Community Club

Lees. Luister. Kijk.

De Topsport Community wil jou graag inspireren, verwonderen en je blik verbreden. Daarom delen we op deze plek voor jou de beste boeken, fijnste podcasts en mooiste documentaires. Welkom bij de Topsport Community Club!

Het hoe en waarom van een goede ochtendroutine Ondertussen in de Kosmos.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt: wie aandacht heeft voor zijn ochtendroutine slaapt beter. En haalt meer uit het leven.

Hoe dat precies werkt en welke andere ochtendroutines je ook helpen succesvoller te zijn hoor je in deze podcast van Anna van den Beemer. In het tweede deel van deze podcast gaat het over het verschil tussen van buitenaf opgelegde routines en intrinsieke routines.

Inleiding Boeddhisme Gerbert Bakx

Het boeddhisme is geen religieuze of mystieke leer. Het is een praktische levenskunst. En omdat wij in onze niet aflatende zoektocht naar slimme tips om meer uit leven te halen steeds vaker elementen van het Boeddhisme tegen komen, zijn we op zoek gegaan naar een praktische inleiding.

Praktisch is deze podcast met Gebert Bax zeker. Maar je moet wel je aandacht er even goed bij houden.

Ik verlang naar kalmte, maar toch pak ik die telefoon Aandachtslezing

"Ongemerkt is erin geslopen dat ik ook ’s avonds meerdere malen nog even check of er nieuwe berichtjes zijn, terwijl ik eigenlijk verlang naar kalmte. Tuurlijk, ík ben het die die telefoon oppakt – maar de impuls is moeilijk te weerstaan. En met mijn ogen eenmaal gericht op het scherm, zorgt de software van Big Tech dat ik eindeloos door kan scrollen naar de volgende feed. Ik hóéf er niet op in te gaan, maar het vereist zelfbeheersing en actie van mij om dat allemaal te weerstaan – terwijl ik er niet om gevraagd heb."

"De Duitse neurofilosoof Thomas Metzinger zegt het zo: onze aandacht wordt ‘gekaapt’ door ‘commerciële aandachtsrovers’. Zij zenden ‘alerteringssignalen’ uit die wij vanwege onze biologie moeilijk kunnen weerstaan. Zij tappen onze aandacht af, en zetten die om in geld. En dat is een serieus verlies. Want je reservoir aan aandacht is eindig, en die aandacht is wel cruciaal om een goed leven te leiden. Aandacht maakt namelijk dat je je leven kunt richten op wat jij zélf belangrijk vindt. Aandacht is magisch, want je leven wordt bepaald door dat waar je aandacht aan schenkt."

Natuurlijk kun je je smartphone het raam uit gooien. Maar gelukkig kun je je impulsen trainen. Hoe? Luister of of lees de bewerkte Aandachtslezing van Marjan Slob op De Correspondent.

Waarom?

"Het sturen van je aandacht is het belangrijkste middel dat je hebt om het leven te leiden dat jij zelf goed vindt. Aandacht stelt je in staat om zelf je doelen te bepalen. Van binnenuit. Doe dat lang genoeg, en gaandeweg zal je leven zich gaan voegen naar jouw waarden en doelen."

Zó voelt een burn-out! Podcast Het Uur

Wil jij weten hoe een burn-out voelt? Bijvoorbeeld omdat iemand in je omgeving er een heeft en jij je niet kan voorstellen hoe dat voelt? Luister dan de podcast Het Uur met neurobioloog Brankele Frank. Zij is de auteur van Over de kop. In dit boek beschrijft ze op heldere wijze wat er in je hoofd en lichaam gebeurt bij een burn-out en hoe je er weer van afkomt.

De lessen van Jumbo Visma Podcast

Luister deze podcast als jij met jouw bedrijf of organisatie wilt leren van het beste wielerteam van het afgelopen seizoen: Jumbo Visma.

Een open gesprek met Merijn Zeeman over het belang van een veilige en positieve werkcultuur en het op een gezonde manier laten samen gaan van de belangen van het individu en het team.

Van tijd tekort naar tijd genoeg ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

Ervaar jij (te) vaak tijd tekort? En ben je op zoek naar tijd genoeg? Luister dan naar deze speciale aflevering van onze podcast. Je luistert naar het gesprek tussen hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn en Pieter van den Hoogenband. Dit gesprek werd op 4 oktober 2023 uitgezonden via YouTube in het kader van een Vitality Sessie van de Topsport Community.

Tijdens deze Vitality Sessie legt Margriet Sitskoorn uit dat we uit de pas lopen met onszelf. En deelt Pieter zijn eigen ervaringen vanuit de topsport. Zo ontdek je dat de manier waarop wij naar tijd kijken en hoe we met tijd omgaan vaak eenzijdig en schadelijk is.

Ze bespreekt samen met Pieter alternatieven en geeft je inzicht in jouw persoonlijke tijd en ritme. Dit stelt je in staat om je strijd met de tijd te ontrafelen en je gevoel van tijd tekort om te zetten naar tijd genoeg.

Op deze pagina vind je aanvullende tips. En wil jij jezelf een topsportmentaliteit aanmeten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief ».

De lessen van Karolien Florijn ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

"Het belangrijkste is dat ik mij ben blijven focussen op de dingen die wél in mijn macht lagen.", aldus Karolien over hoe ze omging met tegenslag binnen de roei-equipe (lees: positieve coronatesten) tijdens de Olympische Spelen in Tokio. 

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Karolien Florijn.

Waarom de meeste voedingsclaims een broodje aap zijn De Correspondent

Brood is vergif, suiker veroorzaakt kanker, maar boerenkool en kurkuma zijn dan weer supergoed voor je. Claims over wat je wel en niet moet eten vliegen je om de oren. Het probleem: van het meeste voedsel kúnnen we helemaal niet weten of het wel zo (on)gezond is.

Bij de redactie van de Topsport Community zijn we hongerig naar kennis die ons helpt beter te presteren. Maar na het luisteren van deze podcast weet je waarom je sommige voedingsclaims met een korreltje zou moet nemen.

Als je het zo druk hebt, waarom verspil je dan zo veel tijd? De Correspondent

Er is iets geks aan de hand met de manier waarop we omgaan met tijd. Hoewel veel Nederlanders het gevoel hebben dat ze tijd tekortkomen en in toenemende mate gebukt lijken te gaan onder stress, gedragen we ons tegelijkertijd alsof we zeeën van tijd hebben. Zo besteden we wekelijks gemiddeld twintig uur zappend, swipend en scrollend op streamingdiensten en sociale media: een halve werkweek, meer dan de helft van onze vrije tijd.

Als we zo weinig tijd hebben, waarom gaan we er dan zo onzorgvuldig mee om?

Die vraag staat centraal in Op zoek naar de verstrooide tijd van journalist Koen Haegens.

De lessen van Annemiek van Vleuten ACCEPT. ADAPT. MOVE ON.

"Plezier is voor mij echt de basis. Dat is voor mij echt de belangrijkste reden waarom ik het zo lang kan volhouden om op topniveau te blijven presteren. En heb het lef om al op jonge leeftijd een (sport)psycholoog aan je eigen team toe te voegen.", aldus Annemiek op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Annemiek van Vleuten.

...En ineens ben je halverwege het leven De Correspondent

De hele tijd ben je jong, tot je het ineens niet meer bent. Maar waar ligt het omslagpunt? Niet wanneer je studeert, of stage loopt, of begint met werken. Niet wanneer je kinderen krijgt: dan ben je eerst nog jaren een jonge, want nieuwbakken ouder, met kleine kinderen en alle attributen die daarbij horen – kinderwagens, draagzakken, spuugdoekjes, zitjes op de fiets.

En dan, ineens, zonder waarschuwing, hebben de kinderen allebei een eigen fiets, wil mijn zoon niets liever dan gamen en vraagt mijn dochter (die ik gisteren nog in die draagzak droeg, spuugdoekje paraat, maar dit jaar wordt ze tien) of ik haar wil ‘vertellen over vroeger’.

Ik: ‘Vroeger?’

Mijn dochter: ‘Ja, vroeger, hoe de dingen waren in jouw tijd.’

Ben je geboren rond 1990? Zet jezelf dan op pole position voor je volgende levensfase. En beluister deze podcast (of lees het artikel) van De Correspondent.

is er een vaste Ik? Podcast

Meestal luisteren we bij ons op de redactie een geselecteerde podcast 1 x. Deze podcast met Pepijn Schoneveld is hierop de uitzondering. We hebben hem meerdere keren beluisterd. 

In deze podcast buigen Pepijn en Gijs zich over de vraag 'is er een vaste ik?'. Gijs was een soort zenboeddhist, hij wist er alles van. Op het moment van opname wist Gijs nog maar kort dat hij niet lang meer te leven had. Ze praten dan ook uitgebreid over de dood, het leven, meditatie en waarom je goed om je heen moet kijken als je op een pontje staat. Pepijn noemt het een ode aan de wijze man die zijn goede vriend, Gijs de Lange, was.

Van weerstand naar leerstand Podcast

Hoe krijg je mensen mee in je plannen? Hoe overtuig je een lastige leidinggevende? Hoe krijg je vat op een gedemotiveerde collega? Jan van Setten geeft raad! In deze aflevering van DenkTank maakt hij prangende kwesties ‘verwarrend eenvoudig’. 

Jan laat je met een frisse blijk kijken naar de drijfveren van je collega’s, de nukken van je klant én je eigen rol daarin. Bereid je voor op een snelle parade van verrassende tips waarvan meteen voelt: dit zou wel eens kunnen werken!

Sisyphus Podcast

Wat beweegt iemand om moedwillig levensgevaar te lopen alleen maar om de top van een berg te bedwingen? 

David de Jongh verdiepte zich in de merkwaardige mensensoort der alpinisten en dook in de geschiedenis van het Nederlandse bergbeklimmen. Met vijf klimmers kijkt hij terug op de legendarische beklimming van de Annapurna in 1977, de eerste keer dat een Nederlander op 8000 meter hoogte moest komen. Over de enorme risico’s, de kou, de stormen, de lawines, de irritaties onderling, de stank van pisflessen en het voortdurende gehoest. Halen onze helden de top, en tegen welke prijs?

Van supermarkt naar supermacht Podcast Hoge Bomen

In het eerste seizoen van Hoge Bomen staat supermarktconcern Jumbo in de spotlight. Hoe konden zij van Brabantse buurtsuper uitgroeien tot retailsupermacht? 

Tijdens deze podcast leer je hoe supermarkten jouw koopgedrag beïnvloeden, vaak onbewust. De makers vragen zich in deze podcast af of Jumbo die ‘macht’ niet kan gebruiken om ons te bewegen tot de consumptie van gezondere producten.

De lessen van Jackie Groenen Accept. Adapt. Move on.

"Zoek dingen die je écht leuk vind om te doen. Laat je niet teveel leiden door keuzes van anderen. En denk nooit dat je alles al hebt gedaan dat je wilde doen.", aldus Jackie op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Jackie Groenen.

De lessen van Sanne Wevers Accept. Adapt. Move on.

"Op het moment dat je echt iets wil, dan moet er voor willen gaan. Dat geloof echt voelen, mensen daarin meenemen en organiseren dat het mogelijk wordt.", aldus Sanne op de vraag welk advies zij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Sanne Wevers.

De lessen van Abdi Nageeye Accept. Adapt. Move on.

"Het kernwoord is relax. Je moet altijd alles op een relaxte manier benaderen. Je moet op een relaxte manier trainen. Je moet op een relaxte manier je vrije tijd besteden. Niks hoeft keihard, gewoon, relax.", aldus Abdi op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Abdi.

De lessen van Maarten Meiners Accept. Adapt. Move On.

“Heb plezier in je sport. En probeer hard te werken om elke dag een beetje beter te worden. Ook als je niet op de jonge leeftijd de beste bent. Met de juiste mindset kom je verder dan je denkt.” aldus Maarten Meiners - de beste alpineskiër van Nederland - op de vraag welk advies hij aan de jongere generatie zou geven.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze zesde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Maarten.

De lessen van Arno Kamminga Accept. Adapt. Move on.

“Ik wil eerst een beter persoon worden. En dan een betere zwemmer. Dat is namelijk in mijn ogen de enige juiste weg.” aldus tweevoudig Olympisch kampioen schoolslag Arno Kamminga.

Topsporters, ze wikken en wegen. Ze balanceren en maken keuzes. Maar welke, en wanneer? En hoe gaan zij om met tegenslag? In deze vijfde aflevering gaat Mari Carmen Oudendijk op zoek naar de antwoorden tijdens een gesprek met Arno Kamminga.

Limited Edition. Geldt dat niet voor alle materialen op aarde? Ecosofie

Architect, visionair en ondernemer Thomas Rau vindt van wel. Hij pleit dan ook voor een materiaal-paspoort zodat aardse materialen ook voor toekomstige generaties beschikbaar zijn en blijven.

Hoe dat er precies uitziet? In deze podcast deelt architect Thomas Rau zijn scherpe visie op een wereld zonder afval.

Westers slapen is slapen onder druk Onbehaarde Apen

Op zoek naar praktische tips om beter te slapen? Of leidt wakker liggen tot gevoelens van frustratie omdat je de slaap niet kunt (her)vatten? Beluister dan ‘westers slapen is slapen onder druk’ van Onbehaarde Apen, de wetenschapspodcast van NRC.

Na deze aflevering weet je precies wat er in je slaap gebeurt. En leer je dat het heel gewoon is om ‘s nachts even wakker te liggen. Die gedachte alleen al verlaagt per direct de frustratie van het wakker zijn.