook jij als kenniswerker kunt hier veel van leren! Lees het blog » van onze kennispartner SSIG en bekijk de video ».

Gevallen voor Sarah Top sportdocu

De omschrijving van Toerflitser.nl was spot on: "...de wielerdocumentaire ‘Gevallen voor Sarah’ hangt van (wieler)romantiek en complete gekte aan elkaar.

Frank Vandenbroucke vertelt, één jaar voor zijn dood, over het hoogtepunt uit zijn met extreme momenten doorspekte carrière. In de Vuelta van 1999 won VDB twee etappes en het puntenklassement. Doping? Welnee, bezweert de hoofdrolspeler, hij reed op pure liefde. 

Tijdens de ronde verloor de Cofidis-renner zijn hart aan het Italiaanse fotomodel Sarah. Haar aanwezigheid alleen haalde volgens VDB het beste in hem naar boven. De betreurde Frank toont zich bovendien een begenadigd verteller."

Een verhaal dat wat ons betreft ook gaat over de keerzijde van topsport en de prijs van succes.

De kunst van het spelen FLORIS HOVERS

Zin om te spelen? Spoed jezelf naar Museum JAN in Amstelveen. En ervaar de kleurrijke fantasiestad van Floris Hovers. 

Deze fantasiestad is opgebouwd uit houten reststukken en gerecycled materiaal, geverfd in zachte, frisse kleuren. 

De helderheid, speelsheid en naïviteit van de objecten maakt het geheel enorm aantrekkelijk, benaderbaar en herkenbaar – je krijgt er zelf zin van om ook te gaan te spelen. Wedden?

Deze tentoonstelling loopt t/m 26 juni 2022.

De kür van Lindsay NRC

Sommige sportprestaties zijn onvoorstelbaar. Zelfs als je ze eindeloos in de herhaling bekijkt zie je niet wat er exact gebeurt.

De kür van de Nederlandse kunstschaatsster Lindsay van Zundert is er zo één. Vermoedelijk is dat voor NRC Handelsblad de reden geweest om de verschillende onderdelen in haar kür scroll voor scroll toe te lichten. En alle kudos voor NRC: dit hebben ze werkelijk op een schitterende wijze gedaan! 👏

Heb je de kür van Lindsay tijdens de Olympische Winterspelen gemist? Dan heb je vrijdag 25 maart een nieuwe kans. Want vandaag plaatste Lindsay zich voor de vrije kür tijdens het WK in het Franse Montpellier.

Tip van de redactie: bekijk deze kür vooral ook even rustig op je laptop. Pas dan krijg je enig idee hoe onvoorstelbaar het is wat Lindsay op haar kunstschaatsen laat zien.

Colin in Black & White Netflix

American football-quarterback Colin Kaepernick werd in 2016 het symbool van de strijd tegen racisme nadat hij knielde voorafgaande aan het Amerikaanse volkslied. De eerste jaren na zijn actie werd Kaepernick een paria. Maar inmiddels krijgt hij erkenning. Nog steeds volgen wereldwijd vele sporters de daad van Kaepernick om aandacht te vragen voor de positie van minderheden.

Colin in Black & White is - ondanks de vele pijnlijke momenten van racisme en ongelijkheid - een verhaal over hoop en doorzettingsvermogen. De dramaserie vertelt het levensverhaal van Colin Kaepernick. Een sporter die van geen ophouden wist. Want zelfs toen alle opties vervlogen leken slaagde hij erin zijn droom waar te maken.

The Conquest of Everest Netflix

Onze favoriete documentaire voor een regenachtige zondagmiddag? The Conquest of Everest! Deze docu uit 1953 beschrijft de expeditie van Edmund Hillary, die - samen met zijn Indische Sherpa Tensing Norkay - als eerste met succes de top van 's werelds hoogste berg bereikt.

In deze docu krijg je beelden te zien van eerdere expedities van 1922 en 1924, gevolgd door de zorgvuldige voorbereiding, waarbij Hillary en Norkay konden rekenen op de meest moderne technische snufjes om zich klaar te stomen voor de zware opdracht.

Is dit de ultieme sportprestatie? Free Solo

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,… free solo.

Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt Alex een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Het free solo bedwingen van El Capitan is misschien wel dé ultieme sportprestatie. Eén minuscuul klein foutje en het is afgelopen. Dit vereist een bepaalde mentale, bijna spirituele, staat, die gedurende de film steeds fascinerender wordt. 

Let them just enjoy the game! Michael Jordan to the Max

“Let them just enjoy the game!”. was het antwoord dat Michael Jordan altijd gaf aan ouders die hem om tips vroegen voor hun sportend kind. Niet voor niets is staat deze docu Michael Jordan to the Max hoog in de top 10 van van onze favoriete sport documentaires.

Toe aan een inspirerend verhaal? Of zin om je helemaal onder te dompelen in een top sport documentaire? Check onze playlist! Een groeiende overzicht ter inspiratie met de favorieten van onze redactie. Van echte klassiekers uit de tijd van je ouders tot recent uitgebrachte docu's. Vaak alleen de trailer, soms een hele aflevering.