Community Club

Lees. Luister. Kijk.

De Topsport Community wil jou graag inspireren, verwonderen en je blik verbreden. Daarom delen we op deze plek voor jou de beste boeken, fijnste podcasts en mooiste documentaires. Welkom bij de Topsport Community Club!

De lessen van Annemiek van Vleuten ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

"Plezier is voor mij echt de basis. Dat is voor mij echt de belangrijkste reden waarom ik het zo lang kan volhouden om op topniveau te blijven presteren. En heb het lef om al op jonge leeftijd een (sport)psycholoog aan je eigen team toe te voegen.", aldus Annemiek op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Annemiek van Vleuten.

...En ineens ben je halverwege het leven De Correspondent

De hele tijd ben je jong, tot je het ineens niet meer bent. Maar waar ligt het omslagpunt? Niet wanneer je studeert, of stage loopt, of begint met werken. Niet wanneer je kinderen krijgt: dan ben je eerst nog jaren een jonge, want nieuwbakken ouder, met kleine kinderen en alle attributen die daarbij horen – kinderwagens, draagzakken, spuugdoekjes, zitjes op de fiets.

En dan, ineens, zonder waarschuwing, hebben de kinderen allebei een eigen fiets, wil mijn zoon niets liever dan gamen en vraagt mijn dochter (die ik gisteren nog in die draagzak droeg, spuugdoekje paraat, maar dit jaar wordt ze tien) of ik haar wil ‘vertellen over vroeger’.

Ik: ‘Vroeger?’

Mijn dochter: ‘Ja, vroeger, hoe de dingen waren in jouw tijd.’

Ben je geboren rond 1990? Zet jezelf dan op pole position voor je volgende levensfase. En beluister deze podcast (of lees het artikel) van De Correspondent.

is er een vaste Ik? Podcast

Meestal luisteren we bij ons op de redactie een geselecteerde podcast 1 x. Deze podcast met Pepijn Schoneveld is hierop de uitzondering. We hebben hem meerdere keren beluisterd. 

In deze podcast buigen Pepijn en Gijs zich over de vraag 'is er een vaste ik?'. Gijs was een soort zenboeddhist, hij wist er alles van. Op het moment van opname wist Gijs nog maar kort dat hij niet lang meer te leven had. Ze praten dan ook uitgebreid over de dood, het leven, meditatie en waarom je goed om je heen moet kijken als je op een pontje staat. Pepijn noemt het een ode aan de wijze man die zijn goede vriend, Gijs de Lange, was.

Van weerstand naar leerstand Podcast

Hoe krijg je mensen mee in je plannen? Hoe overtuig je een lastige leidinggevende? Hoe krijg je vat op een gedemotiveerde collega? Jan van Setten geeft raad! In deze aflevering van DenkTank maakt hij prangende kwesties ‘verwarrend eenvoudig’. 

Jan laat je met een frisse blijk kijken naar de drijfveren van je collega’s, de nukken van je klant én je eigen rol daarin. Bereid je voor op een snelle parade van verrassende tips waarvan meteen voelt: dit zou wel eens kunnen werken!

Sisyphus Podcast

Wat beweegt iemand om moedwillig levensgevaar te lopen alleen maar om de top van een berg te bedwingen? 

David de Jongh verdiepte zich in de merkwaardige mensensoort der alpinisten en dook in de geschiedenis van het Nederlandse bergbeklimmen. Met vijf klimmers kijkt hij terug op de legendarische beklimming van de Annapurna in 1977, de eerste keer dat een Nederlander op 8000 meter hoogte moest komen. Over de enorme risico’s, de kou, de stormen, de lawines, de irritaties onderling, de stank van pisflessen en het voortdurende gehoest. Halen onze helden de top, en tegen welke prijs?

Van supermarkt naar supermacht Podcast Hoge Bomen

In het eerste seizoen van Hoge Bomen staat supermarktconcern Jumbo in de spotlight. Hoe konden zij van Brabantse buurtsuper uitgroeien tot retailsupermacht? 

Tijdens deze podcast leer je hoe supermarkten jouw koopgedrag beïnvloeden, vaak onbewust. De makers vragen zich in deze podcast af of Jumbo die ‘macht’ niet kan gebruiken om ons te bewegen tot de consumptie van gezondere producten.

De lessen van Jackie Groenen Accept. Adapt. Move on.

"Zoek dingen die je écht leuk vind om te doen. Laat je niet teveel leiden door keuzes van anderen. En denk nooit dat je alles al hebt gedaan dat je wilde doen.", aldus Jackie op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Jackie Groenen.

De lessen van Sanne Wevers Accept. Adapt. Move on.

"Op het moment dat je echt iets wil, dan moet er voor willen gaan. Dat geloof echt voelen, mensen daarin meenemen en organiseren dat het mogelijk wordt.", aldus Sanne op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Sanne Wevers.

De lessen van Abdi Nageeye Accept. Adapt. Move on.

"Het kernwoord is relax. Je moet altijd alles op een relaxte manier benaderen. Je moet op een relaxte manier trainen. Je moet op een relaxte manier je vrije tijd besteden. Niks hoeft keihard, gewoon, relax.", aldus Abdi op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Abdi.

De lessen van Maarten Meiners Accept. Adapt. Move On.

“Heb plezier in je sport. En probeer hard te werken om elke dag een beetje beter te worden. Ook als je niet op de jonge leeftijd de beste bent. Met de juiste mindset kom je verder dan je denkt.” aldus Maarten Meiners - de beste alpineskiër van Nederland - op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Maarten.

De lessen van Arno Kamminga Accept. Adapt. Move on.

“Ik wil eerst een beter persoon worden. En dan een betere zwemmer. Dat is namelijk in mijn ogen de enige juiste weg.” aldus tweevoudig Olympisch kampioen schoolslag Arno Kamminga.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze vijfde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Arno Kamminga.

Limited Edition. Geldt dat niet voor alle materialen op aarde? Ecosofie

Architect, visionair en ondernemer Thomas Rau vindt van wel. Hij pleit dan ook voor een materiaal-paspoort zodat aardse materialen ook voor toekomstige generaties beschikbaar zijn en blijven.

Hoe dat er precies uitziet? In deze podcast deelt architect Thomas Rau zijn scherpe visie op een wereld zonder afval.

Westers slapen is slapen onder druk Onbehaarde Apen

Op zoek naar praktische tips om beter te slapen? Of leidt wakker liggen tot gevoelens van frustratie omdat je de slaap niet kunt (her)vatten? Beluister dan ‘westers slapen is slapen onder druk’ van Onbehaarde Apen, de wetenschapspodcast van NRC.

Na deze aflevering weet je precies wat er in je slaap gebeurt. En leer je dat het heel gewoon is om ‘s nachts even wakker te liggen. Die gedachte alleen al verlaagt per direct de frustratie van het wakker zijn.