Community Club

Lees. Luister. Kijk.

De Topsport Community wil jou graag inspireren, verwonderen en je blik verbreden. Daarom delen we op deze plek voor jou de beste boeken, fijnste podcasts en mooiste documentaires. Welkom bij de Topsport Community Club!

Het goede leven Robert Waldinger

Geluk staat niet gelijk aan succes of hoeveel geld wij hebben, maar is voor iedereen toegankelijk.

Op Harvard University werd 80 jaar lang onderzoek gedaan naar geluk. Dit boek beschrijft op een toegankelijke manier de resultaten en laat zien dat geluk voor iedereen bereikbaar is.

Waldinger en Schulz laten zien wat goed leven is en leren ons hoe we ons geluk kunnen bevorderen. Het geheim zit hem in het geluk dat wij vinden in onze sociale relaties.

‘In een overvol veld van levensadviezen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek is het boek van Schultz en Waldinger echt iets bijzonders.’ – Angela Duckworth, auteur van Grit.

Denken als spel W. Hochkeppel

Grote kans dat jij iedere dag je tanden poetst. En probeert voldoende fruit en groenten te eten. Maar…. Hoe verzorg jij je brein eigenlijk?

Als je goed voor je brein wilt zorgen zul je af en toe moeite moeten doen. Een laagdrempelige manier om hiermee te starten is door je met enige regelmaat in een puzzeltje vast te bijten. Helemaal als je dit samen met collega’s doet.

Met de puzzels in dit boekje voorzie jij je brein van een frisse storm waardoor er direct nieuwe verbindingen ontstaan. Tegelijkertijd groeit je oplossingsgerichte vermogen.

Meedogenloos Tim S. Grover

Tim Grover, de legendarische coach van o.a. Michael Jordan en Kobe Bryant, onthult in Meedogenloos wat er nodig is om mentaal en fysiek dominant te worden. Direct, hard en genadeloos eerlijk laat Grover zien hoe wanneer alle anderen opgeven, jíj door kunt gaan.

‘Als topsporter moet je onder druk kunnen presteren. Daarom heb ik dit boek van Michael Jordans voormalige trainer gelezen. Heel boeiend. Hij beschrijft hoe je de besten nóg beter kunt maken.’ - Sanne Wevers, Olympisch turnkampioene in NRC

Waarom we niet gelukkiger zijn Voor wie vrijer wil leven

Waarom zijn we niet gelukkiger, ook niet als we daar objectief gezien alle reden toe hebben? Het antwoord: door onze genetische programmering. We zijn evolutionair helaas niet gemaakt om permanent gelukkig te zijn. Onze evolutionaire erfenis zadelt ons op met chronische ontevredenheid en zwartkijken.

Wetenschapsfilosoof Michael Vlerick toont hoe je je lot in eigen handen kunt nemen. Hij vertaalt eeuwenoude inzichten en praktijken - van het boeddhisme tot het stoïcisme - naar een concreet plan, met aandacht voor de kracht van meditatie en moderne doorbraken in de wetenschap van geluk.

De mens is een plofkip Teun van de Keuken

Wil jij lekkerder in je vel zitten? Besteed de komende tijd dan eens meer aandacht aan je voeding. Samen met slaap is aandacht voor wat je eet misschien wel het punt waar jij de meeste winst kun boeken.

Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo?

7 eigenschappen die jou succesvol maken Sean Covey

Ook als je géén pubers in huis hebt is dit boek een aanrader. En omdat het voor kinderen is geschreven leest het als een trein. Het houdt je een spiegel voor. Aan de hand van de 7 beroemde eigenschappen van Stephen R. Covey leert zijn zoon Sean Covey je met dit boek jezelf (en je omgeving!) beter te begrijpen. 

Creatief zijn Rick Rubin

Veel mensen zien creativiteit als een roeping voor die paar mensen die met dergelijke gaven geboren zijn. Dit is een misvatting! Creativiteit is geen zeldzaam talent, maar een fundamenteel aspect van het mens-zijn. En het is voor ons allemaal weggelegd. Ja, ook voor jou. 

Muziekproducent Rick Rubin heeft in de loop der jaren diep nagedacht over waar creativiteit vandaan komt en heeft geconcludeerd dat kunstenaarschap niet zozeer gaat over je specifieke output, maar veel meer over je relatie tot de wereld. Creativiteit heeft een plaats in ieders leven, maar wie dat wil, kan er meer ruimte voor maken.

Het slimme onbewuste denken met gevoel

Wij leven in een tijd waarin we het bewustzijn op een voetstuk plaatsen. We denken dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. 

Het onbewuste zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Toch voelen we vaker dan we denken (ook jij) dat iets niet goed zit. Maar geven velen van ons (ook wij) daar geen of te laat gehoor aan. Zonde. Want als je leert (ook) te vertrouwen op je onbewuste, heb je een waardevol extra kompas die je helpt om de juiste keuzes te maken.

Dit boek laat zien dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (rationeel weetje: met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Dus wil jij in '24 werk maken van je goede voornemens? Investeer dan in jezelf en lees deze clubtip. 

Meditatie en creativiteit Voor wie op zoek is naar goede ideeën

Heb jij soms het gevoel dat de wereld aan je voorbij raast? En dat de wereld - steeds sneller - doorrrrr draait? Sta dan eens stil bij dit boek. In Meditatie en creativiteit beschrijft regisseur David Lynch de positieve effecten die mediteren op zijn artistieke leven hebben.

Lynch laat je zien hoe meditatie, inspiratie, en soms puur toeval hebben bijgedragen aan meesterwerken zoals Mulholland Drive, Blue Velvet en Twin Peaks. Aan de hand van deze befaamde films illustreert Lynch in korte en toegankelijke teksten hoe je ruimte schept voor nieuwe ideeën, twijfels over creativiteit overwint, en hoe je opnieuw inspiratie vindt als je vastzit.

'Lynch schrijft losjes over het effect van meditatie, met af toe prachtige metaforen, zoals die over de vissen. Ben je op zoek naar kleine vissen dan kun je gerust in ondiep water blijven. Maar wie grote vissen wil vangen, moet naar dieper water.' - Trouw

Geld maakt gelukkig De Morgen

Sta jij weleens stil bij de vraag hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt om prettig te kunnen leven? Wat prettig leven precies is bepaal je natuurlijk zelf. De een heeft namelijk meer nodig om zich gelukkig te voelen dan de ander.

Uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat het geluksgevoel afneemt vanaf een maandelijks inkomen van zo'n € 4.500,-. Wil je weten hoe dat zit? Check dan dit artikel.

Aandacht Gloria Mark

Lees dit boek als je het gehad hebt met al die afleiding in je leven. Bij jezelf, je huisgenoten en/of bij je collega’s!

Gloria Mark is een toonaangevend aandachtsonderzoeker. In haar instant standaardwerk Aandacht (2023) komen verschillende belangrijke onderzoeken naar digitale afleiding aanbod.

Over de kop Brankele Frank

Toen neurobioloog en consultant Brankele Frank (1987) een burnout kreeg, merkte ze dat gebrek aan kennis haar genezing in de weg zat. Waar ze behoefte aan had: precies weten wat er in haar lichaam aan de hand was en erkenning voor het feit dat het niet alleen tussen haar oren zat. Ze ging op onderzoek uit met het idee dat wie begrijpt wat een burnout is, er ook sneller weer vanaf kan komen.

Over de kop is het boek dat Frank graag zou hebben gelezen toen ze haar eerste klachten kreeg – of liefst daarvoor nog. Het is even humoristisch als wetenschappelijk, even persoonlijk als inzichtelijk. Kortom, een belangrijk boek voor iedereen die stress ervaart.

Levenslessen van een rabbijn AWRAHAM SOETENDORP & ANNEMIEK LECLAIRE

Soms weet een boek je op precies het juiste moment te vinden. En voor ons - de redactie van de Topsport Community - is dit zo'n boek. In een periode waarin haat en woede vanuit vrijwel alle hoeken van de wereld je om de oren scrollt, is het niet eenvoudig om positief en hoopvol te blijven. Mede dankzij dit boek slaagde we daar uiteindelijk wel in. En dat wensen we jou in '24 ook toe. 

Awraham Sjalom Soetendorp werd geboren in de oorlog. De eerste twee jaar van zijn leven bracht hij door op een onderduikadres. Op zijn 25ste begon hij, als jongste rabbijn van Nederland, met ‘het werk van vrede en hoop’.

Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag blikt hij terug. Hij deelt de belangrijkste inzichten die hij opdeed in een rijk en bevlogen leven, dat getekend werd door de oorlog en de gevolgen daarvan. Hij zag veel en vaak onmogelijk te dragen verdriet om zich heen. Waar het om gaat, betoogt hij, is dat verdriet en woede uiteindelijk niet de overhand krijgen, maar dat de balans doorslaat naar hoop en optimisme.

Maar wat betekent een moedig en hoopvol leven, voor jezelf en voor de ander? Levenslessen van een rabbijn is een bezield, wijs en noodzakelijk boek over liefde, ankering, over breken en helen, over verzet, verzoening en een goed geweten.

Inspiratie krijgt iedereen die daarvoor kiest Ook jij

Inspiratie drijft ons voort, het is de basis van elke prestatie. Maar dat het ons zomaar komt aanwaaien is een mythe. Je dwingt het af, het is de beloning voor eerder geleverde arbeid. Het samenspel tussen transpiratie en inspiratie brengt je waar je heen wilt.

Ap Dijksterhuis legt in deze lofzang op misschien wel de mooiste verworvenheid van het brein uit wat inspiratie is, waarom we het hebben, hoe het werkt en hoe we het krijgen. Met recente ontwikkelingen uit de neurowetenschap en psychologie beziet hij inspiratie in samenhang met creativiteit, motivatie, nieuwsgierigheid en de functie van onze hersenen in het algemeen.

Wie heeft de meeste impact op jouw geestelijke gezondheid? The Workforce Institute

A. Je partner. 

B. Je therapeut.

C. Je arts. 

D. Je manager. 

Bijna 70% van de mensen geeft aan dat hun manager de grootste impact heeft op hun geestelijke gezondheid. En dit is dus duidelijk meer dan de impact van hun arts (51%) of therapeut (41%). Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van The Workforce Institute van UKG. 

Ben je geen manager? En onderschrijf je de resultaten van dit onderzoek? Deel deze clubtip met je leidinggevende. Dat kan eenvoudig met de buttons hieronder. 😀

Ben je manager en wil je weten hoe jij op een goede manier invulling kunt geven aan deze verantwoordelijkheid? Check het artikel. 

Hierin vind je 6 open deuren waarmee jij op een positieve manier het verschil kunt maken. Natuurlijk voor jouw medewerkers zelf. Maar óók voor de organisatie waar je werkt. Want medewerkers die geestelijk in balans zijn, zijn gelukkiger, creatiever en uiteindelijk ook productiever.

Een Duitse zomer Rolf Bos

Een sportgeschiedenisboek dat leest als een thriller!

München, de Zomerspelen van 1972. In de vroege ochtend van 5 september drong een groep Palestijnse terroristen twee appartementen van Israëlische sporters binnen. Slechts een paar uur later waren elf Israëliers, vijf Palestijnse gijzelnemers en een Duitse politieman dood. Waar in München de herinneringen aan de besmette Spelen van 1936 in Berlijn had moeten worden gewist, werd het de zwartste bladzijde in de olympische geschiedenis. 

In Een Duitse zomer reconstrueert Rolf Bos de gebeurtenissen en omstandigheden rond de Spelen van 1972 aan de hand van hoofdrolspelers als de dictatoriale IOC-president Avery Brundage, terroristenleider Ali Hassan Salameh, ruiter Josef Neckermann, atleet Jos Hermens en de Israëlische Holocaustoverlever en snelwandelaar Shaul Ladany. Een verbijsterend verhaal over de onlosmakelijke verbinding tussen sport en politiek. 

Falen onder druk BLOG SSIG

Iedere sporter wil graag een CUP winnen. Maar in een CUP situatie geraken, dat wil niemand. In de sportpsychologie staat CUP namelijk voor ‘Choking Under Pressure’. Wat is dat precies? En hoe kun je falen onder druk voorkomen? 

Choking Under Pressure (CUP), of ‘falen onder druk’, staat voor een plotselinge en drastische afname in prestatieniveau wanneer de druk hoog is. Een iconisch voorbeeld is de Australische golfer Greg Norman die in 1996 na drie rondes leider was in de Masters, door velen gezien als het belangrijkste toernooi in de golfsport. Hij had op dat moment 6 slagen voorsprong op zijn directe concurrent Nick Faldo. Aan het eind van de finale ronde had Norman een achterstand van 5 slagen op winnaar Faldo.

Iedereen die graag op het juiste moment wil pieken kan in een CUP situatie geraken. Natuurlijk in de topsport maar óók als je ambitieus bent en werkt in bijvoorbeeld de wetenschap of het bedrijfsleven. Wil je er graag weten wat je kunt doen om CUP te voorkomen? Lees dan dit blog. 

Het geheim van een top team Owen Eastwood

Denk jij wel eens na over de vraag wat een goed team een top team maakt? Verdiep je dan eens in het werk van Owen Eastwood. 

Eastwood gelooft dat ons gedrag voor een heel groot deel wordt bepaald door de omgeving waarin we ons bevinden. En hij ziet de prestaties van teams omhoog schieten als er met aandacht wordt gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van deze omgeving. Hoe je dat doet? Dat lees je zin zijn boek 'Belonging: The Ancient Code of Togetherness'. Je leert de technieken om de principes van Eastwood in de praktijk te brengen.

Nu geen zin om te lezen? Dan kun je ook met zijn aanpak kennismaken via deze » podcast.

In de sport is Owen betrokken bij het Engelse voetbalteam, het Zuid-Afrikaanse cricketteam en de Nieuw-Zeelandse All Blacks. Zijn werk is dan ook doorspekt met mooie voorbeelden uit de sportwereld.

Get smarter Every day Refind

Op zoek naar meer kennis? Maar geen zin om je RSS Feeder uit de spelen? Laat Refind dit werk voor je opknappen! Op een zelfgekozen tijdstip stopt deze dienst 5 artikelen in je mailbox. Natuurlijk op basis van je eigen interesses.

Bij de redactie van de Topsport Community is de Refind-koffie-break een vast onderdeel van onze dag. Bij de tweede koffie duiken we Refind in. En zodra de laatste zijn koffie op heeft, delen we kort de belangrijkste nieuwe inzichten met elkaar.

Misschien ook iets voor jou en je collega's?

Wat zijn jouw waarden? blog SSIG

Waarom is het zo belangrijk om je eigen waarden goed te kennen, met name wanneer het spannend wordt en de onzekerheid kan toeslaan? Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

De kernwaarden van Johan Cruijff (1947-2016), één van de beste voetballers aller tijden, waren aanvallend en creatief spelen, uitgaan van eigen kracht, en lef, branie en flair tonen. Vooral zo wordt hij als voetballer herinnerd; zijn indrukwekkende palmares staat daarbij op de achtergrond.

Als sporters, met name topsporters, wordt gevraagd hoe zij willen worden herinnerd, dan zullen zij een antwoord geven in de trant van: “Als een sporter die alle belangrijke prijzen heeft gewonnen, en liefst meerdere keren.”

Een begrijpelijk antwoord; wie wil dat niet?

Stel... jouw dag heeft ineens 26 uur ... Wat doe jij met die extra tijd?

Zou je een nieuwe hobby oppakken? Meer tijd doorbrengen met vrienden of familie? Een nieuwe vaardigheid leren? Of gun jezelf gewoon meer tijd om te ontspannen?

Als je je voorstelt hoe je twee uur extra zou besteden, let dan ook even op wat je niet toevoegt...

'Mensen kunnen beter tegen werkdruk als er energiebronnen zijn' NPO RADIO 1

"Mensen vallen niet alleen om vanwege werkdruk. Het gaat om een balans. Mensen zijn beter opgewassen tegen werkdruk als een werkgever luistert naar de behoeftes van werknemers." Dat zegt bedrijfsarts Gertjan Beens bij Spraakmakers.

De talent-paradox podcast

Toeval bestaat niet, zeggen voorstanders van hard werken (en mensen die succes hebben gehad). Maar juist in de sectoren waar zulke slogans het luidst klinken, speelt toeval de grootste rol in het bepalen van succes. Hoe dat werkt? Dat hoor je in deze podcast (én lees je in een fantastisch boek over het Duitse jeugdvoetbal).

Tijd Tekort • Tijd Genoeg Margriet Sitskoorn

In een kleine 100 pagina's laat hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn je ontdekken dat de manier waarop wij naar tijd kijken en hoe we met tijd omgaan vaak eenzijdig en schadelijk is. In dit boek bespreekt ze alternatieven en geeft je inzicht in jouw persoonlijke tijd en ritme. Dit stelt je in staat om je strijd met de tijd te ontrafelen en je gevoel van ‘tijd tekort’ om te zetten naar ‘tijd genoeg’.

Het geheim van bol.com Michel Schaeffer

In de bestseller ‘Het geheim van bol.com’ geeft Michel Schaeffer, die vanaf de beginjaren deel uitmaakte van het team, een zeldzaam kijkje achter de schermen van het bedrijf in het tijdperk waarin de wereld de stap naar online maakte. Bol.com is een Nederlands succesverhaal en weet al vele jaren lang vriend en vijand te verbazen. Een fascinerend verhaal over groot durven denken, omgaan met succes en teleurstellingen en de drang naar continue vernieuwing, dat je zal inspireren je eigen grootse dromen na te jagen.

Goede leiders in onzekere tijden Lessen voor organisaties en de politiek

In dit boek laten Janka Stoker en Harry Garretsen zien hoe leiders en hun volgers, zowel in organisaties als in de politiek, omgaan met crisis en onzekerheid, en wat dit betekent voor goed leiderschap. Met voorbeelden van inspirerende leiders als Jacinda Ardern, Paul Polman en Volodymyr Zelensky, en concrete adviezen die houvast bieden.

Dit boek is een waardevolle gids vol onderzoek én praktische adviezen voor leiders die kritisch durven kijken, naar de wereld, maar vooral ook naar zichzelf. 

Tijdens onze Challenge "het effect van contact" op 10 oktober 2022 in het Olympisch Stadion was Janka te gast en sprak ze uitvoerig over dit thema. 

Johan Cruijff • de biografie Auke Kok

Johan Cruijff, De biografie laat de man achter de mythe zien en legt op sublieme wijze bloot hoe 'Jopie', een nerveuze volksjongen uit Amsterdam, kon uitgroeien tot een mondiaal fenomeen dat miljoenen mensen inspireerde. 

Deze klassieker barst van de bekende maar vooral ook onbekende verhalen over de beste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. Een voorbeeld van zo'n onbekend verhaal dat er voor de redactie van deze club echt uitspringt is de anekdote van Johan Cruijff en zijn teamgenoot bij Ajax Gerrie Splinter. Johan achtte hem talentvoller. Tóch wist Splinter ondanks een surplus aan talent nooit door te breken. Iets waar Johan - en dat verhaal is bekend - wél in slaagde.

Haar zoon werd ernstig ziek, en toen zag de directeur van de Sportraad pas echt hoe weinig aandacht er is voor beweging NRC

"Sport is van oudsher een eigen keuze, een hobby die mensen zelf organiseren. Zo hebben overheden er ook altijd naar gekeken, daardoor hebben ze het nooit officieel geregeld. Maar langzamerhand weten we hoe belangrijk sport en bewegen is. Je wordt er gezonder van – niet voor niks hebben we beweegrichtlijnen voor minimale inspanning per dag. Toch moet de gemeenten nog altijd wettelijk een bibliotheek aanbieden aan inwoners, maar als het zwembad dichtgaat – actueel met de stijgende energieprijzen – hebben burgers geen poot om op te staan. Dat is een chronisch gebrek in de samenleving.”

Mariëtte van der Voet - voormalig secretaris-directeur van de Nederlandse Sportraad - wil mensen wakker schudden. "Sport is een sluitstuk in de zorg, maar in het onderwijs wordt er weinig gymles gegeven, bij gemeenten wordt te weinig nagedacht over beweging bij het aanleggen van openbare ruimte. Het systeem dat we met elkaar hebben gecreëerd voorkomt vaak dat er wordt bewogen en gesport."

Op zoek naar een positieve impact? Start hier ?

Je carrière bevat 80.000 uur: 40 uur per week, 50 weken per jaar, 40 jaar lang. 

Dat is een enorme hoeveelheid tijd. En het betekent dat je carrière niet alleen een belangrijke drijfveer is van jouw geluk - het is waarschijnlijk ook de grootste kans die je hebt om een positieve impact te hebben op de wereld. 

Dus, hoe kun je het beste deze uren besteden?

Human health We can do better — quickly

Gezondheid is in veel aspecten een opmerkelijk succesverhaal. De afgelopen eeuw is de levensverwachting waanzinnig toegenomen in de meeste delen van de wereld. Maar het deel dat wij mensen in gemiddelde of slechte gezondheid doorbrengen is niet veranderd. Dat betekent dat wij mensen meer jaren in slechte gezondheid doorbrengen dan ooit tevoren. Sterker nog, significante ongelijkheid is nog steeds aanwezig over heel de wereld. 

Wij moeten dat beter doen - en snel.

Een fijn sportverhaal Thomas Fuller

De California School for the Deaf in Riverside walst over zijn tegenstanders heen, tot verrukking van een campus die al heel wat sportieve nederlagen te verduren heeft gehad.

Een heerlijk sportverhaal over een football team met doofstomme spelers dat er na vele nederlagen (zeven seizoenen op rij!) in slaagt om een nadeel om te buigen in een voordeel.

Dit verhaal verscheen in The New York Times en kun je ook lezen via Blendle.

Ik durf niets maar doe alles Martine Bakker

Martine Bakker besluit om vlak voor haar dertigste haar droom na te jagen: optreden als stand-upcomedian. Toevallig, voor haar, ongeveer het allerengste op aarde. Ze denkt dat als ze dát doet, ze dan alles durft en eindelijk zonder angst kan leven. Wat volgt is een rondreis door het hedendaagse comedycircuit van Nederland.

Ze trekt van comedyclub naar podiumvrees en van afgang naar festival. Ondertussen komt ze oog in oog te staan met de tierende innerlijke criticus in haar hoofd, weerstand en uitstelgedrag, en probeert ze zichzelf ervan te overtuigen dat het zin heeft dat ze dit allemaal doet. Maar bestaat een leven zonder angst eigenlijk wel?

How more focus leads to a better life TEDx

Mark Tigchelaar studeerde neuro-psychologie en houdt zich al ruim 15 jaar bezig met één vraag: hoe halen we meer uit onze hersenen? In deze TEDx talk zet Mark verschillende inzichten uit de neurowetenschap voor je op een rij. Het zijn inzichten die je helpen je concentratie te vergroten, stress te verminderen en je gelukkiger te voelen.

Op 22 april 2022 organiseert de Topsport Community de challenge ‘Dag afleiding, Hallo Contact’ met als Keynote Speaker Mark Tigchelaar. Kun je hier niet bij zijn maar wil je wel je focus vergroten? Luister dan ook deze aflevering van Drive waar Mark Tuitert met Mark Tigchelaar in gesprek gaat over zijn laatste boek Focus AAN/UIT.

The Future Leader Jacob Morgan

NextGen is het exclusieve programma van de Topsport Community voor medewerkers van onze partners die de ambitie hebben om vanuit een leidinggevende rol betekenisvol te zijn. Niet alleen voor zichzelf maar vooral voor de organisatie zelf en de samenleving als geheel. Maar welke eisen stellen we over pakweg 10 eigenlijk aan een leider? En wat moet je (niet) doen om zo’n leider te worden?

Lees The Future Leader en krijg een een goed beeld van leiderschap in het volgende decennium. Auteur Jacob Morgan interviewde voor dit boek 140 CEO’s van verschillende bedrijven en komt tot zes belangrijke trends die een grote rol (gaan) spelen.

Dit boek is zeer interessant voor iedereen vandaag de touwtjes in de handen heeft, in de nabije toekomst een leidinggevende positie ambieert, of - bijvoorbeeld vanuit HR - actief nadenkt over de samenstelling van teams.

De Fundamenten Ramsey Nasr

‘Dit boek laat je alles in twijfel trekken en richten op datgene wat er echt toe doet in het leven. Het dwingt je na te denken over contact met jezelf, de ander en je omgeving.’, aldus Margriet Sitskoorn, professor in de klinische neuropsychologie en lid Raad van Toezicht van de Topsport Community.

In het boek De Fundamenten maakt Ramsey Nasr de balans op van een land in coronatijd. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent, maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis. Ramsey is ook een van de sprekers tijdens START, het event van de Topsport Community op 7 maart.

Op zoek naar meer verdieping? Bekijk dan het Buitenhof interview met Nasr.

Wanneer ben jij tevreden? Nico W. Van Yperen

Topcoaches en topsporters willen altijd sneller, hoger, verder en beter. Betekent dit dat zij nooit tevreden zijn? Jeroen Otter, bondscoach van de succesvolle Nederlandse shorttrackers, beaamt dit: “Ik ben nooit tevreden … Er is geen enkele manier waarop ik mezelf tevreden kan stellen.” Is dat problematisch? Heb je dan nog wel plezier in wat je doet?

Je leest het antwoord in het blog van onze kennispartner SSIG.

Je kop tegen je lijf Jens Van Lier

Waarom heeft wielrenner Oliver Naesen gelijk als hij zegt dat het hoofd bepaalt wanneer je al dan niet breekt? En waarom lach je het best op de fiets, ook al ben je figuurlijk op je tanden aan het bijten?

In dit toegankelijke sportpsychologie boek vind je de wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op deze en andere vragen. Lees dit boek en doe je voordeel ermee. Natuurlijk op de fiets. Maar de lessen kun je met een beetje creativiteit ook toepassen op andere sport- werk- en/of privé-situaties.

Gebruik jij technologie die je concentratie vernietigt? Jeroen de Preter

De gemiddelde mens met een smartphone heeft zowat het concentratievermogen van een goudvis en dat is de schuld van Silicon Valley, zegt de Britse bestsellerauteur Johann Hari. ‘We hebben een tegenbeweging nodig, een soort Attention Rebellion.’

Over de gevolgen van de digitale revolutie voor onze focus is inmiddels een halve boekenkast bij elkaar geschreven. In deze KNACK zet Jeroen de Preter de belangrijkste conclusies voor je op een rij.

Dit artikel vind je ook via Blendle. En beluister deze aflevering van de Podcast Nooit Meer slapen voor meer verdieping.

7 Things Swimming Will Teach You About Life Olivier Poirier-Leroy

Voor miljarden mensen is sport de belangrijkste bijzaak van het leven. Maar waarom precies? In dit artikel zet Olivier Poirier-Leroy zeven belangrijke levenslessen uit de zwemsport voor je op een rij. En deze lessen blijven overeind als je zwemmen vervangt door jouw favoriete sport. Probeer het maar.

Waarom vinden we het zo erg om imperfect te zijn? Josh Cohen

In het artikel ‘De valstrik van perfectionisme’ gaat Psychoanalyticus Josh Cohen voor The Economist op zoek naar het antwoord.

Voor ons is deze longread de mustread van de maand. De beschreven situaties zijn herkenbaar. Ze zetten je aan het denken als perfectionisme je pad kruist. Bijvoorbeeld bij jezelf, op je werk bij collega’s of thuis bij je eigen kinderen. En heb je nu geen tijd om het hele artikel te lezen? Check dan in ieder geval de laatste alinea. Wedden dat dit artikel dan alsnog je leeslijst haalt?

Reinventing organizations Frederic Laloux

“Reinventing organizations is voor mij hét managementboek van 2021. Dit boek doet een beroep op je adaptief vermogen. Met als resultaat een omgeving waarin zelfsturende teams écht het verschil maken. Onder meer omdat medewerkers écht zichzelf durven zijn. En dat leidt tot meer waarde. Voor de klant, voor de medewerkers zelf en uiteindelijk óók voor hele organisatie.“ Pieter van de Hoogenband.

Dit boek laat zien dat we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin ondernemingen in verschillende sectoren onafhankelijk van elkaar experimenteren met een bestuursvorm waarin winst niet langer het primaire doel is en werknemers niet worden gezien als productiemiddelen.

Op zoek naar meer verdieping? Bekijk deze introductie op YouTube. Direct aan de slag? Start your journey.

Toe aan een nieuwe visie op tijd? Oliver Burkeman

'Insultingly short,' noemt The Guardian-journalist Oliver Burkeman de gemiddelde levensverwachting van de mens. Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn altijd druk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Hoog tijd voor een nieuwe visie op tijd!

“En die nieuwe visie leidde bij mij eerst tot een ongemakkelijk gevoel. Maar het is juist dit ongemak dat mij aanzet om veel vaker te kiezen voor die zaken die voor mij écht belangrijk zijn.” Pieter van den Hoogenband.

Nieuwsgierig? Bekijk de TED Talk: how to stop fighting against time. Ook het Knack interview Kort maar Goed is de moeite waard.

Wil jij je volledig vrij voelen? Jim Jansen

Of ben je op zoek naar een boost voor je lichaam én geest? Duik in het boek Zwemmersgeluk! Wel een disclaimer: voor je het weet lig je zèlf voor dag en dauw in het water. De wetenschappelijke verklaringen achter die frisse duik (ja, het is goed voor lichaam én geest!) werken ontzettend aanstekelijk. Helemaal in combinatie met de fotografie van Kjeld de Ruyter.

Verschillende topwetenschappers- en zwemmers komen aan het woord. Waaronder Pieter van den Hoogenband en Jacco Verhaeren.